Un sistem realizat de studentii ieseni ii va ajuta pe pacientii paralizati sa comunice cu medicii si rudele

Sistemul este unic in lume si faciliteaza comunicarea prin miscarile ochilor, care activeaza cursorul de pe ecranul unui laptop.

 

Universitatea Tehnica Iasi

Universitatea Tehnica Iasi

Un grup de studenti ai Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi, coordonati de profesori din cadrul institutiei de invatamant, a creat un sistem care la aceasta ora este unic in lume, fiind destinat inlesnirii comunicarii in cazul persoanelor paralizate, sau a caror stare de sanatate nu le permite le un moment dat sa se miste sau sa vorbeasca. Deja aparatul a fost testat de cativa medici si pacienti, rezultatele fiind promitatoare, existand sansa ca in viitorul apropiat sa poata usura cu mult comunicarea cu persoanele intubate sau carora o boala degenerativa ori o paralizie nu le permite sa poata vorbi si nici sa comunice cu ajutorul gesturilor. Sistemul consta intr-o pereche de ochelari video speciali, care proiecteaza pe fiecare lentila ecranul unui laptop la care sunt conectati si o camera web directionata catre unul dintre ochii pacientului, preluandu-i miscarile si transformandu-le cu ajutorul unui algoritm in miscari ale cursorului pe ecranul laptopului. Astfel, pacientul, practic, poate misca cu privirea cursorul pe ecran, plimbandul-l peste litere, imagini sau cuvinte cu ajutorul carora poate astfel sa comunice.

 

ATIIdeea unui astfel de dispozitiv s-a nascut in urma cu patru ani, atunci cand profesorul Vlad Cehan de la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a universitatii iesene a conceput un sistem pentru socrul sau paralizat, care ii permitea acestuia sa apese pe un buton atunci cand prin fata ochilor ii erau derulate imagini ce corespundeau cu nevoile sale. Abia dupa doi ani a aparut ideea folosirii ochelarilor video, idee ce a fost perfectionata, ajungandu-se la dispozitivul realizat de curand. Despre sistem, profesorul Robert Lupu spune ca s-au facut teste la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucuresti, cand era in prima faza de testare si am vazut ca pentru oamenii de acolo a fost ca o gura de aer, mai ales cand nu se puteau misca, cand nu puteau vorbi si nu aveau cum sa interactioneze. Chiar a fost o persoana care mi-a cerut un numar de telefon ca atunci cand iese sistemul sa cumpere si el”. Acesta a amai mentionat ca studentii care au lucrat la realizarea proiectului sunt Ionut Cenac, Adrian Bulat si Emil Condrea, toti in anul al treilea la Facultatea de Automatica si Calculatoare. Proiectul acestora poarta numele de Zupereye, marca fiind inregistrata deja si la OSIM.

 

ingrijiri paliativeInventatorii sistemului spun ca au ales varianta comunicarii prin intermediul miscarii ochilor, pentru a se adresa cat mai multor persoane cu dizabilitati. „Ochii sunt in majoritatea cazurilor organul pe care oamenii pot sa il controleze integral. Sunt bolile degenerative ale sistemului nervos, in care pierzi, progresiv, controlul asupra corpului, insa nu si asupra ochilor, care nu inceteaza sa se miste. Exista si un sistem in care, cu ajutorul unui bat miscat cu gatul, se accesa ecranul tactil al unui telefon, dar este foarte obositor”, a mai precizat profesorul Robert Lupu. Studentii care l-au creat spun ca daca ar fi implementat intr-un spital, sistemul ar putea facilita nu doar comunicarea cu rudele a celor care sunt imobilizati, ci si cu cadrele medicale. „Prin implementarea intr-un salon, toti bolnavii care sunt in salonul respectiv ar putea fi conectati la o unitate centrala de supraveghere, acestia putand comunica in timp real atat cu medicii, nefiind necesar ca acestia sa fie la spital pentru a le raspunde, cat si cu asistentele de pe etaj”, sustin acestia.

 

 


Categorii: Actual, IT & C, Stiri

Comentarii (1)

  1. Adrian spune:

    Felicitari!
    Este o mandrie si pentru “sanatatea buzoiana” pentru ca Robert, profesorul coordonator al acestui proiect, inginer doctor in automatica, vine la Iasi din Maracineni-Buzau.

Adaugati un comentariu


 

*