Activitatea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, paralizata de firma care asigura hrana bolnavilor

11 martie 2014 | 0 comentarii |

Aceasta firma a blocat in instanta conturile unitatii medicale, astfel incat sa aiba prioritate la achitarea arieratelor. In acest context, se ia in calcul revenirea la producerea hranei pentru bolnavi in regie proprie .

 

asistente hol chirurgieUnitatile medicale sunt tinte preferate ale companiilor care relationeaza cu acestea, in cazul in care statul isi da cu stangul in dreptul si nu face platile la timp sau daca nu permite finantarea aferenta perioadei de functionare. Se intampla si la Buzau fenomenul, reliefat in toate domniile medicale si care arata ca slaba finantare a spitalelor, mai ales, scoate la iveala de la lipsa medicamentelor pentru pacienti pana la sistarea furnizarii hranei catre bolnavi, ori oprirea furnizarii curentului electric.

Spitalul Judetean de Urgenta Buzau se afla, de la finalul lunii februarie, in situatia blocarii conturilor prin executare silita, in urma actiunii in instanta a firmei care asigura de ani de zile hrana catre bolnavi.

 

Depozit Comfortuna-MaruntisIneditul nu consta nicidecum in  faptul ca deja s-a trecut de doua luni de blocare a conturilor, ci in faptul ca una dintre firmele care relationeaza cu spitalul a ajuns in situatia de a cere acest lucru in instanta.

Reprezentantii spitalului explica demersul prin obtinerea de catre reprezentantul firmei, Ion Maruntis, a dreptului de a fi primul care primeste banii in cazul in care incep sa se faca platile. Sitautia este, in fapt, o repetare a starii de lucruri care are loc cel putin din 2012, sistematic.

Omul de afaceri spune insa ca acum s-au strans sapte luni de neplata, suma ridicandu-se la 1,046 de milioane de lei, suma care pune in dificultate insasi functionarea companiei detinuta de acesta. Ion Maruntis explica si faptul ca angajatii din firma sa au primit salariul cu peste doua saptamani intarzire din cauza faptului ca statul se joaca in acest fel cu companiile private.

Potrivit datelor furnizate de Biroul de presa la unitatii medicale, datoriile catre firma SC Comfortuna detinuta de Maruntis, se ridicau, la 28 februarie 2014, la „1.199.548 lei, din care sume iesite din scadenta de 741.207 lei, in cadrul carora  120.945 – arierate (obligatii de plata mai vechi de 90 de zile). In luna ianuarie s-au achitat ub cibtuk arieratelor 242.475 lei, in luna februarie – 232.499 lei, iar in data de 03.03.2014 s-au achitat 106.808 lei (contravaloare zile-hrana distribuita in perioada 11-27.09.2013)”.

 

Dr. Ion Draghici

Dr. Ion Draghici

La Spitalul Judetean, situatia se vede altfel. Medicul Ion Draghici, director medical al SJU, pozitioneaza datoria catre compania de catering cel mai sus pe locul patru, daca ar fi sa facem un top al datoriilor pe care unitatea medicala le are de achitat. Medicul acorda prioritate achizitiei de medicamente, analizelor de laborator fara de care pacientul nu poate fi diagnosticat si tratat, mai apoi platii utilitatilor, astfel incat spitalul sa ramana deschis si sa functioneze.

Cea mai mare datorie o are de recuperat Laboratorul MEDCENTER, care are facturi neincasate de peste 1.500.000 lei de la Spitalul Judetean de Urgenta.

Dupa cum au specificat, pe de o parte directorul medical, dr Ion Draghici, pe de alta, presedintele CA al unitatii medicale, Laurentiu Gavrila, actiunea de blocarea a conturilor SJU nu afecteaza insa bolnavii care apeleaza la serviciile celei mai mari unitati cu paturi a judetului Buzau.

La momentul acesta platile se fac sub supravegherea Ministerului de Finante. Spitalul nu poate face plati preferential. Ministerul are situatia spitalului si prin el se fac platile, pe baza banilor de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in functie de vechimea facturilor restante.

