Turul Romaniei pe bicicleta, in sprijinul copiilor cu diabet

Initiativa apartine unei paciente care sufera de peste 15 ani de aceeasi boala si a decis sa se implice pentru a-i scuti pe copii de chinul intepaturilor zilnice impuse de terapia specifica.

 

Gabriela si sotul ei

In perioada in care Romania gazduieste Campionarul  European de Fotbal in Sala destinat pacientilor cu diabet, ca o forma promovare a beneficiilor pe care le au sportul si miscarea, in general, o alta actiune, ce are in centrul atentiei miscarea si pacientii cu diabet, este in plina desfasurare.

De aceasta data este vorba de ciclism, activitate desfasurata la nivel de amatori de o tanara care si-a propus sa devina primul pacient cu diabet insulinodependent care face turul Romaniei pe bicicleta.

Gabriela Airinei a fost diagnosticata cu diabet de tip 1 in anul 2002, moment dupa care a inceput si tratamentul specific ce presupune, printre altele, testarea zilnica a glicemiei si administrarea de insulina. Este cunoscut faptul ca cea mai neplacuta parte a acestui tratament o constituie intepaturile zilnice pe care pacientii trebuie sa le suporte, primele find facute petntru testarea glicemiei din sange si apoi celelalte, pentru injectarea insulinei.

Daca un adult are capacitatea sa inteleaga ca aceste proceduri sunt vitale pentru starea sa de sanatate, in cazul copiilor, lucrurile stau putin altfel, intepaturile fiind pentru acestia similare unei forme de tortura zilnica.

 

Nevoita sa suporte 8 astfel de intapaturi pe zi, care au insumat pana acum 2.920 de intepaturi pe an si 43.800 in cei 15 ani de cand se trateaza pentru diabet, Gabriela Airinei a realizat, la scurt timp dupa ce a dat nastere unui baietel, adevaratul chin pe care il reprezinta pentru copiii bolnavi si pentru parintii lor, administrarea acestui tratament.

S-a decis astfel sa se impice, s-a gandit ca trebuie sa faca ceva pentru a veni in sprijinul acestor copii, iar dupa ce si-a dat seama ca-si poate valorifica in acest scop pasiunea pentru bicicleta, a aparut si ideea acestui tur al Romaniei.

S-a gandit sa imbine astfel utilul cu placutul, dand un scop caritabil acestei initiative, si incurajand totodata pecientii cu diabet dar si persoanele sanatoase, ca faca mai multa miscare.

Asa ca a pornit in calatorie, la finele lunii trecute, insotita de sotul sau, plecand din Bucuresti si avand ca obiectiv sa strabata, timp de 30 de zile, 2.891 de kilometri, cat mai aproape de granitele tarii. Devine astfel prima persoana cu diabet tip 1 insulinodependent ce face turul Romaniei pe bicicleta.

 

Actiunea are un scop caritabil, preventiv si educativ, cu ocazia popasurilor facute pe traseu, Gabriela Airinei povestind oamenilor despre problemele pacientilor cu diabet si despre initiativa sa de a-i scuti pe copiii care sufera de aceasta boala de chinul intepaturilor zilnice.

Totodata, pe parcursul calatoriei, aceasta doreste sa stranga cat mai multe donatii, iar banii vor fi apoi oferiti asociatiei Sprijin pentru Diabet, in vederea achizitionarii de aparate moderne de monitorizare a glicemiei, fara a mai fi nevoie de intepaturile in deget. Astfel de aparate sunt foarte scumpe, iar multi parinti nu si le pot permite, asa ca asociatia le va pune la dispozitie, gratuit.

Proiectul a fost denumit „Da, si eu pot”, iar cei care doresc sa se alature cauzei pot dona si on-line, pe site-ul creat pentru promovarea evenimentului.

Conform statisticilor oficiale, in Romania sunt aproximativ 3.000 de copii cu diabet de tip 1.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*