Campanie umanitara pentru infiintarera primului Centru de Sprijin destinat parintilor copiilor prematuri

Acesta va oferi o gama diversa de servicii, intre care consiliere psihologica, workshopuri si traininguri pentru parinti, schimburi de experienta, servicii de follow-up pentru copii si terapii de recuperare.

 

Pe langa lupta pentru viata pe care o duc copiii nascuti prematur sau cei cu boli grave, care necesita perioade indelungate de spitalizare, si parintii acestora trec prin adevarate drame in toata aceasta perioada, experienta traita punandu-si serios amprenta asupra psihicului lor. Alaturi de copiii in suferinta, familiile lor au nevoie de sprijin in aceasta prioada delicata, iar in acest sens, o organizatie umanitara a avut initiativa infiintarii primului Centru de Sprijin destinat parintilor cu copii indelung spitalizati. Initiativa apartie asociatiei Unu si Unu, care la acest moment este prima si singura asociatie de parinti care apara drepturile copiilor din sarcini multiple, prematuri si bebelusi spitalizati si ale familiilor acestora, oferind suport pe perioada spitalizarii si dupa externare.

Pentru a pune in aplicare initiativa, organizatia are nevoie de fonduri, iar in acest sens a demarat o campanie inedita de popularizare a acestui proiect si de strangere din donatii a sumei necesare pentru punerea sa in aplicare.

Campania a fost lansata zilele trecute, iar in centrul acesteia se va afla o instalatie inedita cu ajutorul carora se atrage atentia pentru ca oamenii sa fie senzibilizati. Mai exact, acestia sunt pusi in situatia de a trai experienta emotionala a unor parinti de prematuri. Este vorba de o instalatie interactiva de forma unor casti audio, pe care oamenii de rand vor fi invitati sa o testeze.

 

Asezat in mijlocul instalatiei, de aproximativ trei metri inaltime, vizitatorul se va confrunta cu o avalansa de vesti bune si vesti proaste, un adevarat „roller-coaster emotional”, pe care familiile de prematuri il traiesc zilnic in spitalele din Romania. Instalatia a fost inaugurata zilele trecute, odata cu lansarea campaniei, iar pana pe 30 iulie se va afla in incinta Park Lake Shopping Center din Capitala, urmand ca dupa aceea sa fie amplasata in diferite puncte din Bucuresti.

Ca argument pentru necesitatea infiintarii unui astfel de centru de sprijin, reprezentantii asociatiei Unu si Unu ofera datele centralizate la finele anului trecut.

Conform acestora, in 2016, la fiecare 30 de minute, in Romnaia s-a nascut un copil prematur. „In total, 19.000 de bebelusi au aparut pe lume inainte de saptamana 37 si peste 35.000 de parinti s-au confruntat anul trecut cu sentimentul de neputinta cauzat de o spitalizare indelungata si nu au stiut la cine sa apeleze pentru sprijin”, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

 

La randul sau, Diana Gamulescu, vicepresedintele asociatiei Unu si Unu, a declarat cu ocazia lansarii campaniei de strangere de fonduri ca in 2016, 449 de bebelusi s-au nascut prematur sub 28 de saptamani, 1.810 bebelusi s-au nascut inainte de termen intre 28 si 31 de saptamani si 6.891 de bebelusi s-au nascut intre 32 si 35 de saptamani, cu o greutate intre 2000 – 2499 de grame. Datele nu sunt deloc imbucuratoare si cifrele atesta inca o data ca fenomenul prematuritatii continua in Romania sa se situeze la un nivel alarmant, de aceea este extrem de important ca societatea civila, reprezentata de ONG-uri, mass media, dar si de sectorul privat sa-si uneasca eforturile pentru a sustine aceste familii”.

Aceasta a mai adaugat ca, anul trecut, asociatia pe care o reprezinta a sprijinit peste 915 familii, oferindu-le informatii si asistenta, a asigurat peste 150 de ore de terapii de recuperare pentru copii si a acordat gratuit peste 240 de ore de consiliere psihologica in maternitati.

 


Adaugati un comentariu


 

*