Ziua Mondială a Sănătății 2025. Felicitări și promisiuni pentru personalul medical și pacienți
Ziua Mondială a Sănătății, sărbătorită anual pe 7 aprilie, în 2025 a dat startul unei campanii de promovare a sănătății mamei și a nou-născutului, sub sloganul „Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”.
În contextul în care aproape 300.000 de femei din lume își pierd viața, anual, din cauza sarcinii nesupravegheate, iar peste 2 milioane de copii mor în prima lună de viață și aproximativ 2 milioane sunt născuți morți la nivel mondial, Ziua Mondială a Sănătății 2025, marcată pe 7 aprilie, OMS a dat starul unei campanii de promovare a dreptului la sănătate a mamei și a nou născutului, care se va derula pe parcursul unui an întreg, sub sloganul „Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”.
În acest context, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis, luni, un mesaj de apreciere pentru profesioniștii din domeniul sănătății, care „prin dedicarea și profesionalismul lor, contribuie zi de zi la binele și siguranța fiecăruia dintre noi”, dar și unul de susținere a investițiilor „bine direcționate și sprijin constant pentru comunitățile cu acces limitat la îngrijire medicală”, în contextul în care indicatorii „privind natalitatea, mortalitatea maternă și infantilă” evidențiază „evoluții îngrijorătoare în România”.
Considerând că Ziua Mondială a Sănătății este „un moment de reflecție asupra valorii sănătății și asupra responsabilității pe care o avem, ca societate, de a oferi fiecărui copil un început bun și fiecărei familii șansa la un viitor plin de speranță”, președintele interimar a subliniat că „fiecare femeie trebuie să poată beneficia de îngrijire prenatală, de condiții sigure pentru naștere și de sprijin după venirea pe lume a copilului”, acestea fiind „drepturi esențiale, care trebuie garantate printr-un sistem medical funcțional și echitabil”, a adăugat Bolojan, pledând în același timp pentru „promovarea unui stil de viață sănătos și protejarea celor mai vulnerabili – copii, vârstnici, persoane din medii defavorizate”.
Președintele Comisiei de Sănătate din Senat, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a anunțat, luni, de Ziua Mondială a Sănătății, că o nouă lege a sistemului sanitar va fi elaborată în viitorul apropiat, iar la baza proiectului se va afla persoana sănătoasă, pentru că acesta trebuie să fie obiectivul principal al unui sistem medical normal.
„Cred că sunt în asentimentul tuturor să le zicem un călduros «La mulți ani!» celor care lucrează în sectorul sanitar, zi și noapte, 24 din 24, 7 din 7. Eu vreau să le mulțumesc pentru tot ceea ce fac și problema este că noi știm ce fac ei, dar interesant este ce facem noi pentru dânșii. La nivelul Comisiei pentru sănătate din Senat s-a luat decizia dezvoltării unei noi structuri legislative pentru sectorul sanitar, cu un nou design, cu accent pe persoana sănătoasă, astfel încât metodele de prevenție să fie la locul lor, așa cum este normal să fie într-o societate sănătoasă. Tot în acest context, punem accent pe digitalizare, pe formarea unor platforme unde să se regăsească toată lumea – pacienți, medici, birouri mobile de accesibilitate în sectorul sanitar”, a explicat dr. Streinu-Cercel, în plenul Senatului, menționând că proiectul va introduce și posibilitatea efectuării de analize medicale la domiciliul pacientului, astfel încât „să se reducă presiunea de pe camerele de gardă din spitale”.
Despre același proiect legislativ a vorbit și la Buzău, prof. dr. Carmen Orban, senator, membru al Comisiei de Sănătate, în cadrul dezbaterii „Proiecte de prevenție și sănătate: Colaborare interinstituțională pentru comunități mai sănătoase”, organizată de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău și autoritățile publice locale, în contextul Zilei Mondiale a Sănătății, la care au participat reprezentanți ai medicilor și ai instituțiilor din domeniul sănătății, precum și ai administrației publice locale și centrale.
