Vasile Ciurchea promite analize gratuite pentru depistarea hepatitei

Acestea ar urma sa fie introduse, incepand din toamna, in pachetul de servicii medicale de baza.

 

laborator_analizePresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a lansat in spatiul public cu o noua serie de promisiuni adresate pacientilor cu afectiuni hepatice. Acestia insa nu-l mai cred, in contextul in care sunt dusi cu vorba de luni de zile si nu pot beneficia de tratamentul interferon free, asa cum acelasi Vasile Ciurchea l-e dat asigurari inca din primavara.

Termenul maxim pana la care presedintele CNAS spunea ca se vor finaliza negocierile cu producatorii a trecut de mult, iar responsabilii din Sanatate care in primavara se bateau cu pumnul in piept, laudandu-se cu introducerea acestui nou tratament revolutionar, nu mai sufla un cuvant despre acest lucru.

Presedintele CNAS a venit insa cu noi promisiuni, in aceasta saptamana, ca raspuns la solicitarile adresate de pacientii cu afectiuni hepatice, in cadrul unei conferinte. Evenimentul a constituit un preambul pentru activitatile care vor fi organizate pe 28 iulie, cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, data la care Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania va desfasura mai multe campanii de informare, in tara.

 

Marinela Debu

Marinela Debu

In cadrul conferintei la care a fost invitat si presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, reprezentantii pacientilor cu afectiuni hepatice au cerut introducerea markerilor virali in pachetul de servicii medicale de baza, decontate din bugetul Casei de Asigurari. „Noi sustinem ca markerii virali HBS si HBC sa intre in pachetul de baza si sa nu mai avem acei pasi intermediari in care medicul de familie ne da o trimitere la medicul specialist de boli infectioase. S-ar castiga mult timp si asa am putea depista mult mai repede boala. Insistam sa intre in pachetul de baza analizele, pentru ca in prezent ele sunt contra-cost si din 10 persoane 2-3 nu mai ajung la specialist cu trimiterea”, este explicatia pe care Marinela Debu, presedintele asociatiei, a dat-o pentru aceasta solicitare adresata oficial autoritatilor din Sanatate. Totodata, aceasta a precizat ca este necesar sa se elaboreze un program national pe hepatita, care sa prevada gratuitatea analizelor, intrucat, la acest moment, pacientul, daca nu este asigurat, plateste tot, nebeneficiind de tratament gratuit sau de analize.

 

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea a admis ca solicitarea este justificata, fiind de acord si cu faptul ca este necesar ca toti pacientii, indiferent daca sunt sau nu asigurati, sa beneficieze de analize gratuite pentru depistarea hepatitei.

Mai mult, acesta a venit cu promisiunea ca din aceasta toamna se vor putea introduce aceste analize in pachetul de baza, cu mentiunea ca ele se vor face acolo unde sunt grade de risc.

Cu aceeasi ocazie, Vasile Ciurchea a anuntat ca din luna august se vor putea face tratamente gratuite pentru bolnavii de fibroza hepatica tip 4, precizand ca tipurile F1, F2 si F3 sunt mai usoare si pot fi tinute sub control cu tratament de specialitate.

 


Adaugati un comentariu


 

*