Un nou medicament pentru pacientii cu melanom, aprobat pe piata europeana

Opdivo va putea fi comercializat in toate cele 28 de state ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, dupa ce a primit avizul favorabil al Comisiei pentru produse medicamentoase de uz uman.

 

opdivoPacientii diagnosticati cu melanom nerezecabil sau metastazic vor avea, in cateva zile, la dispozitie un nou tratament. Comisia pentru produse medicamentoase de uz uman a dat aviz favorabil comercializarii pe piata farmaceutica europeana a unui nou medicament, astfel ca acesta se va gasi in curand in farmacii, inclusiv in Romania. Noul medicament se numeste Opdivo iar producatorii spun ca este un inhibitor al receptorului PD-1, ceea ce il face eficient in tratamentul pacientilor cu afectiunile mai-sus amintite, indiferent de stadiul mutatiei BRAF.

Medicamentul a fost supus unei proceduri de evaluare avansata din partea comisiei de specialitate, in cazul sau stabilindu-se ca este vorba de un medicament  de interes major din punct de vedere al sanatatii publice si, cu precadere, din punct de vedere al inovatiei terapeutice. De altfel, Opdivo  este singurul inhibitor al receptorului PD-1 care a beneficiat de procedura de evaluare accelerata in Europa, iar aceasta este prima aprobare acordata de Comisia Europeana pentru un inhibitor PD-1 in orice tip de cancer.

 

Calin Galaseanu

Calin Galaseanu

Medicamentul este produs de compania Bristol-Myers Squibb, al carei reprezentant pentru Romania, Calin Galaseanu, a declarat ca producatorul „isi concentreaza permanent atentia asupra dezvoltarii de noi modalitati terapeutice pentru a transforma perspectivele de supravietuire ale pacientilor diagnosticati cu una dintre formele de cancer cel mai dificil de tratat si cu cea mai inalta rata de mortalitate, asa cum este melanomul metastatic. Suntem bucurosi sa oferim primul inhibitor al receptorului PD-1 din Uniunea Europeana pentru tratamentul melanomului avansat. Lucram asiduu si intr-un ritm fara precedent pentru a oferi noi optiuni de tratament, dezvoltate pe baza capacitatii noastre stiintifice in imuno-oncologie. Obiectivul este obtinerea supravietuirii pe termen lung pentru acesti pacienti”.

 

cancer de pieleMelanomul este o forma de cancer cutanat care isi are originea in celulele producatoare de pigment, denumite melanocite. Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur. Chiar daca melanomul este mai putin frecvent decat alte tipuri de cancer de piele este cel mai grav.  Din fericire, melanomul poate fi vindecat daca este depistat si tratat in stadiile incipiente, cand este localizat doar la nivelul pielii. In stadiile mai avansate, se poate raspandi sau metastaza pe cale hematogena, prin sange, sau limfatica, la alte organe sau la oase, in aceste cazuri fiind mai putin probabila vindecarea.

 La nivel european, incidenta melanomului metastatic este in crestere de cativa ani, estimandu-se ca unu din cinci pacienti va evolua catre stadiul de boala avansat sau metastatic. Datele raportate istoric arata un prognostic rezervat in cazul melanomului in stadiu avansat sau metastatic, media de supravietire pentru stadiul patru fiind de doar 6 luni, cu o rata a mortalitatii la un an de 75 la suta.

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*