Medicii ieseni au realizat a doua operatie de protezare a unui pacient cu hemofilie

27 februarie 2017 | 0 comentarii |

Pacientul suferise un blocaj al genunchiului, tocmai din cauza bolii de sange de care suferea, iar singura sansa pentru a mai putea merge era implantarea unei proteze.

 

ORTOPEDIE - PROTEZAMedicii de la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi au bifat cu succes a doua operatie de protezare a unui pacient cu hemofilie. Prima realizare de acest fel a avut loc in luna septembrie a anului trecut, atunci cand unui pacient de 46 de ani i s-a implantat o proteza de sold. De aceasta data, protezarea s-a facut la genunchi, iar beneficiarul a fost un barbat de 48 de ani, care sufera de hemofilie in forma severa si singura posibilitatea de a mai putea merge era aceasta interventie.

Astfel de operatii, in cazul pacientilor cu hemofilie, presupun un grad ridicat de risc, din cauza faptului ca sangele lor nu se coaguleaza, iar pana in toamna anului trecut, in Romania nu avusese loc nicio interventie din aceasta categorie. Operatia efectuata in luna septembrie, de catre medicii ieseni, a constituit o premiera nationala, iar dupa aceasta reusita, mai multi pacienti cu hemofilie din tara s-au adresat spitalului Sfantul Spiridon, pentru probleme similare.

Unul dintre ei a fost si Constantin Maftei, pacientul de 48 de ani care a fost diagnosticat cu hemofilie severa de la varsta de trei ani si jumatate. In timp, din cauza bolii, in articulatii i s-au format o serie de hematoame care, pe langa durerile insuportabile, au dus in cele din urma la blocarea genunchiului stang.

 

Constantin Maftei

Constantin Maftei

Ajuns in situatia de a nu se mai putea deplasa decat cu ajutorul scaunului rulant, barbatul s-a adresat mai multor institutii medicale din tara, insa  medicii au fost reticenti, din cauza complicatiilor ce ar putea aparea in timpul operatiei, din cauza bolii hematologice de care omul suferea. O solutie ar fi fost operatia in strainatate, insa situatia finanicara nu ii permitea sa suporte costurile mari ale unei astfel de interventii.

In cele din urma, medicii iesieni au decis sa il opereze, pentru a-i implanta o proteza de genunchi, pacientul fiind internat in spitalul Sfantul Spiridon la inceputul lui februarie. Echipa care l-a operat a fost formata din medici hematologi, chirurgi ortopezi, anestezisti si, bineinteles, personal medical mediu, iar interventia a decurs fara probleme majore.

 

Dr. Paul SarbuChirurgul ortoped Paul Sarbu, unl dintre membrii echipei operatorii, a declarat ca genunchiul pacientului era extrem de retractat, de aceea a fost nevoie de eliberari mari de parti moi, cu riscul unor sangerari masive, din cauza bolii hematologice de care sufera pacientul. Din fericire, dupa cum a explicat medicul, „nu a fost nicio sangerare. Pacientul a fost perfect contolat din punct de vedere hematologic, dar retractiile foarte mari ne-au pus probleme. Sigur, oricine putea sa opereze o proteza de genunchi, problema este sa gasim o echipa sa se ocupe de asa ceva. Sa gasesti hematolog, anestestist, medici, asistenti care au stat numai pentru el zi si noapte post operatoriu, asta este cel mai greu”, a spus medicul.

Costurile interventiei au fost decontate din bugetul asigurarilor de sanatate, suma totala ridicandu-se aproapre la 400.000 de euro. La aproape trei saptamani de la operatie, pacientul nu mai are nevoie de scaunul rulant pentru a se deplasa, poate sa mearga singur, iar intre timp a renuntat si la carje sau cadru.

In prezent, la spitalul iesean sunt in evaluare dosarele altor doi pacienti hemofilici care au nevoie de interventii asemanatoare, in evidenta unitatii medicale aflandu-se 59 de persoane care sufera de hemofilie.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*