Medicul de familie – prietenul pe care îl ignorăm

8 martie 2018 | 0 comentarii |

Conștientizarea rolului pe care medicina primară îl ocupă în construirea unui sistem medical puternic este o necesitate, s-a subliniat la ediția 23 a „Practic MF”, care a reunit la Sinaia peste 150 de medici de familie din 8 județe și municipiul București.

 

Prof. N. Calomfirescu

Medicina de familie este un instrument esențial în supravegherea și promovarea stării de sănătate a populației. O spun doctorii, dar și pacienții care consideră că medicul de familie este nu numai specialistul de care au cel mai des nevoie, ci și confidentul celor mai „tainice probleme de sănătate și de viață”. Este, de aceea, nevoie de recunoașterea activității desfășurate în  cabinetul medicului de familie, fără de care nu putem vorbi de prevenție, educare și consiliere în problemele de sănătate ce țin de afecțiuni diverse, s-a subliniat la cea de-a 23-a ediție a Simpozionului regional Practic MF. Cu toții avem lângă noi un prieten pe care îl ignoram, iar acesta este medicul de familie”, a declarat, la ediția a 23-a a Practic MF, prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu, coordonator științific al manifestării la care au fost prezenți peste 150 de medici de familie din județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov, București, Ialomița, Buzău, Argeș, Brașov și Covasna.

Prima ediție a Practic MF 2018, desfășurată în săptămâna „mărțișorului” la Sinaia, a adus în atenție teme de interes pentru practica medicală, de la tratarea anumitor afecțiuni (rolul asistenței medicale în depistarea precoce a neoplasmului mamar, managementul pacienților cu sindrom de intestin iritabil, malabsorbția vitaminei B12, disfuncții sexuale feminine sau controlul terapeutic optim al pacientului hipertensiv), la statutul medicului de familie în contextul actual de reformare a sistemului medical.

 

Dr. Oana Damian

Rolul de consilier al medicului de familie în prevenirea și depistarea precoce a unor boli cu incidență ridicată a fost sublinat de dr. Oana Hermina Damian, vicepreședinte al Colegiului Medicilor-Filiala Prahova, care a deschis evenimentul cu o prezentare despre rolul asistenței medicale primare în depistarea precoce a neoplasmului mamar.

Singurul care poate informa o femeie că este necesar să facă o mamografie sau o ecografie mamară cu o anumită periodicitate, un control clinic al sânului sau un autocontrol este medicul de familie. Noi suntem cei care avem o relație strânsă cu pacienții și în funcție de vârstă stabilim care sunt etapele screeningului. După cum pot observa în cabinetul meu, a scăzut vârsta la care apar cancerele mamare și a crescut foarte mult incidența. Se simte astfel necesitatea unei educații sanitare mai agresive, nu numai de la medicul de familie, ci începând din școli, poate prin mijloace mass-media, în așa fel încât să  avem acces cât mai ușor la aceste informații”, a subliniat dr. Oana Hermina Damian.

 

Prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu a atras atenția asupra nevoii de educare în ceea ce privește tema sexualității, un rol extrem de important fiind cel al medicului de familie.

 „Disfuncțiile sexuale sunt pentru foarte mulți  un subiect care se află undeva departe, sunt lucruri care se pot întâmpla întotdeauna celorlalți, nu nouă. Iar când se întâmplă să fim noi cei afectați  ne ascundem ca struțul cu capul în pământ, nu ne ducem la medicul de familie care este cel mai apropiat. De fapt, cred că aici este problema. Fiecare dintre noi, și dumneavoastră, și eu, și toți care sunt aici în sală, avem lângă noi un prieten pe care îl ignorăm, iar acesta este medicul de familie. Pentru că nimeni nu are psiholog de familie, ci are un medic de familie. Eu personal am considerat întotdeauna că medicul este consilierul în problemele de sănatăte. Medicul trebuie să facă anamneza pacientului, în care să includă istoria medicală, sexuală cât și psihosocială”, a punctat dr. Calomfirescu.

