CARDUL DE SANATATE: Autoritatile spun ca sistemul „s-a dat pe brazda”

Nu tocmai de aceeasi parere sunt medicii si asiguratii. Nici pe seful statului nu-l multumeste modul cum a fost implementat. Pana acum s-au activat, totusi, aproximativ 5 milioane de carduri, ritmul de accesare a sistemului fiind acum de 4-5 carduri pe secunda.

 

aglomeratie cnasInceputa intr-un ritm infernal, saptamana pare sa se incheie mai linistit pentru medici, responsabilii CNAS si pacienti. Cu totii au avut serioase batai de cap in ultimele zile, din cauza sincopelor majore in functionarea sistemului informatic ce permite utilizarea cardurilor de sanatate. Pe langa problemele de ordin tehnic care ar fi trebuit, in mod normal, sa fie anticipate, degringolada a fost amplificata de balbaielile responsabililor din Sanatate si confuzia creata in randul furnizorilor de servicii medicale, carora li s-a cerut dintr-o data sa procedeze exact invers de cum li se impusese cu doar cateva zile inainte.

Ultimul comunicat, venit din partea CNAS, indica insa ca apele s-au mai linistit si ca situatia tinde sa evolueze spre starea de normalitate care ar fi trebuit sa caracterizeze implementarea cardului inca din prima zi in care a devenit obligatoriu.

Ceea ce nu ne-au spus insa autoritatile este faptul ca blocajul cardului de sanatate, care a dat peste cap programul de consultatii din cabinetele medicilor si din spitale are o cauza strict tehnica, pentru ca serviciile tehnice au fost atribuite, exclusiv, unei companii care se afla in insolventa, iar CNAS a fost nevoita sa apeleze acum, la solutii pe care nu le prevazuse. Intr-o ancheta jurnalistica privind aceste aspecte, cursdeguvernare.ro arata cauzele, responsabilii si circuitul banilor care ar fi trebuit sa asigure functionarea sistemului informatic din sanatate.

 

cititor-card-de-sanatate

Dupa blocajele semnalate in cabinetele medicilor, in spitale si farmacii, la CNAS s-au adus noi servere care s-au optimizat din mers si s-au cautat solutii de deblocare pentru utilizatorii din sistem.

Dupa o saptamana de nervi intinsi si balbaieli, reprezentantii CNAS transmit ca sistemul cardului de sanatate este suta la suta functional si ca situatia s-a ameliorat simtitor fata de inceputul saptamanii. „Daca in prima zi lucratoare din luna au existat probleme de functionalitate a cardului cauzate de faptul ca o parte dintre furnizorii de servicii medicale utilizau pentru prima data cardul de sanatate, in ultimele doua zile situatia s-a remediat simtitor” se precizeaza intr-un comunicat, specificandu-se si faptul ca in prezent sunt activate in sistem 4-5 carduri pe secunda, comparativ cu zilele trecute cand sistemul ajunsese sa fie accesat de 15.000 de ori pe secunda. Conform aceluiasi document, luni, 4 mai, au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, in data de 5 mai  au fost activate 248.777 de carduri si in data de 6 mai a fost activat in sistem un numar de 240.615 carduri, numarul total de carduri activate pana la acest moment fiind de aproximativ 5 milioane, aici fiind incluse si cardurile activate anterior datei de 1 mai.

 

BanicioiuNici ministrul Banicioiu nu a intarziat sa anunte ca evolutia situatiei este una pozitiva, admitand totusi ca in cursul zilei de ieri au mai existat cozi la sediile Caselor de Asigurari de Sanatate. „Acum, sistemul a intrat in normal, adica e numarul de accesari obisnuit, nu exista pericolul blocarii. Au fost prevazute si acele situatii prin norme si li s-a explicat si medicilor ca niciun pacient nu trebuia trimis acasa sau in alta parte, tratamentele trebuiau acordate si sunt acordate. E adevarat ca mai sunt si persoane care inca n-au primit cardul din diverse motive. Unii nu erau la dimiciliu, unii nu erau in tara, de exemplu, sau si-au schimbat domiciliu. Este in implementare sistemul si este foarte bine sa asiguram tot sprijinul. Astazi am vazut ca n-au mai fost absolut deloc probleme in sistem, ma refer la partea de functionare a softului, ceea ce inseamna ca lucrurile au inceput sa intre in normal”, a declarat Nicolae Banicioiu.

 

iohannis - ponta - cardPresedintele Klaus Iohannis s-a declarat insa nemultumit de modul cum a fost gestionata implementarea cardului de sanatate. Intrebat de jurnalisti ce parere are despre implementarea programului cardului de sanatate, seful statului a declarat public, astazi, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta in Aeroportul Henri Coanda, ca  Guvernul a pregatit prost implementareea programului si ca nu a putut sa nu observe ca mii de oameni stau la cozi. Este o problema reala. Guvernul a pregatit prost implementarea […]am vazut mii de oameni care nu pot beneficia de serviciile de sanatate. Este un scandal public”, a spus presedintele Iohannis, mentionand ca va avea o intrevedere cu premierul Victor Ponta pe aceasta tema, chiar daca acesta a declarat in urma cu cateva zile ca le-a cerut ministrului Banicioiu si presedintelui CNAS sa indrepte toate aceste probleme, dar si ca exista o mare rezistenta din partea sistemului.

 

Corneliu Vasilescu

Corneliu Vasilescu

Intre timp continua controalele dispuse de presedintele CNAS la furnizorii de servicii medicale, in scopul depistarii celor care refuza sa ofere aceste servicii pacientilor care inca nu si-au ridicat cardul. Ieri si astazi a fost randul medicilor buzoieni sa primeasca la cabinete vizita inspectorilor de la CJAS, in fruntea carora s-a aflat chiar presedintele institutiei, Corneliu Vasilescu.

Acesta a precizat ca furnizorii de servicii medicale au fost in prealabil anuntati, prin adrese trimise pe e-mail, dar si printr-o notificare postata pe site-ul institutiei, ca sunt obligati sa acorde servicii si pacientilor care se prezinta fara card. Cu toate acestea, au fost depistate destule situatii in care aceasta masura nu era respectata. Motivele invocate au fost diverse, unii dintre medici spunand ca nu au avut timp sa isi consulte casutele de e-mail, cu atat mai putin sa intre pe site-ul CJAS, altii sustinand ca legea in vigoare ii obliga sa acorde consultatii doar pacientilor cu card. Au fost aplicate mai multe sanctiuni, majoritatea constand in avertismente, insa presedintele CJAS spune ca actiunile de control vor continua si se vor aplica sanctiuni mai drastice daca medicii nu isi revizuiesc comportamentul fata de bolnavi, putandu-se ajunge chiar si la desfacerea contractului cu casa de asigurari.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*