Un proiect românesc, în semifinala unei competiții emblematice din domeniul inovației în Sănătate

Acesta își propune crearea unor ochelari speciali care să îi ajute pe nevăzători prin intermediul inteligenței artificiale.

 

Headstart este denumirea uneia din cele mai emblematice competiții la nivel european, destinate inovatorilor din domeniul Sănătății, care atrage la fiecare ediție zeci și chiar sute de proiecte din această sferă.

Printre cele 89 de proiecte rămase în competiție la ediția din acest an se numără și un start-up românesc, dezvoltat de o echipă de cercetători care doresc să vină în ajutorul nevăzătorilor, cu un dispozitiv special. Este vorba de o pereche de ochelari care folosesc inteligența artificială și astfel îi pot ajuta pe nevăzători să se deplaseze în siguranță. Acesta este singurul proiect din România înscris în competiție la ediția actuală, dintr-un total de peste 150 de proiecte care au luat startul.

Dintre acestea, 89 s-au calificat în semifinala competiției, printre acestea numărându-se și proiectul cercetătorilor români, care luptă acum pentru a accede în finală. Calificarea în semifinală a adus echipei din România o finanțare de 40.000 de euro, care a fost acordată tuturor celor ajunși în această fază, urmând a mai primi încă 10.000 de euro, în situația în care vor ajunge în finală.

 

Startup-ul românesc semifinalist în cadrul programului Headstart este.lumen” (se pronunță dot lumen), iar compania care l-a lansat își propune să preia și să îmbunătățească beneficiile oferite nevăzătorilor de către un câine-ghid.

Anul acesta, competiția a extins domeniile de participare pentru a contribui la găsirea soluțiilor pentru combaterea Covid-19 și a selectat startup-uri care vor dezvolta produse și servicii ce vor sprijini Europa să limiteze, să trateze și să gestioneze această afecțiune. Astfel, numărul participanților înscriși la ediția din acest an este de trei ori mai mare decât cel înregistrat la ediția anterioară.

Competiția este susținută de EIT Health – o rețea europeană unică de companii de top, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și instituții. Aceasta susține dezvoltarea profesioniștilor din domeniul sănătății din toată Europa, investind în cele mai bune talente ale Europei, și facilitează comercializarea produselor și soluțiilor inovatoare pentru sănătate în cadrul Uniunii Europene.

 

În ceea ce privește Programul EIT Health Headstart, acesta  oferă companiilor oportunități de mentorat și finanțare, cu scopul de a accelera dezvoltarea și lansarea pe piață a produselor și serviciilor inovatoare create de acestea pentru îmbunătățirea vieții pacienților și a cetățenilor europeni.

Sub îndrumarea echipelor regionale ale EIT Health, programul oferă suport companiilor în timp ce parcurg etapele necesare pentru a introduce soluția lor pe piață, inclusiv aspectul deosebit de important al validării nevoilor clinice, ale pacienților sau ale sistemului pentru produsul ori serviciul respectiv. De asemenea, li se oferă suportul necesar pentru dezvoltarea competențelor și a contactelor, astfel încât să poată continua să atragă sprijin financiar din partea investitorilor privați. „Cheia dezvoltării sistemelor inovatoare de sănătate se află în mâinile noii generații: tinere talente care dezvoltă soluțiile de sănătate ale viitorului. Obiectivul nostru este să oferim suportul necesar și oportunități de mentorat și de networking pentru aceștia. Sunt foarte mândră să văd că există atât de mulți tineri talentați în regiunile în curs de dezvoltare care lucrează la soluții importante în domeniul sănătății și care ar putea face viața multor oameni mai sănătoasă și mai lungă în viitor”, a declarat Inês Matias, business creation manager în cadrul EIT Health.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*