Conducerea SANITAS s-a intalnit cu ministrul Sanatatii

17 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Fiecare dintre cele doua parti si-a precizat pozitia cu privire la strategiile de reorganizare a sistemului sanitar din Romania, urmand ca dupa consultarea membrilor organizatiei sindicale sa i se prezinte ministrului Nicolescu si alte propuneri in legatura cu unele dintre subiectele abordate.

 

Ieri, Biroul Operativ al Federatiei SANITAS din Romania a participat la o intalnire de lucru cu Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in timpul careia „fiecare dintre cele doua institutii si-a prezentat intentiile vis-a-vis de strategiile de reorganizare a sistemului sanitar romanesc”, se precizeaza intr-un comunicat al Sanitas, semnat de presedintele Leonard Bararscu.

Ministrul Sanatatii a prezentat intentiile actualului Guvern referitoare la modificarile prognozate in sistem, cu mentiunea ca acestea sunt la nivel de „intentii” pana dupa discutiile cu reprezentantii FMI, se mentioneaza in comunicatul amintit.

Sindicalistii apreciaza faptul ca ministrul Nicolaescu si-a exprimat „disponibilitatea pentru reluarea discutiilor, punctual, pe toate temele de interes comun, imediat dupa negocierile cu delegatia Fondului Monetar si ori de cate ori exista premisele aparitiei unor situatii sau proiecte noi, in care nu va ezita sa consulte partenerii sociali”.

Totodata, reprezentantii SANITAS au transmis punctul de vedere al organizatiei, pe unele dintre subiectele abordate, urmand ca celelalte sa fie discutate in Consiliul National si reluate la urmatoarele intalniri, mai spune Leonard Barascu. Principalele probleme semnalate de reprezentantii celei mai importante organizatii sindicale din Sanatate se numara subfinantarea sistemului sanitar si necesitatea achitarii arieratelor spitalelor, salarizarea personalului medical si contractul colectiv de munca, precum si gasirea unor modalitati de stopare a exodului specialistilor.

Reprezentantii SANITAS si-au exprimat, cu acelasi prilej, ingrijorarea in legatura cu problemele generate de „graba cu care Ministerul Transporturilor doreste sa desfiinteze reteaua spitalelor CFR, componenta organica a sistemului feroviar si a intregii infrastructuri a transporturilor nationale, fara a se consulta cu partenerii sociali sau cu specialisti in politici publice.

Sanitas se declara solidara cu atitudinea si actiunile Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, avand convingerea ca orice schimbare in relatiile de munca ale membrilor de sindicat se poate face doar cu consultarea si acordul organizatiilor sindicale care ii reprezinta. „Nu respingem ideea restructurarilor spitalelor din reteaua CFR, in functie de nivelul actual de adresabilitate, dar  suntem impotriva oricaror decizii arbitrare, emise de structurile guvernamentale si consideram ca fiind o obligatie a acestora respectarea regulilor elementare care guverneaza relatiile de munca in democratie, si anume consultarea partenerilor sociali si initierea unui studiu de impact”, mentioneaza liderul Sanitas Buzau, Mariana Munteanu.


Adaugati un comentariu


 

*