Vieți salvate prin transplant, în timpul Zilelor Științifice ale I. C. Fundeni
Ficatul și rinichii prelevați de medicii Spitalului Floreasca, din București, de la un pacient care n-a mai putut fi salvat după un AVC hemoragic, au fost șansa la o nouă viață pentru o femeie de 54 de ani și doi bărbați de 23, respectiv, 36 de ani, salvați de chirurgii specializați în transplant de la Fundeni.
Zilele Științifice ale Institutului Clinic Fundeni 2024, au debutat la Biblioteca Academiei Române, cu evenimentul dedicat aniversării a 65 de ani de performanță medicală românească și sublinierii tradiției, performanței, inovării și cercetării științifice – puncte cheie în evoluția institutului. Totodată a fost anunțată demararea proiectului de construirea unui nou spital modern, de 100.000 mp, ce va integra cele trei centre de transplant și va sprijini învățământul medical.
Evenimentele dedicate ediției aniversare au continuat cu o serie de conferințe de înaltă ținută științifică, organizate în Amfiteatrul unității medicale și susținute de medicii institutului, dar și de alți renumiți medici din țară și din străinătate.
Pe parcursul zilelor dedicate evenimentului, zeci de medici din țară și din străinătate au adus în atenția participanților lucrări științifice individuale și de grup, pe teme de mare interes și de actualitate, privind terapiile revoluționare și tehnici terapeutice abordate în mari centre universitare din țară și din lume, colaborarea Institutului cu marile universități în domeniul cercetării, rolul și impactul inteligenței artificiale în practica medicală etc.
În timp ce manifestările științifice au continuat, medicii de la I. C. Fundeni au demonstrat, încă o dată, că principala lor preocupare este să salveze vieți. Astfel, după ce, marți, 17 decembrie, echipa de prelevare de la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), a prelevat ficatul și rinichii de la un donator de 74 ani, cu AVC hemoragic, pentru care familia îndurerată și-a dat acordul pentru donarea organelor și țesuturilor, medicii de la Fundeni au transformat suferința familiei donatorului înger, în speranță la viață, pentru doi bărbați de 23 ani, respectiv 36 ani, are au primit rinichii, iar o femeie de 54 de ani a fost salvată prin transplant hepatic.
„Profesioniștii din sănătate, alături de familiile donatorilor, fac posibilă salvarea de vieți prin transplant. Gestul lor transformă suferința în speranță”, a transmis Agenția Națională de Transplant (ANT), care a menționat că, în ziua următoare, la Spitalul Clinic de Urgență Bihor, familia unui bărbat în vârstă de 60 ani, cu AVC hemoragic, a făcut un gest nobil în preajma Crăciunului și a acceptat să-i doneze organele. Rinichii au fost transplantați la ICUTR Cluj-Napoca unei femei de 47 ani și unui bărbat de 47 de ani, iar ficatul, la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca, unui bărbat de 61 ani, în timp ce corneele au ajuns la București.
Miercuri, 18 decembrie, în Sala de Conferințe a Centrului de Excelență în Medicină Translațională a Institutului Clinic Fundeni a fost dezvelit bustul „Medicul Erou”, o sculptură realizată din bronz, de sculptorul Mihail Botnari și donată Institutului de Organizația Non-Guvernamentală – Asociația „Eternii Constructori” cu sprijinul Asociației „Cercul de la București”, care evocă imaginea colectivă a medicului erou, simbol al speranței și al rezilienței în fața adversităților.
Prezent la ceremonie, șeful Centrului de Boli Digestive și Transplant Hepatic al I.C. Fundeni, acad. Irinel Popescu, a subliniat că „acest bust nu este doar o operă de artă, ci și o mărturie vie a sacrificiilor făcute de medici, asistenți și întregul personal medical în timpul pandemiei. Este un simbol al recunoștinței societății civile și al speranței că împreună putem trece peste orice obstacol atunci când există solidaritate și curaj și că împreună vom fi întotdeauna puternici”.
Monumentul reprezintă bustul unui medic în halat, purtând mască și cu o expresie de calm și hotărâre pe chip, simbolizând atât umanitatea, cât și profesionalismul în fața unei provocări fără precedent, iar privirea medicului este îndreptată înainte, sugerând speranța, viziunea și determinarea de a proteja viața.
Sculptorul Mihail Botnari a mărturisit că „pe parcursul realizării monumentului am trait o gamă largă de emoții, profunde și complexe, influențate de responsabilitatea morală și artistică a unui asemenea proiect, această experiență fiind nu doar un act creativ, ci și o trăire intensă a unei lupte globale, transpunând-o într-o operă care transcende timpul”.
Remus Constantin Neacșu, președintele Asociației „Eternii Constructori”, le-a mulțumit tuturor medicilor, în special celor ce s-au aflat „în războiul” cu Coronavirusul SARS CoV-2, pe care i-a comparat cu „eroii care nu poartă armuri, ci halate able” și i-a asigurat că „nu vom uita niciodată munca voastră, sacrificiile voastre și puternicul exemplu pe care ni l-ați dat tuturor și prin care veți râmâne mereu o sursă de inspirație pentru noi și pentru generațiile viitoare”.
Președintele Asociației „Cercul de la București”, dr. ing. Laurențiu Pavelescu, a afirmat că „astăzi ne aflăm aici, la Institutul Clinic Fundeni, pentru a celebra o profesie nobilă, aceea de medic, care de altfel, înseamnă mult mai mult decât știință și cunoștințe, o profesie care înseamnă curaj, sacrificiu și o inimă dedicată vieții. Dezvelirea acestui bust este modul nostru de a onora medicii, cei care au fost și continuă să fie faruri de speranță în cele mai întunecate momente ale umanității”.
Mulțumind tuturor celor implicați în acest proiect, prof. univ. dr. Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni, a subliniat că „astăzi nu dezvelim doar un simbol al eroismului medicilor români și ai întregii lumi, demonstrat cu certitudine în perioada pandemiei COVID-19, ci și un simbol al speranței, al empatiei și al dragostei față de pacient și față de darul divin de care noi toți trebuie să ne bucurăm în toată trecerea noastră prin timp”.
„Zilele Științifice ale Institutului Clinic Fundeni” se vor închiea pe 20 decembrie,