23 august incendiar – Buzaul se topeste la peste 40 de grade

22 august 2012 | 0 comentarii |

ANM a emis o avertizare de cod portocaliu de canicula pentru 21 de judete si Capitala, valabil pana duminica. Prefectul a convocat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

 

Avem un 23 august incendiar. La propriu, pentru ca ne vom topi pur si simplu sub soarele torid care va parjoli tara. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o noua avertizare de canicula, prin care anunta transformarea Codului Galben in Cod Portocaliu   de temperaturi extreme ce se vor manifesta in 21 de judete si municipiul Bucuresti, valabil pana duminica.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de joi, 23 august, canicula se va intensifica in regiunile sudice, iar in zilele urmatoare (24, 25 si 26 august) va cuprinde si zona vestica a Romaniei.

In Campia de Vest, Campia Romana si sud-vestul Transilvaniei, temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 38 si 41 de grade Celsius, iar in Lunca Dunarii se vor inregistra izolat chiar si 42 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, indicele temperatura/umezeala (ITU) depasind pragul critic de 80 de unitati.

In celelalte judete se va mentine Codul Galben de canicula, dar valul de caldura se va intensifica si va cuprinde, treptat, intreaga tara, temperaturile maxime depasind frecvent 38 de grade Celsius in toate zonele de campie, deal si podis, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si local va depasi pragul de 80 de unitati.

Ca urmare a avertizarii de AMN, prefectul Buzaului, Gabriel Balta, a convocat pentru joi dimineata, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, in vederea luarii masurilor de prevenire si limitare a efectelor temperaturilor extreme cu care buzoienii se vor confrunta cel putin pana la sfarsitul saptamanii.

Medicii recomanda populatiei sa evite pe cat posibil expunerea la soare in intervalul orar 11:00 – 18:00, sa se protejeze cu palarii si haine de culoare deschisa, din fibre naturale si mai ales sa consume cel putin doi litri de apa pe zi si multe legume si fructe poroaspete, totodata evitand bauturile alcoolice, cafeaua si bauturile cofeinizate sau acidulate.  


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*