Trei noi proiecte finanțate cu bani europeni, semnate de Consiliul Județean Buzău. Spitalul Pârscov și Servicul de Ambulanță, între beneficiari
Președintele CJ Buzău, Lucian Romașcanu, a subliniat că două din cele trei proiecte fiind din domeniul medical, semnarea lor chiar de Ziua Mondială a Sănătății „s-a nimerit frumos”.
Conducerea Consiliului Județean (CJ) Buzău a semnat, luni, 7 aprilie, trei contracte de finanțare din fonduri europene, privind consolidarea și eficientizarea energetică a unei clădiri a secției exterioare Pârscov a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, a clădirii Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) și a celei a Centrului Militar Județean (CMJ).
„Semnăm, astăzi, trei contracte de finanțare cu bani europeni, a unor investiții importante pentru Buzău. Într-o zi cu semnificații profunde pentru sănătate, Ziua Mondială a Sănătății, 2 din cele 3 proiecte sunt dedicate infrastructurii medicale. Consiliul Județean investește astfel în consolidarea și eficientizarea energetică a clădirii corp 16, Secția exterioară de la Pârscov a Spitalului Județean, a clădirii corp C1 a Serviciului Județean de Ambulanță și a clădirii corp C1 a Centrului Militar Județean”, a declarat președintele CJ Buzău, Lucian Romașcanu, în deschiderea conferinței de presă organizată cu prilejul evenimentului.
Valoarea totală a investițiilor, realizate prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027, este de 36,3 de milioane de lei, din care 19.607.362 lei fonduri europene nerambursabile, 391.956 lei cofinanțare de 2% din partea Consiliului Județean, iar pentru diferența de cheltuieli neeligibile vor identifica noi surse externe de finanțare, guvernamentale sau europene, fie prin alte programe care vor fi lansate pentru finanțarea zonei est-europene, fie din fonduri guvernamentale.
„Mulțumim ADR și tuturor celor de acolo care ne sprijină în demersurile noastre de a derula proiecte cu finanțare europeană. Acestea semnate astăzi sunt și cu finanțare europeană dar și din bugetul Consiliului Județean Buzău. În mod deosebit vreau să-i mulțumesc și doamnei Iuliana Nicolae de la Direcția de Dezvoltare Regională care, cu modestie, spune că asta-i treaba dânsei, dar eu spun că e important ceea ce face împreună cu colegii săi”, a subliniat președintele Romașcanu.
Sorin Pătrașcu, managerul interimar al Spitalului Județean, a remarcat că „semnarea acestui proiect de finanțare chiar de Ziua Mondială a Sănătății ne determină să credem că va fi un început bun pentru secția Pârscov a Spitalului Județean, unde ne dorim să organizăm și să dezvoltăm un centru de paliație, un proiect important pentru comunitate”, a spus Pătrașcu, mulțumind Consiliului Județean pentru sprijinul și susținerea oferite SJU Buzău, de-a lungul timpului.
Buzăul are, la ora actuală, un deficit de 52 de paturi pentru îngrijiri paliative, excluzând paturile existente în cadrul unor clinici private, care nu sunt accesibile tuturor categoriilor de populație. Prin proiectul de la Pârscov se vor eficientiza 20 de paturi de îngrijiri paliative. Pe lângă eficientizarea energetică a clădirii, proiectul urmărește recompartimentarea și dotarea corespunzătoare a acesteia.
Eficientizarea energetică a clădirii Serviciului Județean de Ambulanță va avea ca rezultat reducerea consumului anual total de energie primară cu 73%, față de perioada anterioară implementării proiectului.
În cadrul conferinței, vicepreședintele CJ Buzău, Adrian Petre, a anunțat că pentru SAJ Buzău este în pregătire un nou proiect, prin care „ne dorim să înființăm o substație de salvare pe strada Horticolei, în fostele sedii ale DGASPC, care să deservească locuitorii din cartierele Micro V și Dorobanți și din comunele limitrofe – Vadu-Pași, Săgeata, Robeasca, Poșta Câlnău – într-un timp mai scurt, pentru că vedem, traficul este foarte aglomerat la anumite ore în municipiu și se pierde timp prețios din această cauză. Prin existența acestei substații, mult mai ușor va ajunge salvarea la pacienți, pentru că știm cu toții, în acest domeniu, orice minut contează”, a punctat vicele Adrian Petre, estimând că acest proiect s-ar putea finaliza până la sfârșitul acestui an.
Reprezentantul Centrului Militar Județean Buzău a apreciat că „astăzi este un moment important pentru CMJ Buzău. Clădirea în care funcționează comandamentul nostru, cu o istorie bogată dar aflată într-o stare de degradare avansată, a primit, în sfârșit, atenția cuvenită. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în demararea proiectelor de reabilitare și consolidare pe care sperăm să le implementăm în același timp, și au făcut posibil acest prim pas”, a afirmat lt. col. Gelu-Bogdănel Lazăr, comandantul CJM Buzău.
După aprobarea contractelor de finanțare semnate astăzi vor urma licitațiile de atribuire a lucrărilor, după care, probabil în a doua jumătate a acestui an, se va trece la implementarea proiectelor, urmând ca acestea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2027.
Jenica Crăciun, reprezentanta ADR, șefa Autorității de Management pentru Programul Regional Sud Est 2021-2027, a felicitat conducerea CJ Buzău „pentru munca depusă pentru pregătirea acestor proiecte și pentru fundamentarea necesității implementării lor, dar și pentru că a acceptat o provocare a Programului, prin care se dorește finanțarea unor obiective din două acțiuni”.
Aceasta a explicat că „astăzi, pentru două dintre proiecte, Centrul Militar și Ambulanță, semnăm finanțarea pentru partea de eficientizare energetică, iar pentru partea de consolidare, finanțată prin același program, estimăm că vom semna contractele la jumătatea lunii mai, astfel încât Consiliul Județean să poată implementa proiectele în același timp. Nu este ușor, dar am convingerea că peste doi ani, doi ani și jumătate, vom avea finalizate aceste obiective de investiții”.
Președintele CJ Buzău, Lucian Romșcanu a subliniat că, din 2016 încoace, Buzăul a primit finanțare de miliarde de euro, pentru proiectele derulate cu fonduri europene și guvernamentale, prin toate programele.
Clădirile CMJ, Ambulanță și SJU secțe Pîrscov, înainte și după reabilitare