 

Condecerea SJU Buzau

Condecerea SJU Buzau

Presedintele Consiliului  de Administratie (CA) al unitatii medicale, Laurentiu Gavrila, secretarul Consiliului Judetean (CJ) Buzau, entitate care asigura administrarea acestei unitati medicale, potrivit legii, explica situatia: Trebuie sa stiti ca aceasta situatie este de mai multa vreme. Exista o ordonanta de Guvern care stabileste in ce conditii se pot face platile de catre spitalele de urgenta care au arierate. In acest sens, platile se fac automat,in ordinea vechimii, astfel incat nu exista perioade de blocare in sensul clasic, iar conducerea Spitalului Judetean nu poate face platile asa cum considera necesar. Am mostenit o situatie critica privind datoriile. Anul trecut, pentru a putea utiliza suma de cinci milioane de lei noi pe cre am primit-o de la Ministerul Sanatatii pentru  dotarea Maternitatii noi a existat o perioada de o luna in care conturile au fost deblocate si s-au putut efectua plati si achiztiile in modul prognozat. Pentru deblocarea conturilor a fost efectuata o plata in avans. Luna februarie si luna ianuarie urmeaza sa se regleze pe parcurs. Din cauza aceasta a reintrat in vigoare blocarea conturilor. In acest moment se platesc numai medicamente si hrana, intarziate din cauza deficitului cu care functioneaza Spitalul, lunar.

 

spital hranaLaurentiu Gavrila arata ca s-au facut eforturi mari pentru reducerea arieratelor, dar inca mai sunt datorii care insa nu se pot achita in totalitate, peste noapte; unii furnizori au inteles si au acceptat achitarea lor esalonat, altii, nu.

„La nivelul anului 2012 era vorba despre 300 de miliarde de lei vechi, acum vorbim de o restanta care depaseste 45 de miliarde de lei vechi. Am beneficiat de sprijin guvernamental in perioada anterioara si nu va ascund ca din 2012 si 2013 am inceput un program privind managementul uitatii de reducere a cheltuielilor care ne-a permis sa ajungem aici. Oricum, trebuie sa recunoastem ca am facut eforturi sa ajungem la o valoare asa mica a datoriilor si mai avem pana la o situatie normala.

Este un proces normal din punctul de vedere al unei societati comerciale. Punctul nostru de vedere este ca aceasta masura, de blocare a conturilor, mai ales cand exista bunavointa din partea spitalului, este fortata. Noi colaboram de ani buni cu aceasta firma, pe aceasta zona de catering pentru spital. Stim despre ce este vorba si stie si domnul Maruntis despre ce este vorba. Stie ca in fiecare luna facem eforturi pentru a achita cat mai mult din hrana furnizata. Eu cred ca este o masura extrema si am speranta ca va intelege situatia in care sa ne aflam si nu vor exista probleme in furnizarea hranei catre pacientii spitalului. Lunar, platim spre 65 la suta din factura”, explica presedintele CA al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

 

Bolnavi ATIBlocarea conturilor nu afecteaza activitatea spitalului, dar se ia in calcul si varianta renuntarii la asigurarea mancarii bolnavilor in regim externalizat, respectiv, producerea hranei in regim propriu, asa cum se intampla in multe unitati medicale similare din tara.

Deocamdata, nu cred ca se pune problema ca aceasta firma sa se retraga de la spital, insa noi punem si asa problema si spunem ca suntem pregatiti in orice moment sa gestionam situatia. Analizam toate optiunile posibile, chiar si daca ne este mai bine daca se retrage aceasta firma. Pana acum nu au existat scenarii alternative in managementul acestei unitati sanitare. In contextul in care se contureaza ideea unui management privat la Spitalul Judetean, Consiliul Judetean analizeaza inclusiv posibilitatea producerii hranei pentru bolnavi in regie proprie sau o noua licitatie, la alti parametri, alte sume de bani”, conchide Laurentiu Gavrila.

Anul trecut, timp de doua luni, unitatea medicala s-a confruntat cu aceleasi probleme. Consiliul Judetean a intervenit pentru salvarea situatiei.


Adaugati un comentariu


 

*