 

Dr. Liliana Vasile

Informații utile privind vitamina D, recuperarea neuro-motorie în cabinetul medicului de familie sau disfuncțiile sexuale feminine și abordarea lor în cabinetul medicului de familie au fost doar câteva dintre subiectele de interes abordate în cadrul evenimetului.

Există studii care arată că vitamina D are un rol important în ceea ce privește efectul antiosteoporotic, iar mai nou este administrată și în tratamentul insuficienței cardiace. Cardiologii sunt de acord să o administreze, pentru că s-a observat că funcția cordului se îmbunătățește cu 20 %”, a subliniat dr. Liliana Vasile, medic de familie care a încercat să explice unde se află „Vitamina D, între mit și realitate”. Medicul a eplicat că, în secolul al XVII-lea, apar primele descrieri științifice ale rahitismului, boală determinată de carența de vitamina D (1645, Dr. Daniel Whistler). În 1920, chimistul german Adolf Windaus descoperă structura chimică a 3 forme ale vitaminei D, pe care le numerotează de la 1 la 3 (în anul 1928, primește Premiul Nobel pentru chimie). În 1922, dr. E. V McCallum descoperă că uleiul din ficat de pește are proprietatea de a vindeca rahitismul. Vitamina D a redus stările de oboseală cronică, în special la persoanele din subteran, a redus numărul persoanelor cu stări depresive, dar și numărul infecțiilor respiratorii, durerile de spate și oase.

 

Dr. Cătălin Ușurelu, medic specialist cardiologie, a reamintit că boala cardiovasculară (BCV) este ucigașul nr.1 la nivel mondial și că 17,1 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, acestea constituind „cea mai mare sursă de morbi-mortalitate în țările dezvoltate”. Medicul a insistat pe depistarea precoce și ținerea aub control a hipertensiunii arteriale, care altfel poate duce la infarct sau accident vascular cerebral.

Conf. univ. dr. Olivia Timnea, specialist în medicină sportivă, a explicat, la rândul său, că pentru a avea o inimă sanatoasă, pentru creșterea capacității de efort psihic, concentrare și învățare, indiferent de vârstă, pentru femei în timpul sarcinii și alăptării sau purtătorii de ochelari și cei care petrec mult timp în fața calculatorului, aportul de Omega 3 este esențial.

Dr. Alin Popescu, specialist în medicină sportivă, le-a explicat medicilor de familie prezenți la eveniment când este indicat să folosim rece și când cald în cazul afecțiunilor aparatului locomotor.

 

Programul evenimentului a inclus și 2 workshop-uri, unul pe tema podiatriei, ca oportunitate pentru medicul de familie, susținut de dr. Ramona Colț, și unul pe tema „medicina sexualităţii”, susținut de prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu.

Din ce cauză se fac 80% din amputații? Fac medicii de familie screening pentru piciorul diabetic? Conferențiarul Vereșiu a făcut un studiu multicentric care a arătat că în România, neuropatia periferică are o prevalență de 62%! Cauza principală: controlul inadecvat al glicemiei! Iar neuropatia diabetică e principalul factor de risc pentru ulcerul varicos, ulcer care duce la amputație! Peste 80% din amputații sunt cauzate de neuropatia diabetică!”, a atras atenția, dr. Ramona Colț, cerându-le medicilor prezenți să facă screening pentru piiorul diabetic, să arate ce pot și apoi să ceară să fie plătiți pentru asta.

În cadrul Practic MF de la Sinaia au fost acordate și două premii, medicilor de familie Elena Stanciu, din jud Argeș – Premiul pentru cel mai activ participant, și dr. Gabriel Scharscher, Târgoviste, Dâmbovița – Premiul special pentru cele mai multe răspunsuri corecte la întrebările de atenție.

*Amănunte despre evenimentele Practic MF, pe www.houston.ro, www.practicmf.ro sau pe pagina de Facebook dedicată evenimentelor organizate de HUSTON NPA.

 


Adaugati un comentariu


 

*