Urgentele stomatologice vor fi gratuite

18 mai 2014 | 1 comentariu |

Noul pachet de servicii medicale aprobat de Guvern contine acordarea de servicii medicale stomatologice de urgenta pentru toti romanii, iar persoanele asigurate beneficiaza gratuit si de consultatii, servicii profilactice, tratamente protetice si ortodontice.  

 

dentistFaptul ca ministrul sanatatii este medic dentist se vede, asa cum medicii stomatologi si-au exprimat speranta inca de la numirea lui Nicolae Banicioiu la carma Sanatatii, in prevederile noului pachet de servicii medicale aprobat de Guvern, saptamana aceasta. In noul act normativ se precizeaza, printre altele, ca medicilor dentisti care au contract incheiat cu casele de asigurari li se vor deconta urgentele stomatologice si pentru neasigurati, iar in pachetul de baza pentru asigurati regasim acordarea gratuita de consultatii, servicii profilactice, tratamente protetice si orotdontice, precum si urgentele.

Medicatia pentru cazurile de urgenta la nivelul cabinetului se asigura din trusa medicala de urgenta organizata conform legii. Persoanele beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale suporta integral costurile pentru investigatiile paraclinice recomandate (radiografii dentare) si tratamentul prescris de medicii de medicina dentara”, se arata in documentul aprobat de Executiv, pe 13 mai 2014.

 

Florin-Murgociu@sanatateabuzoiana.roMedicii dentisti aflati in contract cu CNAS vor face, in baza pachetului de servicii medicale de baza, consultatii, vor trata carii simple, afectiunile pulpulare, gangrenele, afectiunile paradontiului, vor face extractii de dinti, vor pune proteze acrilice (care vor avea un cost de 600 de lei), vor fixa aparate si dispozitive utilizate in tratamentul malformatiilor congenitale (in valoare de 600 de lei per interventie), vor repara aparatul ortodontic sau vor deconditiona tulburarile functionale prin aparate ortodontice, tinand cont si de urgente.

Medicii de medicina dentara pot efectua radiografii dentare (retroalveolara si panoramica), ca o consecinta a actului medical propriu, pentru asiguratii pentru care este necesar a se efectua aceste investigatii in vederea stabilirii diagnosticului, sau pe baza de bilet de trimitere de la un alt medic de medicina dentara, daca au autorizatiile necesare efectuarii acestor servicii si dotarile necesare; decontarea acestor servicii se realizeaza din fondul aferent investigatiilor medicale paraclinice, in limita sumelor rezultate. Pentru aceste servicii, furnizorii de servicii medicale de medicina dentara incheie cu casele de asigurari de sanatate acte aditionale la contractele de furnizare de servicii medicale de medicina dentara.

Pacientii din statele membre UE vor beneficia gratuit de serviciile medicale de urgenta de medicina dentara, in baza cardului european de asigurari sociale de sanatate, se mai mentioneaza in actul normativ amintit.

 


Categorii: Actual

Comentarii (1)

  1. Natalia spune:

    Era si cazul pentru o astfel de masura….noi;romanii stam foarte prost la capitolul igiena /sanatate orala.

Adaugati un comentariu


 

*