Neurochirurgii romani au finalizat cel mai amplu studiu din ultimul deceniu

Rezultatele cercetarii, care pe langa efectele unor terapii speciale arata importanta somnului si cititului pentru sanatatea creierului sunt prezentate, zilele acestea, la Cluj, in cadrul unei manifestari stiintifice internationale.

 

medic parkinson neurologZilele acestea, mai precis in perioada 1-4 iunie, la Cluj sunt prezente personalitati ale medicinei si cercetarii stiintifice din intreaga lume, in cadrul unui eveniment important, organizat de Fundatia Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii, impreuna cu Societatea de Neurologie din Romania si Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca, sub egida Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare si a Federatiei Mondiale de Neuroreabilitare. Este vorba de Zilele Institutului RoBrain, program in cadrul caruia are loc si Congresul Societatii Europene de Neurofarmacologie Clinica, una dintre societatile de elita ale medicinei mondiale, al carei presedinte a fost ales, in 2014, prof. dr. Dafin Muresanu.

Manifestarea stiintifica de anvergura constituie totodata cel mai bun prilej pentru specialistii romani in neurologie si neurochirurgie, de a-si face publice rezultatele muncii depuse timp de cinci ani, in cadrul unui studiu de restrospectiv, cel mai amplu din ultimul deceniu.

 

Dr. Dafin Muresanu

Dr. Dafin Muresanu

Studiul a vizat efectele tratamentelor cu factori neurotrofici la pacientii cu traumatisme cranio-cerebrale si a fost efectuat de 25 de neurologi si neurochirurgi de top, majoritatea din Romania, coordonati de prof. univ. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania. Timp de 5 ani, specialistii participanti la studiu au tratat si monitorizat 7.769 de pacienti din 10 departamente de neurochirurgie din Romania. In urma cercetarilor efectuate s-a descoperit ca factorii neurotrofici au efecte benefice asupra creierului, in cazul pacientilor cu leziuni traumatice la nivelul acestui organ vital.

Despre acest studiu, medicul Dafin Muresanu spune ca „a fost o reala provocare pentru neurologie in general si neurochirurgie in special, iar rezultatele obtinute ne arata o evidenta imbunatatire a starii de sanatate a pacientilor care sufera leziuni traumatice ale creierului, produse in mare parte de accidentele rutiere, daca noul tratament este aplicat in primele 48 de ore de la producerea accidentului”.

 

neurologieTotodata, profesorul Muresanu a vorbit despre anumiti factori aflati la indemana oricui, care pot preveni imbatranirea creierului, asa dupa cum rezulta tot din cercetarile efectuate, in ultima perioada, de specialistii romani. Este vorba de odihna suficienta, citit si comunicarea cu persoanele din jur, factori de care trebuie sa se tina seama in activitatile de zi cu zi, ca metoda de prevenire a imbatranirii creierului. „Preventia imbatranirii creierului e posibila la persoane sanatoase. Nu exista un remediu unic care sa ne ofere garantia ca vom imbatrani cu creierul mai tarziu. Complexitatea vietii fiecaruia trebuie ajustata, trebuie sa ne alocam timp pentru a ne odihni, e nevoie de un somn de 7 ore pe noapte, sa avem o viata emotional cognitiva echilibrata, fara exces de emotii. Sa nu plonjam complet intr-o activitate care nu presupune interactiune umana. Daca pe parcursul zilei avem numai activitate pe e-mail, la calculator, fara dialog cu alte persoane, apar probleme. De asemenea, supraexpunerea la tehnologii reprezinta un potential pericol. Apoi, alimentatia e fundamentala – trebuie sa mancam la timp si echilibrat, e nevoie de alimentatie sanatoasa”, sunt sfaturile medicului Dafin Muresanu, bazate pe rezultatele cercetarilor efectuate in ultimii ani impreuna cu specialistii romani. Acesta a mai precizat ca imbatranirea organismului tine de modul in care imbatraneste creierul si de aceea trebuie acordata o atentie sporita factorilor enumerati mai sus.

 


Categorii: Medici, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*