Reteta electronica este obligatorie de la 1 ianuarie 2013

28 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Vechile formulare de prescriptie medicala, cu regim special pentru medicamente cu si fara contributie personala (autocopiante) nu mai sunt valabile decat pana la 31 decembrie inclusiv, dupa aceasta data fiind refuzate in farmacii.

 

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) atrage atentia, atat medicilor cat si populatiei, cat si celorlalti furnizorii de servicii medicale, de medicamente si dispozitive medicale ca 31 decembrie este ultima zi in care se mai pot prescrie medicamente pe retea clasica (autocopianta). De la 1 ianuarie 2013, Prescriptia Electronica (PE) este utilizata in exclusivitate, atat in format „onlin”, cat si „offline la cabinet” si „offline la domiciliu”, se mentioneaza intr-un comunicat remis astazi de Biroul de presa al institutiei.

Astfel, potrivit  CNAS, medicatia „inscrisa pe formularele de prescriptie medicala cu regim special pentru medicamente cu si fara contributie personala (formularele autocopiante) se va elibera numai daca acestea au data prescrierii pana in 31 decembrie 2012, inclusiv. Orice inscris de acest tip, cu o data ulterioara, nu va fi validat la plata pentru farmacii”, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

Sanctiuni pentru medicii care refuza prescriptia electronica

 

Simona Anghel

CNAS si Casele de Asigurari de Sanatate judetene au stabilit, in scopul oferirii informatiilor primare solicitate de furnizori pentru SIUI-SIPE, un serviciu de permanenta-suport suplimentar, pentru perioada 29 decembrie 2012 – 03 ianuarie 2013, pentru a se asigura rezolvarea cat mai prompta a unor eventuale probleme cu certificatele electronice, contractele din SIUI si disfunctionalitatile privind PE (prescriere si eliberare). Numerele de telefon și adresele de email ale persoanelor care vor asigura permanenta pentru suport vor fi afisate pe pagina web a fiecarei Case de Asigurari de Sanatate.

In Buzau „sistemul de prescriere electronica functioneaza la toate esaloanele, astfel ca se spera ca incepand cu 1 ianuarie 2013 sa nu existe probleme”, dupa cum a precizat puratorul de cuvant, jr Simona Anghel, director realtii Furnizori.

Potrivit legislatiei in vigoare, toti furnizorii de servicii medicale trebuie sa se alinieze cerintelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice pana la data de 31 decembrie 2012. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala atrage raspunderea persoanelor vinovate, in conformitate cu dispozitiile legale.

 

Contractul- cadru va fi gata abia in martie

 

In acelasi comunicat, CNAS atrage atentia ca desi termenul de aplicare a prevederilor Hotararii Guvernului nr.1.389/2012 pentru aprobarea Contractului-cadru s-a prelungit pana la data de 28 februarie 2013 (H.G. nr 1275 din 18 decembrie 2012), acest lucru nu impieteaza utilizarea in exclusivitate a PE („online” sau „offline”) de la 1 ianuarie 2013. Medicatia inscrisa pe formulare autocopiante se va elibera numai de pe acele retete care au data prescrierii pana in 31 decembrie 2012.

Pentru a se evita disfunctionalitatile in eliberarea medicamentelor, CNAS ii sfatuieste pe medicii prescriptori (in special din spitale si de la nivelul medicinei de familie), ca pentru perioada 29 decembrie 2012 – 03 ianuarie 2013  „sa preia in sistem propriu un calup suficient de mare de serii si numere de PE (instalate si disponibile pentru prescriere) si sa aiba un numar suficient de mare de PE pretiparite „offline la domiciliu” (acoperitor pentru consumul mediu lunar), pentru a putea asigura continuitatea prescrierii chiar si in situatii limita (lipsa curent electric, lipsa internet etc.)”. In aceasta perioada, spitalele vor elibera PE, in caz ca nu au conexiune internet, si pe formulare pretiparite „offline la domiciliu”.

In comunicatul CNAS se mai mentioneaza ca Prescriptiile Electronice „offline la cabinet” si/sau „offline la domiciliu” sunt la fel de valabile pentru eliberare ca si cele „online”, iar farmaciile sunt obligate sa elibereze medicatia de pe orice varianta a Prescriptiei Electronice.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*