Utilizarea indelungata a telefoanelor inteligente afecteaza interactiunea dintre creier si degetul mare

Cercetatorii au constatat ca miscarile repetitive ale degetelor remodeleaza procesele senzoriale la nivelul mainii.

 

smartphonePentru majoritatea utilizatorilor de telefoane inteligente, scrierea de mesaje, derularea paginilor de internet sau verificarea e-mailurilor au devenit, deja, un gest reflex. Multi, chiar se lauda cu dexteritatea cu care pot face acest lucru.

Un studiu efectuat de cercetatorii elvetieni ar trebui totusi sa ii puna pe ganduri pe cei care isi petrec ore intregi din zi jucandu-se, tastand sau deruland pagini pe telefoanele inteligente. S-a stabilit ca acest obicei poate afecta interactiunea dintre creier si degetul mare, folosit cu precadere la navigarea pe ecranele tactile.

Cel care a coordonat studiul este Arko Ghosh, profesor la Universitatea din Zurich. Cercetarea a vizat utilizarea electroencefalografiei pentru a masura activitatea din scoarta cerebrala in cazul a 37 de persoane dreptace. Dintre acestea, 26 foloseau telefoane inteligente cu ecran tactil, iar 11 foloseau telefoane mobile clasice.

 

electroencefalografieIn scopul obtinerii unor concluzii elocvente,  62 de electrozi au fost plasati intr-o boneta, purtata de voluntari in timpul electroencefalografiilor. Astfel s-a inregistrat modul in care creierele acestora proceseaza senzatia de atingere transmisa de receptorii nervosi de la nivelul degetului mare, degetului aratator si degetului mijlociu.

Activitatile lor cerebrale au fost apoi comparate cu comenzile individuale inregistrate in istoricul fiecarui telefon utilizat in acest studiu.

Activitatea electrica din creierele utilizatorilor de telefoane inteligente era stimulata atunci cand toate cele trei degete mentionate erau folosite pentru a atinge ecranele tactile. Potrivit cercetatorilor, activitatea din scoarta cerebrala asociata cu degetul mare si degetul aratator a fost direct proportionala cu intensitatea folosirii telefonului, calculata pe baza rapoartelor de utilizare a energiei stocate in bateria telefonului.

 

okProfesorul Arko Ghosh spune ca rezultatele studiului sugereaza faptul ca miscarile repetitive efectuate pe ecranele tactile ale telefoanelor inteligente remodeleaza procesele senzoriale de la nivelul mainii, prin actualizarile zilnice ale modului in care varfurile degetelor sunt reprezentate in creier.

Cercetatorul elvetian considera ca procesarea senzatiilor la nivelul scoartei cerebrale din creierul omului contemporan este modelata in mod continuu, de tehnologia digitala personalizata.

Arko Gosh spune, de asemenea, ca utilizarea telefoanelor inteligente reprezinta un mod ideal de a explora maleabilitatea creierului uman.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*