Ritli si-a infiintat propriul departament de evaluare a tehnologiilor medicale

19 aprilie 2012 | 0 comentarii |

In sedinta de Guvern de miercuri a fost aprobata Hotararea pentru modificarea HG 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, prin care s-a aprobat infiintarea, in cadrul MS, a unui nou departament, cu atributii in evaluarea tehnologiilor medicale. Cu alte cuvinte, in timp ce toata lumea „opereaza” reduceri de personal, la ministerul lui Ritli, niste oameni vor fi platiti cu lefuri bune pentru a plimba niste hartii pe care le scriu altii.

Potrivit comunicatului de presa prin care MS anunta marfea reusita a infiintarii noului departament, ministrul Ladislau Ritli vine cu o explicatie neconvingatoare despre eficienta noii structuri, din care se intelege mai degraba ca noua structura are atributiunea de „a nu face nimic”. Spus cu alte cuvinte. “Evaluarea tehnologiilor medicale foloseste metode stiintifice si va fundamenta, in viitor, deciziile privind punerea pe piata sau achizitia medicamentelor, a echipamentelor medicale si tehnologiilor. De exemplu, in domeniul medicamentelor, Comisia Nationala de Transparenta face o analiza din punct de vedere stiintific si profesional, a propunerilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii, privind introducerea unui produs farmaceutic in lista de medicamente compensate, dar, in prezent, nu exista nici o autoritate care sa realizeze un studiu privind impactul farmaco-economic si social al respectivului produs“, a declarat ministrul Sanatatii.

Potrivit documentului amintit, serviciul nou infiintat va avea atributii de analiza si va superviza rapoartele redactate de institutii abilitate, organizatii, experti sau cercetatori externi, cu privire la medicamentele, dispozitivele medicale, echipamentele si tehnicile medicale de inalta performanta care sunt sau vor fi utilizate in sistemul sanitar. Ca sa poata functiona noul serviciu, Ministerul Sanatatii va elabora ghiduri metodologice nationale de evaluare a tehnologiilor medicale si a formatelor rapoartelor de evaluare a tehnologiilor medicale, in conformitate cu standardele internationale.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*