Un pacient din Iași, cu arsuri grave, transportat cu o aeronavă a MApN, la Viena

9 iunie 2022 | 0 comentarii |

Pacientul este un tânăr în vârstă de 26 de ani, din localitatea Osoi, care în urma exploziei unei butelii a suferit arsuri grave pe 70% din suprafaţa corpului.

 

Sursă foto: MApN

Incapacitatea sistemului medical româneasc de a asigura asistență medicală marilor arși s-a văzut încă o dată, după ce un tânăr din Iași a fost victima unei explozii și a suferit arsuri grave. Pentru că gravitatea și complexitatea arsurilor a dost foarte mare, medicii ieșeni au solicitat transportul pacientului la o clinică de specialitate din străinătate, unde șansele de a fi salvat sunt mai mari.

Ministerul Apărării a transmis că o aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat joi dimineaţă, în jurul orei 9.15, de la Baza 90 Otopeni, pentru a transporta un pacient cu arsuri de la Iaşi la Viena. „Echipa medicală care monitorizează pacientul pe timpul zborului este formată din specialişti de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi Baza 90 Transport Aerian”, solicitarea de transport aerian fiind făcută de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în urma unei cereri formulate de Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a precizat MApN.

 

Tânărul fusese adus la Spitalul „Sf Spiridon” din Iaşi cu arsuri grave pe o mare suprafaţă din corp, fiind victima exploziei unei butelii. Echipa de Terapie Intensivă a secției de Chirurgie Plastică şi Arsuri, unde pacientul a fost internat, a constatat că acesta avea arsuri grave și profunde pe aproximativ 70% din suprafaţa corporală și îi fuseseră afectate şi căile aeriene. Pacientul a fost intubat, ventilat mecanic şi transportat sub anestezie generală în clinica de ATI Arsuri, unde a fost tratat, dar medicii de aici au solicitat transferul internaţional. „A fost aprobat transferul către Austria, care a fost efectuat de o aeronavă. Sperăm să existe şanse de tratament şi supravieţuire la spitalul din Viena. Gravitatea arsurilor, complexitatea lor, au reprezentat un scor care au dus la transferul într-un centru cu o mai mare experienţă şi cu toate posibilităţile, inclusiv cu bancă de piele”, a declarat coordonatorul SMURD Iaşi, citată de prasa locală.

Tânărul locuia singur, într-o casă pe care și-o construia după ce s-a întors din Austria unde lucrase ca muncitor sezonier. Din păcate, în urma exploziei, viața sa este în pericol, iar casa a fost mistuită de flăcări.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*