Ziua Mondială a Sănătății, marcată de SJU Buzău printr-o serie de evenimente tematice
Pe lângă implicarea în campania de screening organizată în perioada 6-8 aprilie în Parcul Marghiloman, unitatea medicală organizează mai multe evenimente de promovare a sănătății, prevenție și educație sanitară, în sprijinul comunității.
În contextul Zilei Mondiale a Sănătății, marcată anual pe 7 aprilie, personalul medical al Spitaluluiui Județean de Urgență (SJU) Buzău se implică, în luna aprilie, într-o serie de acțiuni de promovare a sănătății, prevenție și educație sanitară.
Primul eveniment în care sunt implicați nu mai puțin de 16 medici, de specialități diferite, este campania de screening organizată în perioada 6-8 aprilie, în Parcul Marghiloman, în cadrul căruia li se oferă buzoienilor, gratuit, analize medicale, consultații și investigații în specialitățile Oftalmologie, Ortopedie, Radiologie, Alergologie, Chirurgie Plastică, Chirurgie Pediatrică, Pediatrie, Dermato-venerologie, Medicină de Urgență, Fizioterapie și Recuperare Medicală, Oncologie, Psihiatrie și Neurologie.
În cadrul evenimentului, medicii SJU Buzău vor participa, pe 6 aprilie, și la Conferința „Proiecte de Prevenție și Sănătate: Colaborare Interinstituțională pentru Comunități mai Sănătoase”.
Pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, SJU Buzău organizează, la sediul principal și la Maternitate, un eveniment cu tema „Sănătatea în secolul XXI, provocări și soluții”, prilej de reflecție asupra stării sistemului de sănătate românesc, european și global, și de identificare a unor soluții prin care sănătatea fiecărui om să poată fi îmbunătățită. În acest context, medicii buzoieni atrag atenția că „fiecare individ este responsabil de menținerea propriei sănătăți, iar accesul la informații corecte și sprijinul specialiștilor sunt esențiale pentru un viitor mai sănătos” și o viață .
În cadrul evenimentului, dr. Cristina Dinu, medic specialist medicină fizică și reabilitare, Ambulatoriul de Specialitate al SJU Buzău, va oferi sfaturi practice prevenția durerilor de spate, prin adoptarea unui stil de viață echilibrat și obiceiuri corecte pentru menținerea unei posturi sănătoase, care vor fi disponibile și pentru publicul larg, pe site-ul spitalului.
Cu aceeași ocazie, în holul spitalului și la Maternitate vor fi expuse materiale informative despre sănătate și prevenție.
Totodată, conducerea spitalului va organiza un moment festiv dedicat personalului medical, care va primi și mici cadouri, în semn de recunoaștere a muncii depuse zi de zi și ceas de ceas în secțiile și în cabinetele medicale din ambulatoriul integrat.
Prin acest eveniment, conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău dorește să sublinieze „importanța și rolul profesioniștilor din domeniul medical pentru sănătatea întregii comunități și să le mulțumească pentru efortul și devotamentul lor în îngrijirea pacienților care ajung în cea mai mare unitate sanitară cu paturi din județ, cu probleme de sănătate dintre cele mai diverse, inclusiv urgențe medicale majore și complicații dintre cele mai grave”.
Pe 9 aprilie, începând cu ora 13.30, la Maternitatea Buzău se va desfășura primul curs de educație sanitară din seria „Primii pași ca viitori părinți”, susținut de dr. Georgiana Ilie, medic specialist obstetrică-ginecologie, și dr. Silvia Cemurtan, medic primar neonatolog.
Viitorii părinți vor afla, astfel, informații esențiale și îndrumări despre sarcină, naștere, alăptare și îngrijirea nou-născutului. De asemenea, vor primi sfaturi medicale despre igiena bebelușului și recunoașterea semnelor de îngrijorare, își vor putea însuși tehnici practice de manevrare și îngrijire a copilului în primele luni de viață și vor fi instruțiți cu să se adapteze mai ușor la noul rol de părinte, astfel încât sarcina, nașterea și creșterea bebelușului să fie nu doar o bucurie pentru familie, ci și un mod de a-l ajuta pe micuț să crească sănătos și să aibă un start bun în viață.
Toate aceste evenimente se înscriu în tematica Zilei Mondiale a Sănătății 2025, care pe 7 aprilie va da startul unei campanii care se va desfășura pe parcursul unui an întreg, cu privire la sănătatea mamei și a nou-născuților, sub titlul „Un început sănătos, un viitor plin de speranță”, va îndemna guvernele și comunitatea medicală să intensifice eforturile pentru a pune capăt deceselor mamelor și nou-născuților care pot fi prevenite și să acorde prioritate sănătății și bunăstării pe termen lung a femeilor.
Potrivit estimărilor OMS, aproape 300.000 de femei își pierd viața din cauza sarcinii sau a nașterii în fiecare an, în timp ce peste 2 milioane de copii mor în prima lună de viață și aproximativ 2 milioane sunt născuți morți. Adică, aproximativ 1 deces prevenibil are loc la fiecare 7 secunde.
„Femeile și familiile de pretutindeni au nevoie de îngrijire de înaltă calitate, care să le susțină fizic și emoțional, înainte, în timpul și după naștere”, transmite OMS, care recomandă sistemelor de sănătate să evolueze, pentru a gestiona problemele de sănătate care afectează sănătatea mamei și a nou-născuților, atât complicațiile obstetricale directe, cât și condițiile de sănătate mintală, bolile netransmisibile și planificarea familială.