Berea, intre beneficii si riscuri pentru sanatate

1 iulie 2015 | 0 comentarii |

APC Romania a dat publicitatii un studiu prin care arata ca anumite tipuri de bere contin aditivi si alte substante periculoase pentru sanatate, iar riscurile nu sunt mentionate pe etichete.

 

la bere cu prieteniiE vara, e cald, iar multi dintre noi avem obiceiul sa ne racorim cu o bere, fie seara, la o terasa cu prietenii, fie in orice moment al zilei, daca aceasta este fara alcool. Numeroase studii arata ca un consum moderat de bere poate avea efecte benefice asupra sistemului cardio-  si cerebrovascular. Berea este o sursa importanta de polifenoli (antioxidanti ce previn bolile cardiovasculare, cancerul si reduc efectele imbatranirii).

Fabricata din ingrediente naturale cum sunt hameiul, cerealele si drojdia, cu un continut de apa de peste 90%, berea nu are deloc grasimi, colesterol sau cafeina si este bogata in nutrienti, antioxidanti si vitamine. Astfel, consumata cu moderatie (660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei, cu o concentratie de alcool de 5%), berea poate aduce beneficii sanatatii si poate proteja inima de afectiuni cardiovasculare.

Ce ne facem, insa, daca berea pe care o consideram sanatoasa este, de fapt, un „cocktail” plin de E-uri si alte substante periculaose pentru sanatate, desi etichetele ne iau ochii si ne indeamna sa le consumam cu increrere, fara a ne informa asupra riscurilor care decurg din consumul acestor bauturi?

Pentru a pune in evidenta aceste riscuri, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania a realizat un studiu privind modul de informare, in urma caruia s-a constatat ca anumite etichete sunt micinoase, iar unele amestecuri de bere cu sucuri de fructe si aditivi alimentari pot provoca alergii si chiar boli cardiovasculare.

 

Bere1In vederea realizarii studiului amintit, APC Romania a achizitionat din marile structuri comerciale ale capitalei 45 de tipuri de bauturi pe baza de bere si a analizat informatiile mentionate pe eticheta.

La realizarea studiului, spun reprezentantii APC, s-au avut in vedere prevederile legale in vigoare referitoare la etichetarea alimentelor, in special:

– Scopul etichetarii este de a oferi consumatorilor informatii necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa permita acestora sa aleaga produsul care corespunde exigentelor lor si de a cunoaste eventualele riscuri la care ar putea fi supusi.

– Informatiile inscrise pe eticheta nu trebuie sa induca in eroare consumatorii, in privinta caracteristicilor alimentului si in special a naturii, identitatii, proprietatilor, compozitiei, cantitatii, durabilitatii, originii sau provenientei sale, precum si a metodelor de fabricatie sau de productie.

–  Prevederile privind ingredientele, modul de introducere pe eticheta si indicarea ingredientelor cu potential alergen.

–  Prevederile privind denumirea sub care este vandut alimentul care trebuie sa corespunda naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietatilor alimentului ori materiilor prime utilizate in fabricatie;

 

Neglijenta oamenilor afecteaza apa

Neglijenta oamenilor afecteaza apa

Prin acest studiu, realizat de o echipa coordonata de  dr. ing. biochimist Madalina Ilis si dr. ing. biochimist Mihai Rissdorfer, experti produse alimentare ai APC Romania, s-a urmarit eliminarea confuziei create in randul consumatorilor cu privire la cele doua produse: produsul „bere”  si produsul „bautura pe baza de bere”.

Potrivit specialistilor, berea este o bautura alcoolica spumoasa, saturata cu dioxid de carbon, obtinuta prin fermentarea mustului de bere preparat din malt pentru fabricarea berii, hamei si/sau produse din hamei, apa si drojdie de bere fara adaos de alcool etilic, aromatizatori si aditivi gustativi.

Bautura pe baza de bere (mix de bere) este o bautura alcoolica cu concentratia maxima de 7% vol., fabricata pe baza de bere, cu utilizarea zaharului sau a siropurilor de zaharuri si/sau a materiilor prime vegetale, fructelor, pomusoarelor, sau a produselor de prelucrare a acestora, si/sau a aditivilor alimentari gustativi si aromatici.

Cele doua definitii de mai sus, date celor doua produse, ar trebui sa elimine confuzia creata in randul consumatorilor cu privire la acestea. Din pacate, pentru 27% din produsele analizate, denumirea descriptiva a produselor, cum ar fi „Amestec de bere blonda si limonada cu suc de…” sau „Bautura din bere cu aroma de…”, si la care procentul de bere este sub 50%, induce in eroare consumatorii, creandu-le perceptia falsa a unui nou tip de bere, desi produsul contine mai mult suc de fructe sau limonada”, explica presedintele APC Romania, Costel Stanciu.

 

bere-petStudiul a pus in evidenta, totodata, faptul ca produsele analizate au un continut in alcool care variaza de la 0 la 8,5% in volum, iar in ceea ce priveste provenienta acestora, 33% sunt fabricate in Romania, 27% in Germania, 22% in Belgia, 8% in Olanda, 4% in Austria, 4% in Cehia, iar 2% dintre produse au mentiunea „Fabricat in UE”.

