Ultimele noutati din domeniul ingineriei medicale, prezentate la SSIMA 2017

19 iulie 2017 | 0 comentarii |

Cei mai buni specialisti din lume in domeniu participa, pentru trei zile, la Scoala Internationala de Imagistica cu Aplicatii Medicale (SSIMA), la Brasov.

 

Peste 40 de cercetatori tineri si cu experiena din Europa de Sud-Est participa, in perioada 17- 21 iulie, la cea de-a treia editie a Scolii Internationale de Imagistica cu Aplicatii in Medicina (SSIMA), care are loc la Brasov.

Romania se numara, astfel, printre putinele tari din lume care gazduiesc proiecte educationale cu scopul de a sustine dezvoltarea cercetarii si a antreprenoriatului in domeniul ingineriei medicale”, spune Elena Ovreiu, lector in cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii si Facultatii de Inginerie Medicala a Universitatii Politehnica Bucuresti care, impreuna cu Technion – Israel Institute of Technology si Eindhoven University of  Technology si cu sprijinul Philips in calitate de partener principal, este organizatorul evenimentului.

In cadrul editiei de anul acesta a SSIMA, participantii vor interactiona cu nume importante din domeniul ingineriei medicale din Statele Unite, Franta, Olanda, Israel, Germania si Romania si vor asista la prezentari despre ultimele descoperiri si proiecte de cercetare si dezvoltare a imagisticii medicale. Scoala se adreseaza masteranzilor, doctoranzilor, post-doctoranzilor, cercetatorilor tineri si cu experienta, personalului academic sau care activeaza in industria medicala. De asemenea, participantii vor interactiona cu specialistii prezenti si aparatura medicala de ultima generatie printr-o serie de workshop-uri.

 

Elena Ovreiu

Philips isi propune sa completeze astfel perspectiva cercetatorilor si profesorilor din domeniul ingineriei medicale cu experienta practica a tehnologiilor de ultima generatie dezvoltate pe baza proiectelor de cercetare.

SSIMA urmareste sa aduca in Romania cei mai buni specialisti din domeniul ingineriei medicale care sa impartaseasca din experienta lor cursantilor scolii. Ne aflam deja la a treia editie si ne bucura faptul ca un jucator mare pe piata, cum este Philips, sprijina programul. Acest lucru ne dovedeste ca avem sustinerea de a forma specialistii care vor contribui la construirea inovatiilor medicale din viitor, iar implicarea mediului privat este esentiala in acest sens pentru ca ofera puterea logistica si financiara necesara pe care mediul public nu o are intotdeauna”, a declarat Elena Ovreiu, in avanpremiera evenimentului.

 

Participantii la SSIMA vor avea ocazia ca in cadrul unei serii de workshop-uri interactive sa exploreze dimensiunea clinica  a inovatiilor aduse in arii ca ultrasonografie, terapii ghidate imagistic si procesare avansata a imaginilor clinice, arata organizatorii evenimentului.

Dezvoltate in colaborare cu practicieni din toata lumea, produsele Philips ofera medicilor posibilitatea de a avea acces la tehnologii care sa le permita sa ofere servicii medicale de cea mai inalta calitate. Fie ca e vorba despre controlul fluxurilor de date, protocoale standardizate sau proceduri de lucru simplificate, toate urmaresc sa eficientizeze actul medical, sa-i ajute pe specialisti sa actioneze mai precis, iar pe pacienti sa aiba acces la ingrijirea superioara de care au nevoie.

Domeniul sanatatii este intr-un proces accelerat de evolutie, iar inovatiile tehnologice sunt motorul acestei transformari. Asadar, vedem un potential deosebit pentru tinerii studenti si cercetatori care doresc sa contribuie la acest proces prin proiecte inovatoare si ne bucuram sa sustinem initiativa SSIMA. Scoala de vara ofera participantilor oportunitatea de a invata de la specialisti renumiti la nivel mondial si, in acelasi timp, prin implicarea noastra, de a interactiona cu produse de ultima generatie dedicate imagisticii medicale”, a declarat Alexandru Popescu, CEO Philips pentru Sud-Estul Europei.

 

Natalia Trayanova

Medicina computationala este un domeniu relativ nou. Primul institut din lume dedicat acestei discipline a fost fondat in 2005, la Johns Hopkins University, si reprezinta disciplina care foloseste ecuatiile matematice pentru a modela organe anatomice precum creierul sau inima, cu scopul de a intelege mecanismele bolilor, de a ajuta la diagnosticare sau pentru a testa eficienta diferitelor terapii.

Pionier in modelarea computationala a functionarii inimii este Natalia Trayanova, profesor la Johns Hopkins University, unul dintre profesorii prezenti la SSIMA, care le-a explicat participantilor, in prima zi a SSIMA, cum creeaza inimi si care este cheia succesului pentru una dintre cele mai powerful femei din research. „In fizica si inginerie, simularile sunt extrem de folosite: cladirile sunt construite cu ajutorul simularilor pe computer, la fel si masinile si avioanele. Si in medicina simularile anatomice vor face o diferenta semnificativa, suntem primii din lume care creeaza modele cardiace personalizate pe care aplicam diferite scenarii astfel incat sa identificam locul cel mai bun pentru a implanta un device, tratamentul cel mai potrivit si rezultatele unei anumite terapii pentru pacientul respectiv”, a spus Natalia Trayanova, mentionand ca „inima virtuala este cel mai complex model din imagistica medicala”.

Modelele cardiace computationale create de prof. Trayanova vor putea fi folosite pentru detectarea cu acuratete a tesutului cardiac care se doreste a fi distrus prin ablatia prin cateter. Procedura actuala de identificare a tesutului cardiac responsabil pentru aparitia aritmiei dureaza intre 4 si 12 ore, timp pe care pacientul il petrece in laboratorul de electrofiziologie si are o rata de succes de 50%, cu o crestere de pana la 70% in cazul repetarii procedurii. Modelele computationale se vor timpul petrecut pentru a identifica zona de tesut bolnav si vor creste si rata de succes. De asemenea, prof. Trayanova considera ca modelele cardiace computationale vor deveni in urmatorii ani ceva obisnuit in medicina.

 

Printre speakerii de la SSIMA 2017 se numara: Prof. Natalia Trayanova (Johns Hopkins University, SUA), Dr. Ovidiu Andronesi (Harvard Medical School, SUA), Dr. Mattias Heinrich (University Lübeck, Germania), Prof. Alfred M. Bruckstein (Technion – Israel Institute of Technology), Prof. Bart Romeny (Eindhoven University of Technology, Olanda), Prof Alain Trouvé (Ecole Normale Superieure, Cachan, Franta), Prof. Laurent Cohen (Universite Paris Dauphine, Franta) si Prof. Marius Leordeanu, Institutul de Matematica al Academiei Romane, Romania).

De asemenea, unul dintre participanti va avea sansa de a beneficia de o oportunitate unica oferita de Philips, aceea de a vizita Centrul de Cercetare Philips din Eindhoven din cadrul High Tech Campus (HTC) Eindhoven, centrul de inovatii tehnologice din Olanda, in cadrul unei excursii de 3 zile. Castigatorul competitiei ce se desfasoara pe durata SSIMA va interactiona cu membri din echipa de cercetare si dezvoltare a Philips in domeniul imagisticii medicale, va vizita fabrica Philips si va descoperi cum activitatea de cercetare este transpusa in sisteme de ultima generatie care contribuie la imbunatatirea calitatii actului medical.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina evenimentului.

 


Adaugati un comentariu


 

*