Universitatea „V. Voiculescu” a mai crescut cu un an

21 mai 2012 | 0 comentarii |

Inca un week-end, o noua sesiune de comunicari stiintifice in cadrul  Universitatii de Vara Vasile Voiculescu”. Nori negri s-au adunat peste zare,  natura s-a dezlantuit, iar ploaia in averse a pus stapanire peste intregul judet. Zonele impadurite de la Poiana Pinului abia se mai zareau, sambata, prin perdeaua de apa.

Cu toate acestea, cea de-a doua sesiune a editiei a IX-a a manifestarii stiintifice, organizata anul acesta de Societatea de Medicina Familiei – filiala Buzau, Institutul de Medicina Familiei si Colegiul Judetean Buzau al Medicilor s-a dovedit un succes.

Profesori universitari si medici de renume au onorat invitatia dr. Valeriu Bistriceanu, amfitrionul evenimentului, impartasind din experienta lor si  prezentand ultimele noutati ale cercetarii medicale romanesti si universale. S-au aflat la Poiana Pinului si pentru a consolida relatia profesionala, academica si de prietenie inceputa acum noua ani cu Buzaul, in cinstea numelui marelui medic, filosof si scriitor care a fost Vasile Voiculescu.

 

Imperativele educatiei medicale continue

 

Lansare-www.sanatateabuzoiana.roZiua de sambata a debutat cu prezentarea portalului sanatateabuzoiana.ro, pentru care s-a aratat un viu interes, atat din partea profesionistilor din sistemul sanitar buzoian, cat si a universitarilor prezenti. Mai in gluma, mai in serios, pentru a-si exprima convingerea ca este un produs media „de care breasla halatelor albe avea nevoie si cu real potential de afirmare”, cineva a asociat manifestarea ploii torentiale de afara cu „predictiile care se fac la nunta, atunci cand se spune ca daca ploua, peste tanarul cuplu va ploua cu noroc”.

A urmat apoi prezentarea dr. Alexandru Voicu, expert in cadrul Departamentului profesional-stiintific al Colegiului Medicilor din Romania. „Imperativele educatiei medicale continue”, tema pe care reprezentantul CMR a abordat-o in lucrarea stiintifica prezentata, a generat un interes crescut din partea participantilor. Pentru a le oferi posibilitatea sa reflecteze pe indelete, sa-si clarifice si sa-si insuseasca anumite notiuni din lucrare, dr. Voicu le-a promis cursantilor ca va prezenta un rezumat al acesteia in paginile site-ului Sanatatea Buzoiana.

 

Bolile omului sanatos

 

Prof.-A.-Restian-dr.-Citrea-dr.-Matei-o-studentaNumai ochi si urechi, la fel ca pe vremea cand erau studenti boboci avizi de cunoastere, participantii la eveniment au ascultat prelegerea prof. univ. dr. Adrian Restian, Bolile omului sanatos”.

Potrivit prof. Restian, presedintele Societatii Academice de Medicina Familiei, „sanatatea se castiga dar se si poate pierde in fiecare zi. Asadar, omul trebuie sa constientizeze rolul pe care il are sanatatea in viata sa. Omul contemporan nu este foarte sanatos, chiar daca nu stia asta. Numarul afectiunilor de toate tipurile este in crestere, iar Romania se afla printre tarile <fruntase> in topul prevalentei imbolnavirilor. Aproape de cand se naste, omul este predispus imbolnavirii, dar multe afectiuni evolueaza tacut, fara simptomatologie, pana in momentul in care este deja prea tarziu pentru vindecare. Arterioscleroza, hipertensiunea arteriala, bolile metabolice si alte afectiuni pe care nici nu le banuim sunt prezente in organism. Nici pacientul si, de multe ori nici medicul nu descopera la timp anumite boli, astfel ca se ajunge la ceea ce popular se spune <a murit sanatos> sau <a murit cu zile>. In prevenirea, depistarea precoce si tratarea la timp a oricarei afectiuni, un rol esential il are medicul de familie”, a atras atentia profesorul, iar exemplele, statisticile si cercetarile stiintifice pe care le-a prezentat au confirmat aceste afirmatii.

 

Geriatria, gerontologia si durera in practica medicala

 

Poiana Pinului - HolIn preambulul cursului postuniversitar „Patologia bolilor articulare”, sustinut de prof. univ. dr. Dumitru Matei, dr. Oprica Cravcevschi a evidentiat dificultatile varstei a treia in relatia cu boala, mediul si societatea, prin lucrarea „Aspecte geriatrice si gerontologice in prcatica medicala”.

Prof. dr. Valeriu Bistriceanu a incheiat lucrarile celei de-a IX-a editii a Universitatii, cu lucrarea „Durerea in practica asistentei medicale primare”, curs postuniversitar realizat in colaborare cu prof. univ. dr. Afilon Jompan.

Pe parcursul celor doua sesiuni ale evenimentului, sponsorii au prezentat ultimele noutati in materie de tratamente medicamentoase, modalitati de abordare a unui stil de viata sanatos, aparatura moderna menita sa usureze procedurile de diagnosticare si tratament si produse bancare.

Duminica, la finalul evenimentului, participantii au primit diplome, care le confera si puncte EMC certificate de Colegiul Medicilor.

Interesul pentru stiinta al halatelor albe s-a dovedit mai puternic decat vremea cainoasa din acest week-end. Prima sesiune a Universitatii de Vara „V. Voiculescu” a avut loc in perioada 11-13 mai.

 


Categorii: Actual, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*