Bolile reumatice afecteaza romanii de toate varstele

12 octombrie 2017 | 0 comentarii |

3% din populatia tarii sufera de boli inflamatorii reumatice, iar printre pacienti se numara adolescenti si chiar copii.

 

In perceptia publica, bolile reumatice sunt specifice varstnicilor, insa realitatea demonstreaza ca lucrurile nu stau deloc asa. Boli din acest spectru sunt depistate destul de des in randul populatiei active si exista numeroase cazuri de adolescenti si copii diagnosticati cu afectiuni inflamatorii reumatice, care le afecteaza uneori definitiv capacitatea de munca.

Conform statisticilor oficiale, in Romania exista aproximativ 600.000 de persoane care sufera de una din cele peste 200 de forme de boli reumatice, numarul pacientilor reprezentand 3% din totalul populatiei. Cele mai raspandite forme ale bolilor reumatice sunt poliartrita reumatoida, spondiloartritele si artropatia psoriazica.

In categoria persoanelor afectate de bolile reumatice intra nu numai persoane varstnice, ci si un important segment din populatia activa, adolescenti si chiar copii. Medicii trag un semnal de alarma si arata ca in cazul acestei din urma categorii, artrita juvenila este cea mai raspandita afectiune, in evidente fiind inregistrati aproximativ 2.000 de copii diagnosticati cu aceasta afectiune care, insa, daca este diagnosticata la timp si tratata corespunzator, nu va afecta viata adultului.

 

Dr. Luminita Dinu

Artrita este o inflamatie a unei articulatii, o eroziune care deterioreaza treptat cartilajul care acopera osul unei articulatii ce incepe sa se uzeze. Apare, de obicei, odata cu inaintarea in varsta, dar si dupa o lovitura, fiind destul de frecventa la sportivi. „In urma acestui proces, osul de dedesubt incepe sa se ingroase si sa se deformeze, astfel ca nu va mai permite o flexibilitate normala in articulatie. Durerile cauzate de artrita sunt adesea nocturne, iar dimineata, articulatiile isi regasesc mobilitatea doar dupa o perioada de incalzire. Local, epidermul este trandafiriu sau rosu, chiar violaceu, articulatia este adesea umflata, in parte datorita unei efuziuni de lichid sinovial. Analiza acestuia, dupa prelevarea, ron artrocenteza (punctionarea articulatiei), permite confirmarea caracterului inflamator al bolii si cautarea germenelui patogen. Unele artrite necesita un tratament specific, dar in majoritatea cazurilor, analgezicele si antiinflamatoarele atenueaza durerea. Unele artrite inflamatorii aseptice pot antrena deformatii sau distrugeri articulare, necesitand uneori artroplastie (inlocuirea articulatiei cu o proteza), chiar artrodeza (fuzionarea chirurgicala a oaselor articulatiei)”, explica medicul primar buzoian Luminita Dinu, specialist in reumatologie, fizioterapie si recuperare medicala.

In cazul artritelor septice, medicul atrage atentia ca tratamentul trebuie sa fie precoce, deoarece leziunile osului si cartilagiilor, consecutive actiunii germenelui, pot deveni ireversibile in cateva zile. Un repaus de cateva zile, cu imobilizarea articulatiei sau articulatiilor, este recomandabil.

 

Artrita reumatoida juvenila (ARJ) pe care o gasim cateodata sub denumirea de artrita juvenila cronica, este o boala a copilariei ce duce la inflamarea si edematierea articulatiilor care sunt adesea intepenite si dureroase, mai spune dr. Luminita Dinu.

Medicul apreciaza ca ARJ afecteaza aproximativ unul din 1000 de copii de 16 ani sau mai mici si ne spune ca exista trei tipuri ale acestei afectiuni. „Fiecare dintre aceste forme se bazeaza pe numarul de articulatii afectate. ARJ pauciarticulara (oligoartrita) este cel mai frecvent tip si este intalnita la aproximativ 60% dintre copiii cu ARJ, afectand una pana la patru articulatii. ARJ poliarticulara (poliartrita) afecteaza 5 sau mai multe articulatii in cazul a aproximativ 30% din copii cu ARJ. ARJ sistemica poate afecta oricate articulatii, in cazul a 10% dintre copii cu artrita reumatoida juvenila si prezinta simptomatologie generalizata precum febra, urticarie, ce apar inainte de afectarea articulara”, explica medicul.

Dr. Dinu subliniaza ca spre deosebire de adultii cu artrita reumatoida, majoritatea copiilor cu ARJ, daca sunt diagnosticati si tratati la timp, vor avea o viata de adult sanatoasa. Tot mai multi experti internationali nu mai folosesc termenul „reumatoid” pentru a descrie aceasta boala, ARJ referindu-se acum la artrita juvenila idiopatica (ARI), idiopatic insemnand de cauza necunoscuta, subliniaza medicul.

 

Liga Romana contra Reumatismului, in parteneriat cu Societatea Romana de Reumatologie si Societatea Romana de Reumatologie Pediatrica atrag atentia ca o mare problema o constituie frecventa acestor boli in randul tinerilor si al populatiei active, factor ce are un impact deosebit si la nivel socio-economic, afectand unerori chiar definitiv capacitatea de munca a pacientior. Reprezentantii celor trei organizatii mai spun ca bolile musculo-scheletice sunt responsabile pentru jumatate din absentele de la locul de munca, generand in randul pacientilor o rata de somaj de trei ori mai mare decat in randul populatiei generale.

Medicii spun ca mai ales in cazul in care vorbim despre adolescenti si de populatia activa, o importanta deosebita in prevenirea efectelor nedorite o are diagnosticarea precoce. Din pacate, acest lucru nu se intampla intotdeauna, lipsa de informare a pacientilor si intarzierea cu care acestia se prezinta la medic, doar atunci cand durerile devin acute, duc la o diagnosticare in stadiul avandsat al bolii. Mai mult, exista cazuri de pacienti care raman chiar nediagnosticati, devenindu-le din ce in ce mai greu sa isi desfasoare activitatile de zi cu zi, din cauza diminuarii abilitatilor fizice.

 

Foarte frecvente in randul populatiei active sunt durerile inflamatorii de spate, care apar in mod special in randul celor care au o activitate profesionala sedentara, ce presupune mai multe ore petrecute la birou. Aceste dureri debuteaza, de obicei, inaintea varstei de 40 de ani, avand o manifestare progresiva. Durerea se atenueaza odata cu miscarea si nu se amelioreaza la repaus. Apare cu precadere pe timpul noptii, in special in a doua parte, deseori, pacientii fiind treziti din somn din cauza durerii. Continua sa se manifeste pana dimineata, cand este insotita si de rigiditate care poate dura mai bine de 30 de minte.

Multi pacienti ignora aceste simptome, considerandu-le ceva trecator, altii refuza sa accepte ca ar putea avea o problema de natura reumatica, intrucat au o varsta tanara, si din aceste cauze, perioada de timp in care se stabileste un diagnostic corect poate ajunge chiar si la 10 ani, timp in care, desigur, afectiunea se agraveaza. „De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie si la medicul reumatolog, inca de la primele simptome, este extrem de importanta”, este mesajul transmis de reprezentantii celor trei organizatii, cu ocazia  Zilei Mondiale de Lupta impotriva Artritelor.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*