Un nou protest la Guvern al sindicaliștilor din Sănătate

12 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

După pichetarea organizată marți de sindicatul Sanitas, azi a fost rândul celor de la Solidaritatea Sanitară să protesteze în fața Palatului Victoria.

 

Federația Solidaritatea Sanitară a continuat azi seria protestelor inițiate în urmă cu o săptămână, organizând o nouă pichetare a sediului Guvernului din Piața Victoriei. Acțiunea a avut loc cu respectarea prevederilor în vigoare în această perioadă, nefiind depășit numărul maxim de participanți și fiind respectate toate normele de siguranță sanitară.

Protestul a avut și o încărcătură emoțională deosebită, întrucât a inclus și un moment comemorativ, în memoria angajaților din sistemul sanitar care au decedat în urma infectării cu noul coronavirus.

În acelaşi timp, gesturile de comemorare au în vederea atragerea atenţiei guvernanţilor asupra necesităţii urgentării măsurilor de protecţie a lucrătorilor din sănătate, acestea trebuind să determine diminuarea în mod semnificativ a impactul Covid-19 asupra profesioniştilor din sănătate, atât în privinţa numărului de lucrători nou infectaţi cât, mai ales, în privinţa numărului celor care vor ajunge în continuare să plătească cu viaţa proprie tratarea şi îngrijirea pacienţilor” au precizat reprezentații sindicaliștilor prezenți la protest.

 

Totodată, aceștia au solicitat o întâlnire cu primul ministru și cu miniștrii responsabili de gestionarea actualei situații epidemiologice, reamintind revendicările pentru care au iești în stradă și în urmă cu o săptămână. Acestea vizează în mod special intervenţiile urgente pentru creşterea siguranţei lucrătorilor, acordarea unor drepturi legale şi recunoaşterea meritelor profesioniştilor din Sănătate.

Astfel, sindicaliști de la Solidaritatea Sanitară cer „adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate, astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi nou infectaţi SARS-CoV-2 şi, mai ales, decedaţi din cauza Covid-19 și asigurarea accesului la toate informaţiile relevante privind impactul Covid-19 asupra lucrătorilor din sănătate pentru a putea adopta politici eficiente de protecţie a acestora”.

 

De asemenea, aceștia solicită acordarea pensiei de urmaș pentru copiii colegilor decedaţi la datorie, acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30% şi sporul pentru combaterea epidemiei, acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim și creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021, la nivelul anului 2022.

O altă revendicare a sindicaliștilor se referă la asigurarea posibilităţii lucrătorilor din Sănătate de a beneficia de reducerea vârstei de pensionare, proporţional cu activitatea desfăşurată peste norma de bază și la acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a stării de alertă pentru toţi salariaţii din sistem.  Lista revendicărilor este completată de reaşezarea asistentelor medicale în grila de salarizare, în sensul creşterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuţiei la tratamentul şi îngrijirea pacienţilor, plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază și de  raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*