Un nou tratament pentru tuberculoza rezistenta la medicamente

4 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Noua terapie a inregistrat o rata de succes de 82 la suta si este considerata de specialistii in domeniu o mare descoperire, care va revolutiona tratamentul acestei boli.

 

tuberculoza plamaniIn cadrul Conferintei Internationale asupra Sanatatii Plamanilor, desfasurata saptamana trecuta in Liverpool, a fost prezentat un nou tratament pentru pacientii diagnosticati cu tuberculoza rezistenta la medicamente, tratament ce a inregistrat o rata de succes de 82 la suta, dupa cum sustin cercetatorii care l-au creat.

Dintre cele 1.006 persoane diagnosticate cu tuberculoza care au participat la studiul ce a vizat observarea efectelor tratamentului si care manifestau rezistenta la medicamentul Rifampicina, specific pentru tratarea acestei afectiuni, 734 au fost declarati complet vindecati, iar in 87 dintre cazuri tratamentul parea sa produca o ameliorare a starii de sanatate. Dintre pacientii ramasi, 54 nu au raspuns la tratament, 49 nu au fost de gasit pentru a le fi urmarita evolutia, iar 82 au decedat.

Noul tratament a fost declarat o mare descoperire in lupta contra tuberculozei rezistente la medicamente de catre Paula Fujiwara, director stiintific al Uniunii Internationale Impotriva Tuberculozei si a Bolilor de Plamani. „Aceste rezultate au fost replicate in diverse imprejurari, cu un numar mai mare de pacienti aratand in mod concludent ca este cel mai eficient tratament descoperit pana acum”, a spus aceasta in cadrul conferintei de la Liverpool.

 

tuberculoza multirezistentaLa acest studiu, Uniunea a lucrat alaturi de Institutul de Medicina Tropicala din Antwerp, Belgia, Institutul Stiintific San Raffaele din Milano si cercetatori locali.

Anul trecut, 1,8 milioane de persoane au decedat din cauza tuberculozei, boala cauzata de o bacterie care infecteaza plamanii, iar cifra a reprezentat o crestere de 300.000 de cazuri fata de anul 2014, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Tot in 2015, 10,4 milioane de persoane au fost infectate cu tuberculoza, fata de 9,6 milioane in 2014. Totodata, aproape o jumatate de milion de oameni au fost diagnosticati cu tuberculoza multidrog rezistenta, aproape jumatate din cazuri fiind inregistrate in India, China si Federatia Rusa. In ultimii 15 ani, rata mortalitatii cauzate de tuberculoza a scazut cu 22 la suta, insa aceasta boala a continuat sa fie si in 2015 una dintre principalele zece cazuri de deces.

 

Dr. Gilda Popescu

Dr. Gilda Popescu

Si in Romania, tuberculoza constituie o serioasa problema de sanatate, tara noastra ocupand primul loc in UE, in ceea ce priveste incidenta acestei boli. Chiar daca in ultimii ani s-a constatat o usoara scadere a incidentei, numarul pacientilor aflati la aceasta ora sub tratament depaseste 30.000, acestora adaugandu-li-se si multe alte cazuri care nu sunt inca diagnosticate. „ Rata de notificare este 14.854 de cazuri de tuberculoza, dintre acestea 12.852 cazuri noi, iar diferenta sunt recidivele. Lor li se adauga cele 510 cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta si 58 de cazuri de tuberculoza extins rezistenta. In momentul de fata, 30.000 de pacienti sunt in tratament antituberculos. In regiunea OMS Europa, Romania ocupa locul sase in ceea ce priveste incidenta globala a tuberculozei, iar  in UE, Romania detine locul unu inca din anul 2007 de la aderare si pana in prezent, inregistrand valori de 4,5 ori mai mari decat restul tarilor UE si de 2,5 ori mai mari decat ale tarilor din regiunea OMS Europa. La numarul de cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta, Romania este campioana” preciza in cursul lunii martie dr. Gilda Popescu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*