Un nou lot de medici si farmacisti in atentia politistilor si procurorilor pentru decontarea de retete false

De aceasta data, cei incriminati furau din banii destinati bolanvilor de cancer, intrucat medicamentele decontate ilegal erau medicamente oncologice, ale caror costuri sunt foarte ridicate. Parchetul a inceput urmarirea penala impotriva a 10 persoane, medici si farmacisti, acuzati de evaziune fiscala, fals, fals intelectual, mita si inselaciune.

 

UPDATE: Conform ultimelor informatii, printre cele 10 persoane impotriva carora s-a inceput urmarirea penala se numara medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil si Aristica Poenaru, din cadrul Sectiei de Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, despre care anchetatorii sustin ca au emis 1.100 de retete false, pe baza carora un lant de farmacii a decontat fraudulos 8,3 milioane de lei.

 

Spitalul Fundeni

Intr-un moment in care soarta medicilor implicati in scandalul operatiilor estetice de la Spitalul de Arsi nu a fost decisa de judecatori, ancheta fiind inca in desfasurare, un nou cutremur tulbura lumea medicala, si odata cu ea increderea pacientilor in sistemul public de sanatate, si asa afectat de nenumarate neajunsuri si scandaluri.

Din pacate, astfel de scandaluri umbresc total meritele si reusitele altor medici dedicati meseriei, care fac minuni in salile de operatie sau reusesc sa salveze vietile bolnavilor, in ciuda lipsurilor din spitale.

In totala antiteza cu acestia exista, din pacate, si medici care nu se gandesc decat sa isi umple buzunarele, chiar daca asta inseamna sa fure din banii, si asa putini, destinati bolnavilor. Iar in situatia in care cei care au de suferit de pe urma acestor practici sunt pacientii care sufera de cancer, atunci gestul medicilor in cauza este unul absolut reprobabil.

 

farmacieO ancheta derulata de politistii bucuresteni, coordonati de procurori, dovedeste ca nu este vorba despre un caz izolat, ci de o practica la care apelau fara scrupule mai multi medici oncologi si farmacisti, care isi rotunjeau considerabil veniturile, decontand ilegal medicamente prescrise bolnavilor de cancer. Anchetatorii ii aveau de ceva vreme in colimator, iar in aceasta dimineata au efectuat 26 de perchezitii in Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov.

In Bucuresti, o descindere a avut loc si la Spitalul Fundeni, acolo unde isi desfasoara activitatea unii dintre medicii suspectati ca decontau ilegal retete pe care le intocmeau in fals. Vizati sunt, in total, 13 medici si farmacisti, care ar fi obtinut ilegal 3,5 milioane de euro prin decontarea unor retete fictive eliberate pentru bolnavii de cancer. La acest moment se stie cu siguranta ca politistii efectueaza perchezitii la Spitalul Fundeni, iar din surse neoficiale se pare ca ar fi vorba si de un anumit lant de farmacii cu care medicii oncologi „colaborau” in comiterea fraudelor.

 

arestati arsi 1Modul de operare, descris de anchetatori era unul clasic, cei in cauza preferind sa deconteze ilegal medicamente oncologice datorita costurilor ridicate pe care acestea le au. Medicii vizati se pare ca fie intocmeau personal, fie le cereau asistentelor sa intocmeasca retete fictive pe care erau trecute medicamente oncologice decontate integral de CNAS. Aceste retete erau duse la anumite farmacii, unde medicii aveau complici in randul farmacistilor, inmanandu-le acestora documentele false si primind in schimb  banii reprezentand contravaloarea medicamentelor. Ulterior, farmaciile trimiteau retetele false spre decontare la CNAS, primind banii fara sa fi vandut produsele respective. Fondurile destinate bolnavilor de cancer erau astfel „capusate” chiar de catre cei care ar fi trebuit sa aiba grija de suferinta lor, existand riscul ca oamenii sa nu isi mai poata achizitiona medicamentele compensate, intrucat fondurile alocate de erau deja epuizate, ajungand in buzunarele medicilor si farmacistilor.

In total, 13 medici si farmacisti sunt suspectati ca au recurs la astfel de practici, si este posibil ca pana deseara unii dintre ei sa fie retinuti. Faptele de care acestia sunt acuzati sunt  inselăciune, fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale, evaziune fsicala, spalare de bani, dare si luare de mita, in domeniul medicamentelor, prejudiciul estimat ridicandu-se la peste 3.5 milioane de euro.

Pe masura ce vor aparea elemente noi in aceasta ancheta, vom reveni si noi cu amanunte.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*