Ce riscuri pentru sanatate ascunde painea feliata?

29 septembrie 2015 | 1 comentariu |

Un studiu realizat de APC Romania arata ca pe langa tot felul de E-uri si alte ingrediente nerecomandate de medici, multe sortimente de paine feliata contin adaosuri cu zaharuri, care genereaza boli cardiovasculare si obezitate.

 

painePainea, un aliment pe care romanii il consuma in cantitati uriase, ocupand primul loc in Uniunea Europeana (97 de kilograme de paine pe an/cap de locuitor), este sanatoasa daca este preparata corect, din ingrediente naturale, dar poate fi un adevarat pericol daca se consuma in exces si mai ales daca producatorii folosesc ingrediente periculoase pentru sanatate. Numeroase sortimente de paine contin aditivi alimentari, coloranti si alte adaosuri care pot genera efecte dintre cele mai neplacute pentru sanatate, iar mai grav, multe dintre etichete induc in eroare cumparatorii, prin tot felul de sloganuuri mincinoase.

Painea feliata, preferata din ce in ce mai mult de romanii care, din lipsa de timp si din comoditate, o prefera in special pentru copii lor, pare sa contina si mai multe riscuri pentru sanatate, potrivit unui studiu realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania). In urma analizarii a 52 tipuri de paine feliata din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), fabricata/distribuita de 19 producatori, concluziile sunt de natura sa ingrijoreze consumatorul care pe langa faptul ca ii este sanatatea pusa uneori in pericol, nici nu este informat corespunzator asupra acestor riscuri, atrage atentia presedintele APC Romania, Costel Stanciu.

 

Costel-Stanciu- presedinte APC

Costel-Stanciu- presedinte APC

In afara tipurilor de faina din cereale, care nu intotdeauna este de calitatea indicata si necesara, in compozitia sortimentelor de paine feliata analizata s-au identificat o serie de alte ingrediente, care ar putea cauza probleme de sanatate. In primul rand trebuie stiut ca la 96% dintre produsele analizate nu se respecta reteta traditionala a painii (faina, apa, drojdie, sare), iar la 90% s-au identificat mentiuni incomplete referitoare la conditiile de pastrare a produsului. In 73% cazuri, produsele analizate contin conservanti alimentari (21% contin chiar cate 2 tipuri), 60% dintre produse contin adaos de gluten (fapt ce arata ca sunt sarace in proteine si au o capacitate redusa de hidratare), iar 56% au adaosuri de zaharuri – glucoza si sucroza, carbohidrati cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapida, fapt ce obliga pancreasul sa secrete insulina – hormonul transportator al glucozei din sange. Oferind organismului mai multa energie decat are nevoie, excesul de glucoza se depune sub forma de grasimi sau colesterol pe vasele de sange, fapt ce provoaca, pe termen lung, boli precum constipatia cronica, cancer de colon si afectiuni cardiovasculare”, explica presedintele APC Romania, prof. dr. Costel Stanciu, mentionand ca analizele au fost realizate de o echipa de experti in domeniu.

 

paine feliata2In urma aceluiasi studiu s-a stabilit ca la 47% dintre produsele analizate s-au identificat in compozitie ulei de palmier si ulei de rapita, la 46% nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita, la 27% dintre produse se folosesc enzime pentru a imbunatati artificial calitatea fainii, la 25% dintre produsele analizate s-au folosit alte tipuri de faina decat cele obtinute din grau cum ar fi cea de soia, de fasole, de orez si de porumb, iar la 12% dintre produsele analizate s-a folosit margarina, care contine grasimi trans, generand astfel colesterol si predispunand la boli de inima.

„Fiecare popor isi are painea lui, modificarea caracterului painii insemnand pierderea identitatii nationale”, iar „painea trebuie sa ramana in permanenta naturala, curata, nefalsificata in vreun fel, daca tinem sa ne fie prielnica. Acest aliment, din strabuni a devenit nu numai simbolul hranei fizice obisnuite, ci si simbolul hranei spirituale, drept pentru care merita sa-i acordam o atentie deosebita”, atrage atentia dr.ing. Gheorghe Moldoveanu, autor a mai multor manuale si carti despre faurirea painii.

 

Adriana Dabija

Adriana Dabija

In cele 52 de produse analizate s-au identificat 18 aditivi alimentari, care pe langa diminuarea calitatii painii, prezinta si anumite riscuri pentru sanatate. „In prezent, exista pe piata din Romania o multitudine de sortimente de produse de panificatie obtinute din faina rafinata si din pacate, cu aport de aditivi utilizati pentru reducerea ciclului de fabricatie, mascarea unor defecte de calitate ale fainii, marirea termenului de valabilitate a produselor, cresterea gradului de automatizare a procesului tehnologic de obtinere si, nu in ultimul rand, satisfacerea cerintelor comerciale, in timp ce produsele dietetice si cele pentru copii sunt aproape inexistente”, a precizat conf.univ. Adriana Dabija, expert tehnic in domeniul Ingineria Produselor Alimentare.

 Atragand atentia ca nici inscripriile de pe etichete nu respecta intotdeauna normele europene in vigoare, coordoonatorul studiului arata ca „painea feliata este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea painii traditionale. In compozitia ei exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, faina de fasole, faina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adauga aditivi alimentari din belsug. Sugerez consumatorilor sa cumpere paine numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale si de sanatate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip”, sustine Costel Stanciu, presedintele APC.

 

paine-supermarketIn concluzie, prof. univ. dr. Ion Schileru spune ca in ceea ce priveste comportamentul de consum al romanilor „interesul pentru paine continua sa fie o dominanta cunoscuta inca din proverbe. Studiile asupra acestui comportament (H. Domnariu, C. Goga, februarie 2015) releva ca in circa 6 din 7 gospodarii se consuma paine alba, in ciuda eforturilor de informare asupra efectelor negative ale consumului de paine alba pentru sanatate. Explicatia este, fara indoiala, legata de pretul mai accesibil al acestui sortiment de paine, fata de pretul altor sortimente mai sanatoase. Este demn de remarcat ca circa un sfert din gospodariile tarii practica preparatul painii in casa, evident in unele cazuri doar ocazional. Poate fi consemnat ca fapt pozitiv si faptul ca aproape un sfert dintre consumatori nu mai consuma paine la cina, ceea ce poate fi un succes al constientizarii interesului pentru sanatate. Pe de alta parte, este o dovada de ramanere in urma a nivelului cultural individual faptul ca mai mult de jumatate dintre consumatori citesc foarte rar sau nu citesc deloc eticheta de pe painea cumparata.”

Studiul privind calitatea painii feliate face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: „Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastrasi atrage atentia asupra riscurilor pe care le pot prezenta diferite sortimente de paine feliata, pentru consumatori.

*Studiul integral poate fi vizualizat pe site-ul oficial al APC Romania

 

 



Comentarii (1)

  1. Andrei spune:

    Un studiu facut aiurea de prof.dr., conf.univ., dr.ing., platiti din banii romanilor, si ei si studiuL. Aiurea, pentru ca este facut pentru informare; cu ce ma incalzeste pe mine, consumator, ca stiu ce bag in mine, daca n-am alta alternativa. Daca s-ar fi lasat cu niste amenzi, cu fabricute inchise, cu interzicerea felierii painii, cu interzicerea fabricarii painii pentru cei care nu respectă reteta (faina, apa drojdie, atat si nimic mai mult, ne este deajuns glutenul)…, ințelegeam, dar aaa? …

Adaugati un comentariu


 

*