Urgentele stomatologice ar putea fi incluse in pachetul de servicii medicale de baza

23 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii ia in calcul includerea urgentelor stomatologice in Programul national de preventie, pentru a reduce incidenta afectiunilor dentare, in special la copii.

 

Copiii ar putea avea din nou gratuitate

Copiii ar putea avea din nou gratuitate

Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si cei ai Colegiului Medicilor Dentisti din Romania CMDR), s-au intalnit marti, pentru a discuta despre propunerile pe care medicii dentisti le-au formulat in vederea includerii in pachetul de servicii de baza. Principalele subiecte abordate au vizat „importanta sanatatii orale si impactul ei asupra sanatatii publice, serviciile stomatologice incluse in pachetul de baza, precum si modificarea prevederilor legale ce reglementeaza exercitarea profesiei”, se mentioneaza intr-un comunicat remis de Biroul de presa al MS.

Cu ocazia intalnirii, probabil si pentru a nu-i lasa sa plece „cu mana goala”, ca doar promisiunile nu sunt pe bani, ministrul Eugen Nicolaescu le-a promis medicilor dentisti ca intre obiectivele pe care le are prin reforma sistemului sanitar se afla si acoperirea cat mai larga a urgentelor in domeniu. In acest sens, are in vedere infiintarea cate unui cabinet de urgente stomatologice in unitatile si compartimentele de primiri urgente, acest serviciu fiind inclus in pachetul de servicii medicale de baza, Ministerul Sanatatii luand in calcul  includerea stomatologiei in Programul national de preventie, pentru a reduce incidenta afectiunilor in special la copii, se mai arata in comunicat.

 

dentistReprezentantii CMDR si-au exprimat disponibilitatea de a contribui la elaborarea normelor profesionale care descriu urgenta stomatologica, fiind de acord cu acest demers, sustine Ministerul Sanatatii in acelasi comunicat.

Cea mai mare parte din propunerile de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, inaintate anterior de CMDR, au fost apreciate si sunt in curs de preluare. Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor Dentisti din Romania vor continua dialogul si vor avea consultari pe toate subiectele si politicile privitoare la medicina dentara”, se mentioneaza in comunicatul MS.

La 10 octombrie, reprezentantii CMDR considerau ca pachetul de servicii medicale de baza este „un pachetel de promisiuni prost ticluite” care amageste populatia si care contine prevederi „discriminatorii si cinice”, ei cerand atunci regandirea documentului si introducerea profilaxiei, revendicari pe care le-au introdus si in documentul inaintat MS si Guvernului de catre Coalitia Profesionistilor din Sanatate, din care CMDR face parte, sustinand protestele care au loc in aceasta perioada si care urmeaza sa aiba loc.

 

Dr. Claudia Ciupitu

Dr. Claudia Ciupitu

Presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Buzau, dr. Claudia Ciupitu, a declarat cu prilejul intalnirilor care au avut loc intre reprezentantii Coalitiei la nivel local, ca „pacientii copii si batranii cu venituri foarte mici au ramas fara tratament stomatologic gratuit in 2013, dupa ce banii alocati medicinei dentare au fost redusi la zero. Nici inainte nu erau bani decat foarte putini, dar acum suntem unici in Europa, suntem singura tara care nu are niciun serviciu stomatologic gratuit”.

In aprilie, medicii stomatologi avertizau ca prin taierea alocatiei bugetare, care era oricum cea mai mica din sistem – 57,8 milioane lei in 2012, impartiti la 2.800 de dentisti care aveau contract cu casa de asigurari -, numarul persoanelor fara dinti, cu carii sau cu alte suferinte va creste.

Tot atunci, MS anunta ca va incerca, la rectificarea bugetara, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, insa, daca nu vor fi gasiti banii necesari, demersul va fi amanat pentru 2014.


Adaugati un comentariu


 

*