„Valuri de bine” în beneficiul copiilor cu autism
Mai mulți sportivi de performanță și copii care aspiră la acest statut se implică pentru a asigura acces la aquaterapie pentru 100 de copii cu această tulburări din spectrul autist.
Relaxarea măsurilor de siguranță impuse în contextul pandemiei a permis reluarea unor campanii caritabile care au fost suspendate ori s-au mutat în mediul online, deși specificul lor presupunea activități care mobilizează la mișcare. Este și cazul cunoscutei campanii Swimathon, în cadrul căreia, sâmbătă pe 19 iunie, va avea loc o primă acțiune găzduită de un bazin de înot după debutul pandemiei. Acțiunea va avea loc la bazinul CSA Steaua, fiind vorba de competiția Conil Swimming Army. Aceasta este organizată de asociația Conil, în scopul susținerii proiectului „Aquaterapie pentru copiii cu autism” și face parte din seria de acțiuni organizate în cadrul evenimentului Swimathon Bucureşti 2021.
Beneficiarii proiectului sunt 100 de copii cu autism aflați în grija asociației Conil, care dorește astfel să strângă fondurile necesare pentru a le asigura acestora accesul gratuit la programe de recuperare prin aquaterapie.
În acest scop, două echipe formate din copii între 10 și 12 ani care practică înotul de performanță vor participa la o întrecere demonstrativă în bazinul CSA Steaua, după care tinerii înotători vor deveni instructori pentru 20 de copii cu autism.

David Popovici
În acest mod, organizatorii spun că se va crea o punte de legătură pe apă şi pe uscat între lumea copiilor cu autism şi lumea copiilor fără probleme de acest gen, ambele tabere depăşind împreună barierele comunicării dintre cele două lumi. Printre tinerii înotători care vor participa al acest eveniment se numără și David Popovici, cel mai tânăr component al Team România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. De asemenea, și campioana olimpică la înot, Camelia Potec , a răspuns invitației organizatorilor, fiind prezentă la eveniment pentru a-i premia pe participanți. Alături de ea, se va afla și campioana olimpică la scrimă, Simona Gherman, care a declarat că „sunt impresionată de desfăşurarea de forţă a micilor înotători, de creativitatea lor, de implicarea şi mobilizarea lor extraordinară dar mai ales de bucuria şi entuziasmul de a face bine, de a ajuta, de a întinde o mână copiilor cu autism spre a-i aduce cu un pas mai aproape de lumea noastră”.

Daria Manea si Bogdan Valeanu
În același timp, Daria Manea, una dintre cele mai tinere campioane la natație ale clubului CSA Steaua, a anunțat că își va dona cea mai recentă medalie persoanei care va dona cea mai mare sumă pentru susținerea proiectului asociației Conil. Antrenorul tinerilor înotători, Bogdan Văleanu, a declarat, la rândul său, că „natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte. Ei, copiii, sunt viitorul. Noi, adulţii, trebuie să ne străduim să formăm noua generaţie în ideea gândirii independente şi, în acelaşi timp, să acţioneze în direcţia dezvoltării pozitive a comunităţii. Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat. Sunt extrem de mândru de implicarea copiilor pe care îi antrenez şi încerc să îi formez. Prin puterea exemplului, au realizat ca ei sunt norocoşi şi vor să ajute necondiţionat copiii cu nevoi. Compasiunea este cea mai puternică armă pe care o vor putea folosi pentru a schimba lumea. Mă înclin în faţa persoanelor care au simţit entuziasmul copiilor şi au înţeles scopul acestei acţiuni înţelegând că faptele sunt cele mai bune interpretări ale gândurilor unui copil”.
Campania mai este susținută și de campioanele olimpice Sandra Izbaşa, Ana Maria Brânză şi Alina Dumitru, care și-au declarat tot sprijinul, însă nu pot fi prezente la evenimentul de sâmbătă. Cei care doresc să sprijine acest proiect, pot dona până pe 31 iulie în contul de pe Swimarhon al uneia din cele două echipe de înotători participante: Forțoșii Armatei și Luptătoarele Armatei.