Medicii reclama necesitatea unui program de screening privind boala cronica de rinichi

De cele mai multe ori, boala apare ca o complicatie a diabetului si a hipertensiunii arteriale, iar simptomele apar abia in momentul in care afectiunea este in stadiu avansat.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgUna dintre cele mai periculoase afectiuni, boala cronica de rinichi, poate da complicatii severe, cu risc sporit de deces, de aceea medicii sustin necesitatea depistarii precoce. Cea mai mare problema in cazul acestei afectiuni este aceea ca in majoritatea cazurilor este asimptomatica in stadiile incipiente, iar pacientului nimic nu ii da de banuit ca ar putea avea o astfel de boala. Primele simptome apar atunci cand afectiunea a ajuns deja in stadiile 4-5, moment in care apar si riscurile severe enuntate mai sus. Pacientii ajung la medic, in majoritatea cazurilor, atunci cand este foarte tarziu, iar dializa sau transplentul renal devin singurele solutii pe care medicii le mai au la dispozitie pentru a-i ajuta.

Tinand cont de aceste caracteristici ale bolii, care apare in mod special in cazul persoanelor cu diabet sau cu hipertensiune arteriala, medicii de specialitate sustin necesitatea demararii unui program national de screening pentru boala cronica de rinichi, astfel incat aceasta afectiune sa fie depistata in stadiile sale incipiente, inainte sa poata afecta iremediabil rinichii.

Demersul este sustinut de presedintele Comisiei de Nefrologie din Ministerul Sanatatii, Ionel Alexandru Checherita, care spune ca in program ar trebui sa fie implicati medici nefrologi si medici de familie.

 

rinichiPotrivit acestuia, in stadiile 1-3, boala cronica de rinichi poate fi asimptomatica, dar in stadiile tardive, 4-5, apar complicatii severe, cu risc crescut de deces, supravietuirea pacientilor fiind posibila numai cu ajutorul unei terapii de supleere a functiei renale, cum ar fi dializa sau transplantul renal. „Depistata din stadii precoce, evolutia bolii cronice de rinichi poate fi incetinita. Ca urmare, un program de screening al populatiei cu risc este absolut necesar a fi implementat in Romania, de medici de familie sau specialisti in nefrologie. Din stadiul 3 al bolii cronice de rinichi este recomandat ca pacientii sa fie orientati catre un serviciu de nefrologie, pentru a se aplica masurile specifice de incetinire a evolutiei sale catre stadiile terminale”, a declarat presedintele Comisiei de Nefrologie din Ministerul Sanatatii.

 

dializaConform datelor din Registrul Renal Roman, in tara noastra, prevalenta bolii cronice de rinichi era in 2013 de 13,1 la suta, ceea ce inseamna ca aproximativ 1,9 milioane de persoane sufereau de aceasta afectiune.

Seful Clinicii de Nefrologie din cadrul Spitalului Clinic Parhon din Iasi, dr. Adrian Covic, precizeaza ca jumatate dintre persoanele cu varsta de peste 75 de ani au aceasta boala, in diverse stadii. Astfel, unul din cinci barbati si una din patru femei cu varste cuprinse intre 65 si 74 de ani sufera de boala cronica de rinichi.

La nivel global, in anul 2010, boala cronica de rinichi era pe locul 18 in lista afectiunilor cauzatoare de deces, fiind in urcare, de pe locul 27 in anul 1990. Aceasta evolutie este considerata de specialisti ingrijoratoare, fiind comparabila doar cu evolutia HIV/SIDA. Numarul de ani de viata pierduti prin decese premature cauzate de boala cronica de rinichi a crescut in acest interval cu 82%, fiind  pe locul 3 ca ritm de crestere, dupa HIV/ SIDA si diabetul zaharat.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Medici

Adaugati un comentariu


 

*