Absolventii de Medicina, tinuti cu forta in tara dupa terminarea facultatii?

Aceasta este propunerea pe care vicepremierul Gabriel Oprea a facut-o zilele trecute, fiind si in asentimentul ministrului Banicioiu.

 

studenti-umf-carol-davilaGuvernantii nu inceteaza sa uimeasca, vin cu tot felul de solutii halucinante pentru rezolvarea unor probleme, in loc sa isi recunoasca pe fata incompetenta si incapacitatea de a gasi o rezolvare reala a acestora. Unul dintre sectoarele cu cele mai multe lacune este sistemul de Sanatate, grav afectat de lipsa utilitatilor necesare si a personalului medical. Lipsiti de posibilitatea de a-si desavarsi pregatirea profesionala si atacati din toate partile, in timp ce salariile lor sunt si de 10 ori mai mici ca in alte tari, medicii aleg sa plece din tara la clinici unde pot beneficia de salarii si conditii pe masura competentei lor. S-a creat astfel fenomenul cunoscut drept „exodul medicilor”, anual, sute de cadre medicale parasind sistemul public de sanatate romanesc pentru a lucra in domeniul privat sau in clinici din strainatate. Fenomenul este scapat total de sub control, multi dintre studentii la Medicina intrand pe bancile facultatii cu intentia declarata de a pleca in strainatate dupa finalizarea studiilor.

In ciuda unor incercari, autoritatile nu au reusit sa stopeze si nici macar sa diminueze acest fenomen, la momentul actual, existand riscul ca in cativa ani, sistemul public de sanatate sa ramana fara specialisti.

 

studenti  examenPentru a lasa impresia ca problema ii preocupa profund, senatorii PSD au avut o intalnire la Palatul Parlamentului, impreuna cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si vicepremierul Gabriel Oprea, intorcand problema pe toate partile si incercand sa gaserasca o solutie.

O idee unanim apreciata a venit din partea lui Gabriel Oprea, care a lasat sa se intrevada spiritul militaros caracteristic pentru orice general cu patru stele. Acesta a propus ca in viitorul apropiat sa se poarte o discutie cu reprezentantii tuturor partidelor si sa se cada de acord sa fie adoptata, in Parlament, o lege care sa ii oblige pe tinerii absolventi de Medicina sa ramana sa profeseze in tara 5 sau 10 ani dupa terminarea facultatii. Ar fi un fel de legare de glie a tinerilor medici pe principiul „daca nu putem sa va dam motive sa ramaneti, atunci va obligam”, dar pe de alta parte, argumentul potrivit caruia statul trebuie sa-si recupereze intr-un fel investitia facuta cu scolarizarea acestora ar putea parea verosimil, daca nu ar contraveni unor norme europene.

 

Nicolae banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Ministrul Banicioiu s-a aratat un adept al acestei idei, spunand ca deja se lucreaza la proiectul de lege respectiv, insa trebuie sa se verifice daca acesta este in concordanta cu directivele europene. „Ideea nu este rea, este o ideea la care se lucreaza deja in momentul de fata, trebuie vazut care este forma de aplicare. Mie, personal, nu mi se pare o idee rea absolut deloc, dar trebuie vazut daca este in concordanta cu legislatia europeana. Eu am cerut un punct de vedere de la juridic imediat dupa ce am auzit, insa vorbim de mobilitate, care este garantata de o directiva europeana, nu cred ca s-ar putea transpune intr-o perioada imediat urmatoare. Este o propunere pe care merita sa o analizam si vom vedea, in primul rand, daca este viabila din punct de vedere juridic”.

Prin urmare, autoritatile au de gand sa ii oblige pe medici sa profeseze timp de 5 sau 10 ani intr-un sistem infirm, pe care aceleasi autoritati nu sunt in stare de ani buni sa il puna pe linia de plutire. Motivul invocat pentru aceasta „legare de glie” ar fi recuperarea banilor pe care statul roman i-a investit in pregatirea medicilor, insa juristii spun ca este un argument care nu sta in picioare, avand in vedere ca aceesul la invatamantul gratuit este garantat prin Constitutie si, in consecinta, absolventilor de Medicina nu li se va putea impune sa „dea inapoi” ceea ca aveau dreptul sa primeasca gratuit.

 



Comentarii (22)

  1. Absolvent facultate spune:

    Nu inteleg cu ce drept ar putea fi obligati absolventii de medicina sa ramana in tara daca nu se scot posturi. In al doilea rand nu inteleg de ce sa se aplice o astfel de lege la Medicina si nu si la alte facultati… Aceiasi bani se cheltuiesc si cu facultatile de informatica si nu am auzit pe nimeni ca se revolta ca ne pleaca informaticienii instruiti pe banii poporului.

Adaugati un comentariu


 

*