Un nou centru de diagnostic si tratament oncologic va fi infiintat la Suceava

26 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Noua unitate ar trebui sa fie inaugurata in al doilea semestru al anului viitor, iar aparatura cu care va fi dotata in prima faza va permite procesarea a circa 750 de pacienti pe an.

 

Terenul pe care va fi construit noul centru

In situatia in care numarul de medici oncologi din sistemul romanesc de Sanatate este insuficient, raportat la numarul de pacienti si la nevoile reale ale sistemului, iar pacientii cu cancer din tara sunt indrumati in majoritatea cazurilor cele trei mari centre oncologice din Bucuresti, Iasi si Cluj, vestea privind infiintarera unui nou centru de diagnostic si tratament intr-un judet care nu este un important centru univesitar nu poate fi decat imbucuratoare. O astfel de veste vine din partea autoritatilor din Suceava, care au anuntat recent ca au fost demarate lucrarile in vederea construirii unui astfel de centru, care isi va desfasura activitatea in partenriat cu spitalul judetean din judet si cu sectia de Oncologie din cadrul acestuia.

Ideea infiintarii Centrului de Diagnostic si Tratament Oncologic  de la Suceava dateaza inca din 2013, dupa cum a declarat Vasile Rambu, managerul SJU Suceava, atunci fiind inceput studiul de oportunitate. Au urmat apoi procedurile specifice, licitatiile de atribuire a lucrarilor fiind repetate de cateva ori, fapt ce a intarziat  mult punerea in practica a proiectului.

In cele din urma, lucrurile s-au rezolvat, iar zilele trecute, a fost facut oficial anuntul privind demararea lucrarilor.

 

Vasile Rimbu si Gheorghe Flutur

Valoarea totala a investitiei se ridica la 14 milioane de euro, iar noul centru urmeaza sa fie inaugurat in al doilea trimestru al anului viitor. Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava, institutie care deruleaza investitia, spune ca in perioada aprilie-mai 2018 centrul va fi deschis, momentul reprezentand doar o prima etapa de dezvoltare, intrucat investitiile urmeaza sa fie continuate pe parcurs. Primele echipamente cu care va fi dotat centrul de diagnostic si tratament oncologic la momentul inaugurarii, vor permite procesarea unui numar de 700-750 de pacienti anual, urmand ca in a doua etapa de dezvoltare, unitatea sa primeasca noi dotari, dublandu-si astfel capacitatea.

Centrul de la Suceava se va intinde pe o suprafata de 2.000 de metri patrati urmand a fi construit pe patru etaje, iar echipamentele cu care va fi dotat vor fi unele de ultima generatie.

 

In prima etapa vor fi alocati 6 milioane de euro, suma necesara pentru construirea centrului si dotarea cu cu aparatura de radioterapie, urmand ca ulterior sa fie alocati alte 8 milioane de euro pentru achizitia unui alt echipament de radioterapie, a unui aparat RMN si a unui computer tomograf. Cu astfel de dotari, capacitatea centrului va ajunge la aproximativ 1.500 de pacienti pe an, putand prelua atat pacienti din judet, cat si din zonele limitrofe.

Ramane acum de vazut in ce masura va fi rezolvata si problema personalului, in contextul crizei acute de medici specializati in Oncologie. In acest sens, procesul de recrutare a fost deja demarat, la acest moment fiind angajat un radioterapeut si purtandu-se necocieri cu alti doi medici in vederea unei viitoare colaborari.

In acest centru isi vor desfasura activitatea si doi fizicieni medicali, patru asistenti medicali si tehnicieni, dar si un recepţioner, urmand ca in a doua etapa de dezvoltare a centrului, personalul sa fie suplimentat atunci cand vor fi aduse alte echipamente.

 


Adaugati un comentariu


 

*