„Avem nevoie de descăli, de doctori, de oameni care au dorința și priceperea de a face bine. Nu există medic clinician care să nu-și dorească, la fel ca și pacientul său, ca acesta să fie bine, pentru că succesul doctorului depinde de binele pacientului său. (…) Și profit de acest prilej pentru a vă spune că lucrăm deja la o nouă Lage a Sănătății, adaptată realităților și nevoilor actuale ale sistemului medical din România, centrată pe nevoile pacientului, dar și ale personalului medical. Este timpul să trecem de la vorbe la fapte. Procesul de actualizare legislativă va urma principiile unui proces deliberativ incluziv, cu participarea tuturor părților interesate: profesioniști din sănătate, pacienți, industrie, finanțatori, furnizori de servicii medicale. Chemăm alături de noi Ministerul Sănătății și toate instituțiile subordonate, universitățile de profil, colegiile și societățile profesionale. Actualizarea cadrului legislativ este o necesitate care nu mai poate fi amânată și trebuie să reprezinte o prioritate națională. Numai printr-o abordare integrată, bazată pe dovezi și orientată spre pacient, vom putea construi un sistem de sănătate modern, echitabil și eficient”, a afirmat Carmen Orban.
Prezentă la eveniment, președinta Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina Poiană a declarat că „încrederea și transparența trebuie să guverneze relația medic – pacient, iar scopul final al activității medicului este binele pacientului. Acest mesaj al nostru, al medicilor, trebuie să ajungă la pacienți și la decidenți. Noi, Colegiul Medicilor din România, luptăm pentru interesele profesionale ale medicilor şi susţinem promovarea unor standarde etice şi profesionale ridicate în practica medicală. În contextul provocărilor actuale din domeniul sănătăţii, ne propunem să fim o voce comună atât pentru pacienţi, cât şi pentru profesioniştii din domeniul medical, pentru că doar împreună putem să contribuim la promovarea unui sistem de sănătate mai eficient, mai accesibil şi mai echitabil pentru toţi. Dar, problema asigurării resursei umane în sănătate la nivelul întregii țări este una extrem de importantă și, împeună cu decidenții, trebuie să găsim soluții pentru a îndrepta dezechilibrul existent în unele zone, pentru că pacientul român, indiferent unde s-a născut, are dreptul să beneficieze de servicii similare de sănătate. Iar pentru a rămane într-o zonă mai puțin atractivă, medicii au nevoie de infrastructura care să le permită să își desfășoare activitatea la nivelul la care au fost pregătiți, au nevoie de predictibilitate, de finanțare, dar și de o legislație corespunzătoare care le reglementează activitatea. Și, nu în ultimul rând, de un cadru legislativ care să le asigure siguranță profesională și echitate în relația medic-pacient, pentru că Legea malpraxisului, în forma actuală, nu apără nici medicul și nu răspunde nici intereselor pacientului, singurii beneficiari fiind firmele de asigurări. De asemenea, trebuie schimbată legislația privind încadrarea medicilor ca funcționari publici, pentru că profesia de medic este una liberală”, a subliniat Cătălina Poiană, care a felicitat Spitalul Județean Buzău și medicii care sprijină .
În același context, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Claudiu Damian, a spus că, la fel ca și în cei zece ani în care s-a aflat „de cealaltă parte a baricadei”, la conducerea SJU Buzău, va face tot ce-i stă în putință pentru ca personalul medical să beneficieze de cele mai bune condiții de a profesa, iar pacienții de cele mai bune servicii medicale.
„Acum nu mai pot să cer să se facă ceea ce trebuie, dar promit că voi face tot ce ține de mine pentru ca atât Executivul cât și Legislativul să corecteze carențele sistemului medical, pentru a putea funcționa așa cum trebuie. În plus, împreună cu colegii mei mă voi îngriji ca fondurile din PNRR, care vor schimba mult fața sistemului public de sănătate, să fie corect și eficient direcționate și gestionate, atât în medicina primară, cât și în ambulatoriu și în spitale, astfel încât calitatea serviciilor medicale să crească, iar medicii să-și poată pune în valoare competențele. De asemenea, mă voi bate și voi încerca să găsim soluții pentru a crește semnificativ numărul centrelor de permanență și a le asigura condiții moderne de funcționare, pentru că astfel se va putea reduce presiunea de pe spitale. Totodată, voi încerca să mă preocup de dezvoltarea sectorului de îngrijiri paliative, capitol la care România este mai mult decât deficitară, pentru ca pacienții cu boli incurabile, aflați în faze terminale, să poată fi îngrijiți decent și să poată avea un sfârșit demn, iar în același timp să nu mai aglomereze secțiile de Terapie Intensivă, unde ajung acum, deși salvarea lor nu mai este posibilă”, a promis Damian.
