Deblocarea posturilor si mai multi bani pentru spitale, promisiunile ministrului Nicolaescu, la Consiliul National al SANITAS

22 mai 2013 | 0 comentarii |

Evaluarea situatiei sistemului sanitar, pe fondul promovarii unui pachet legislativ care nu asigura functionarea normala a acestuia si nu garanteaza drepturile salariale, a fost principala tema de discutie intre sindicalisti si reprezentantii MS.

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii si secretarul de stat Iulian Chiriac au participat, astazi, la sedinta lunara a Consiliului National al Sanitas, in cadrul caruia sindicalistii au atras atentia asupra situatiei grave cu care se confrunta la ora actuala sistemul sanitar. SANITAS considera ca promovarea unui pachet legislativ care prin subfinantare nu asigura functionarea normala a sistemului si  nu garanteaza drepturile salariale ale personalului angajat ar putea genera o situatie extrem de periculoasa, atat pentru personalul medoical cat mai alea pentru bolnavi.

 Este prima oara cand ne vedem in aceasta formula, in acest mandat, si cred ca este important sa auziti direct de la mine informatiile pe care le primiti pe diferite surse. Eu cred ca este datoria mea sa va informez cu privire la masurile pe care vrem sa le luam in domeniul sanitar. Avem o relatie bazata pe incredere, responsabilitate si sinceritate si vreau sa va asigur ca asa va ramane din partea mea”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu in debutul intalnirii cu sindicalistii.  

 

Deblocarea posturilor din sistemul sanitar, solicitata de liderii Federatiei Sanitas, ar putea avea loc in a doua jumatate a anului, in functie de cum se va face rectificarea bugetara, a promis ministrul Nicolaescu.

Deblocarea posturilor din sistemul sanitar va avea loc, probabil, in a doua jumatate a anului, dupa luna iulie, dupa ce vom sti cum se va face rectificarea bugetara. In acest moment, angajarile in sistem se produc dupa principiul „pleaca un om, vine un om”. Referitor la rectificarea bugetara, am sesizat deja Ministerul Finantelor pentru o rectificare pozitiva la Ministerul Sanatatii. Totul depinde insa de modul cum merge economia. Datele pe care le avem pana acum sunt pozitive, incurajatoare, insa trebuie sa fim prudenti si precauti, avand in vedere declinul multora dintre economiile din zona euro”, a afirmat Eugen Nicolaescu.

Eugen Nicolaescu a precizat, totodata, ca in sedinta de Guvern de miercurea viitoare va supune aprobarii Guvernului un proiect de Hotarare referitor la rectificarea Hotararii nr. 151/2011, privind aprobarea Planului national de paturi pentru perioada 2011-2013, astfel ca acolo „unde situatia o impune din cauza gravitatii cazurilor care se prezinta la internare”, se va suplimenta numarul de paturi.

 

In ceea ce priveste cresterile salariale, ministrul le-a spus sindicalistilor ca anul acesta este imposibil sa se faca acest lucru, deoarecein 2013, foarte multe fonduri din bugetul MS le indreptam pentru plata arieratelor, astfel incat suntem in imposibilitatea de a ne gandi la cresteri salariale. Daca vom plati arieratele si nu vom mai face altele, anul viitor vom avea un buget mai mare cu 800 milioane de euro, ceea ce inseamna o suma destul de importanta pentru un domeniu atat de sarac, a mai spus Nicolaescu, mentionand ca 2013 este un an „de supravietuire”, in care trebuie sa „incepem sa facem reforma”.  

Sindicalistii l-au informat pe ministru ca din cauza bugetului mai mic cu pana la 40 la suta in anumite spitale din tara, nu se mai acorda sporuri salariale sau tichete de masa, veniturile angajatilor fiind drastic diminuate.

Vom discuta cu reprezentatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate aceasta problema, in sensul demararii unei reorganizari, astfel incat banii care se irosesc acolo sa vina in sistem”, a mai spus Eugen Nicolaescu.

Totodata, ministrul i-a informat pe reprezentantii SANITAS ca pregateste un set de politici publice pentru  2014-2016, in urma strategiilor judetene care vor fi finalizate si transmise pana la inceputul lunii iunie. Intentia MS este ca in trimestrul IV al acestui an, strategia nationala sa fie finalizata in baza acestor documente, astfel incat sa poata fi gandit si elaborat Planul multianual pentru reforma sanitara.  

 

Demiterea managerilor de spitale care nu reusesc sa imbunatateasca situatia economica a unitatilor pe care le conduc a fost un alt subiect abordat de sindicalisti. Ministrul Eugen Nicolaescu le-a cerut sprijin sindicalistilor pentru monitorizarea acestora, astfel incat sa se respecte legea si sa nu se mai acumuleze arierate, o eventuala hotarare in acest sens putand fi luata cel mai devreme la sfarsitul anului.

In cazul celor 54 de spitale care sunt considerate strategice, o eventuala demitere a unor manageri ar putea avea loc la sfarsitul anului, in lunile noiembrie-decembrie, daca se va constata ca nu au reusit sa imbunatateasca situatia economica a unitatilor pe care le conduc. Concret, nu vrem sa mai avem spitale in care oamenii sa fie obligati sa aduca de acasa materiale sanitare uzuale, cum ar fi vata sau pansamentele, ci doar anumite antibiotice scumpe sau care se gasesc greu”, a mai spus ministrul Sanatatii.

La final, Ministrul Sanatatii i-a asigurat pe sindicalistii SANITAS de intreaga sa disponibilitate pentru continuarea dialogului si a apreciat relatia de colaborare dintre acestia si secretarul de stat Iulian Chiriac, demnitarul MS care are atributii in domeniul relatiei cu sindicatele. Nicolaescu a subliniat astfel importanta unei colaborari institutionale si de sprijin reciproc cu sindicatele, colegiile profesionale si asociatiile de pacienti.  


Adaugati un comentariu


 

*