Comisia Europeana a declansat razboiul antifumat

2 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Incepand cu 1 ianuarie 2013, fumatorii sunt obligati sa-si limiteze viciul nu doar in institutii si restaurante, ca pana acum, ci si in taxiuri, masini de serviciu, parcurile pentru copii si in universitati. In Romania, o persoana din patru este dependenta de nicotina, iar 15% dintre decese sunt cauzate de fumat.

 

Fumatorii sunt obligati de Comisia Europeana (CE), prin masuri restrictiv-punitive impuse, incepand cu 1 ianuarie 2013, sa se protejeze pe ei insisi si mai ales pe ceilalti, mai mult decat pana acum. O propunere a Comisiei Europeane, care are rolul de a revizui actuala directiva, care dateaza din 2001, se refera atat la interzicerea tigarilor cu arome si la reglementarea celor electronice, cat si la extinderea interdictiilor in spatii publice.

Potrivit OMS, sase milioane de persoane mor in fiecare an din cauza fumatului (activ sau pasiv) si, daca nu se va face nimic in vederea reducerii numarului de fumatori si a combaterii fumatului, aceasta cifra va ajunge la opt milioane pana in 2030.

Un comunicat de presa al Centrului European al Consumatorilor  (ECC) din Romania, atrage atentia insa ca incepand cu 1 ianuarie 2013, fumatul este interzis nu doar in institutii si restaurante, ca pana acum, ci si in taxiuri, masini de serviciu, parcurile pentru copii, cat si in universitatile din toate cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene. In comunicatul de presa remis redactiei Sanatatea Buzoiana se mentioneaza si ca cei care incalca aceste conditii, impuse de UE, risca amenzi usturatoare. Atat patronii de localuri si institutii, cat si fumatorii care nu vor respecta Directuva CE risca amenzi de 5.000 de lei.

In noul context, asa cum Sanatatea Buzoiana a mai aratat in doua articole precedente, tigarile cu arome vor deveni o amintire, iar tigarile electronice vor putea fi comercializate numai daca vor contine nicotina sub pragul recomandat de CE si prezinta avertismentele de sanatate impuse prin normele UE.

Producatorii de tutun si de tigarete electronice sustin insa ca normele pe care vrea sa le impuna Comisia Europeana sunt bazate pe dovezi nefondate.

 

Jumatate dintre fumatori mor inainte de vreme

 

Cifrele vorbesc de la sine: tutunul ucide jumatate dintre utilizatorii sai si prezinta un grad ridicat de dependenta. In conditiile in care 70% dintre fumatori incep sa fumeze inainte de varsta de 18 ani, ambitia propunerii de astazi este de a face produsele din tutun si fumatul mai putin atractive si de a-i descuraja pe tineri sa inceapa sa consume produse din tutun. Consumatorii nu trebuie sa fie inselati. Produsele din tutun ar trebui sa arate si sa aiba gust de produse din tutun”, sustine Tonio Borg, comisarul responsabil pentru politica de sanatate si consumatori, in comunicatul amintit.

Europa si Americile se afla in fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%), arata datele furnizate de OMS. In Europa, distributia pe sexe este de 25% barbati si de 7% femei, iar in Americi, de 17% barbati si de 15% femei.

In Romania, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat: 24% in cazul barbatilor si 6% in cazul femeilor. Mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani. In judetul Buzau, potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica, bolile aparatului respirator reprezinta una dintre principalele cauze de morbiditate (imbolnavire), in 2011 inregistrandu-se 8.308 cazuri de boli pulmonare cornice obstructive, iar cancerul pulmonar este una dintre principalele forme de cancer aflate in evidentele medicilor oncologi si una dintre principalele cauze de mortalitate, alaturi de afectiunile cardiace.

 

Tigarile contin mii de substante daunatoare

 

Dr. Elena Brancus

Directiva CE prevede de asemenea ca toate pachetele de tigari si de tutun vor contine un avertiment de sanatate ilustrata, combinata cu text, care va acoperi 75% din partea anterioara si posterioara a pachetului,iar pe partea laterala a pachetului, informatiile actuale privind gudronul, nicotina si monoxidul de carbon, pe care CE le considera inselatoare, vor fi inlocuite cu un mesaj in care se va mentiona ca tigarile contin peste 70 de substante cancerigene.

Medicii pneumologi considera ca „intrarea in vigoare a acestei directive va face ca fumatorii sa fie mai bine informati cu privire riscurile la care se expun, dar nu va avea un efect extraordinar in ceea ce priveste renuntarea la fumat. Interzicerea tigarilor cu arome si adoptarea ambalajelor generice ar putea sa-i descurajeze doar pe adolescenti, stiut fiind ca ei se apuca de fumat atrasi in primul rand de aceste arome. Studiile clinice au demonstrat insa ca tigarile cu arome, cum sunt cele mentolate, sunt mai periculoase decat cele normale, ele continand o substanta cancerigena in plus fata de cele clasice”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana dr. Elena Brancus, medic pneumoftiziolog, coordonatorul Programului de TBC in judetul Buzau, mentionand ca in tigara clasica se regasesc peste 4.000 de substante daunatoare organismului.

O parte dintre fumatori opteaza pentru tigarile electronice, considerand ca sunt mai economice si mai putin daunatoare, dar medicii pneumologi spun ca acestea elibereaza in organism atat nicotina, care creeaza dependenta, cat si „glicol”, o substanta iritanta pentru caile respiratorii. Odata cu intrarea in vigoare a noii directive CE, tigarile electronice nu vor mai putea fi vandute daca nu respecta normele impuse de Uniunea Europeana.


Adaugati un comentariu


 

*