Și pentru că evenimentul la care a participat a avut loc în seara dinaintea Zilei Mondiale a Sănătății, el le-a urat „La mulți ani!”, tuturor cadrelor medicale și profesioniștilor implicați în activitatea medicală și le-a promis că în el vor găsi „întotdeauna un partener de discuție, pentru a găsi împreună rezolvare la orice problemă”.
La rândul său, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, s-a declarat un susținător al personalului medical și al unui stil de viață sănătos și a felicitat organizatorii caravanei de prevenție și screening care se derulează la Buzău în perioada 6-8 aprilie, la inițiativa Bisericii Adveniste de Ziua a Șaptea. „Potrivit studiilor în domeniu, este important de știut că 8 din 10 oameni se pot «trata» prin medicina stilului de viață. Trebuie să învățăm să trăim sănătos!”, a afirmat primarul Buzăului, felicitând organizatorii pentru inițiativă și subliniind că este nevoie ca stilul de viață sănătos să fie învățat încă din copilărie, pentru a deveni o obișnuință la maturitate.
„Vorbind despre prevenție, amintesc că în California există o zonă, Loma Linda, unde trăieşte o comunitate de aproximativ 9.000 de adventişti care formează nucleul zonei albastre a Americii. Aceştia trăiesc în medie cu 10 ani mai mult decât ceilalţi americani, tocmai pentru că duc un stil de viață echilibrat. Mi-aș dori ca Buzăul să devină o «Loma Linda» a României, iar în acest sens, Primăria Buzău derulează deja o serie de proiecte prin care copiii învață că hrana sănătoasă, mișcarea și echilibrul în toate sunt esențiale pentru a evita bolile și avem în pregătire primul proiect de permacultură din România. Este bine să dezvoltăm spitale, dar cred că și mai bine este să nu ajungem acolo, iar medicii și personalul medical, în general, să se poată axa în special pe prevenție. Vă mulțumesc pentru inițiativa de a organiza acest eveniment și tuturor medicilor pentru implicarea de care dau dovadă”, a mai spus primarul Toma, care și-a exprimat disponibilitatea de a sprjini orice acțiune de promovare a unui stil de viață sănătos și de prevenție.
Președintele Consiliului Județean Buzău, Lucian Romașcanu, a afirmat că pentru el „este o bucurie” să se afle lângă cei care au grijă de sănătatea buzoienilor, într-un moment important, precum Ziua Mondială a Sănătății, și a promis că instituția pe care o conduce se va implica oricât de des va fi posibil, în acțiuni de informare, educare și prevenție pentru sănătate, concomitent cu sprijinirea medicilor și a unităților sanitare din județ.
El a subliniat că „ar trebui să încurajăm oamenii să mergă la medic nu doar atunci când se confruntă cu probleme de sănătate, ci înainte ca acestea să apară, pentru că astfel le vor putea preveni. În plus, ar trebui să conștientizăm că, dincolo de problemele cu care încă se confruntă sistemul românesc de sănătate, avem medici foarte buni și ar trebui să avem încredere în ei, pentru că medicina se face cu oameni dedicați, așa cum ar trebui să conștientizăm că medicina poate exista fără Dumnezeu, dar sănătatea nu poate exista fără Dumnezeu, iar medicii sunt, de fapt, instrumentele prin care Dumnezeu are grijă de sănătatea oamenilor și trebuie respectați și apreciați. Avem cu toții obligația morală de a face bine, de a contribui la binele societății în care trăim, iar participarea voluntară a peste 50 de medici și a celorlalți profesioniști din domeniul medical la această caravană de sănătate, ca și la caravanele organizate de CJ Buzău, este dovada că Dumnezeu lucrează prin oameni, iar noi, toți ceilalți, trebuie să avem încredere în ei și să-i apreciem pentru ceea ce fac”, a concluzionat Romașcanu.