Numarul mare de astfel de produse realizate in tara noastra certifica, din pacate pentru consumatori, existenta unei cereri mari pentru acest tip de produs, sustinuta si de  pret, care variaza intre 1,29 lei si 10,25 lei”, mai spune Costel Stanciu, care atrage atentia ca „este necesara identificarea aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestui tip de produs, care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung”.

In urma studiului s-a relevat faptul ca in 66% dintre produsele analizate au fost identificati aditivi alimentari precum aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina si sarurile sale, acid citric, albastru briliant, benzoat de sodiu si caramel amoniacal, asupra carora planeaza suspiciuni privind generarea de migrene, astm, epilepsie, boli cardio-vasculare si alergii.

 

Bere3Pentru a evidentia efectele pe care aceste tipuri de produse le au asupra sanatatii, cercetatorii APC arata ca:

Aspartamul (E 951) este un indulcitor artificial care are o putere de indulcire de 180 de ori mai mare decat zaharul, fiind lipsit de calorii si asupra caruia exista suspiciuni privind declansarea urmatoarelor afectiuni medicale: alergii, migrene, spasme musculare, boli cardio-vasculare.

Acesulfam de potasiu (E 950) este un indulcitor sintetic care are o putere de indulcire de 200 de ori mai mare decat zaharul, lipsit de calorii si asupra caruia exista suspiciuni privind declansarea unor afectiuni identice cu ale aspartamului.

Ciclamat de sodiu (E 952) este un indulcitor artificial care are o putere de indulcire de 30 de ori mai mare decat zaharul. Acest aditiv nu este autorizat in SUA ca urmare a unor studii care au aratat posibile efecte carcinogene.

Zaharina si sarurile sale de Na, K si Ca (E 954) este un indulcitor artificial.

Acid citric (E 330) este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor.

Albastru briliant (E 133) este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

Benzoat de sodiu (E 211) este un conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.

Caramel amoniacal (E 150 c) este un colorant maroniu obtinut prin arderea zaharului in prezenta amoniacului. Este susceptibil de declansarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.

La fabricarea acestui tip de produs s-au mai folosit si alti aditivi alimentari, cum ar fi: acid carminic (colorant), acid lactic (acidifiant), acid ascorbic (antioxidant), acid carbonic (conservant), citrat disodic (corector de aciditate), citrati de potasiu (corector de aciditate), carbonati de magneziu (corector de aciditate), verde natural C 15, benzoat de sodiu (conservant), arome si stabilizatori (guma de carruba, guma esterica, pectine, extract de guillala si guma de acacia)”, se mai arata in studiul mentionat.

 

raft berePotrivit specialistilor APC, doar 9% dintre produsele analizate nu contin aditivi alimentari, iar consumatorii ar trebui sa stie cu precizie acest lucru, din informatiile inscrise pe eticheta.

Mentiunea „A se feri de temperaturi ridicate si inghet” este neclara pentru consumator si nu-l poate ajuta pe acesta in privinta identificarii temperaturii de pastrare a produsului, sustin coordonatorii studiului, mentionand ca in tratatele de specialitate se recomanda ca produsele de acest tip sa fie pastrate la temperaturi situate peste temperatura de inghet, dar nu mai mari de 12 grade Celsius si ferite de razele solare.

Studiul mai arata ca doar 24% dintre produsele analizate au pe ambalaj mesaje de responsabilitate sociala de tipul „Nu consuma alcool in timpul sarcinii” sau alte tipuri de pictograme prin intermediul carora sa se atraga atentia in privinta interzicerii consumului acestui produs de catre anumite categorii de consumatori care nu au varsta sau starea medicala adecvata.

Ingredientele cu potential alergen nu sunt, pe eticheta anumitor produse, evidentiate in mod clar, conform legislatiei in vigoare, existand riscul ca unii consumatori alergici la anumite substante. Spre exemplu, drojdia din compozitia acestor produse poate provoaca alergii la unele persoane, si, in acelasi timp, irita tractul digestiv, facandu-l mai permeabil la proteinele nedigerate din hrana.

 

Costel Stanciu-presedinte APC

Costel Stanciu-presedinte APC

In concluzie, presedintele APC Romania, Costel Stanciu, spune ca „berea trebuie sa ramana un produs 100% natural, realizat din cele 4 ingrediente (apa, malt din orz, hamei si drojdie de bere) care de-a lungul timpului au subliniat intr-un mod unic culoarea, aroma si gustul specifice acestui produs. Amestecul de bere, aditivi alimentari si sucuri de fructe nu contribuie in niciun fel la completarea unor nutrienti necesari organismului in fiecare zi, dimpotriva, anumiti aditivi alimentari (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina si sarurile sale, caramel cu amoniac, albastru briliant, acid citric si benzoat de sodiu) folositi in unele produse de acest gen sunt susceptibile de efecte negative asupra sanatatii, mergand de la simple alergii pana la boli mai grave, precum afectiunile cardio-vasculare”.

*Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) este o organizatie neguvernamentala, apolitica si nonprofit, infiintata la data de 28 februarie 1990. APC-Romania este membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor – BEUC, care are ca principal obiectiv apararea, promovarea si reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor si intereselor consumatorilor in raporturile cu operatorii economici si institutiile statului.

 


Categorii: Actual, Analiza, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*