Pacienții cronici se plâng de lipsa specialiștilor și de accesul dificil la tratament

5 februarie 2018 | 0 comentarii |

Coaliția Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) a dat publicității rezultatele unei cercetri realizate în rândul pacienților din România cu privire la cele mai frecvente probleme cu care aceștia se confruntă.

 

Dezbatere COPAC la CLuj

COPAC va aduce oficial, la cunoștința autorităților, problemele actuale cu care pacienții care suferă de afecțiuni cronice se confruntă în lupta lor de zi cu zi cu boala. Aceste probleme au fost identificate în cadrul unui studiu efectuat la nivel național, pe un eșantion reprezentativ de 350 de bolnavi. Studiul a fost realizat de coaliția care reprezintă drepturile pacienților cronici (COPAC), iar concluziile au fost făcute publice în cadrul unui eveniment organizat la Cluj, raportul final urmând a fi înaintat și către decidenții din sistemul de Sănătate din România.

Proiectul a fost demarat în luna decembrie a anului trecut, iar Luminița Vâlcea, coordonatorul studiului, a declarat că cei 350 de pacienți au fost intervievați cu privire la principalele greutăți pe care le întâmpină în procesul de tratament pentru bolile cronice de care suferă.

Majoritatea respondenților s-au plâns de lipsa medicilor specialiști cărora să li se poată adresa. Reprezentanții COPAC atrag atenția că există numeroase localități în țară în care astfel de medici specialiști nu există, bolnavii cronici fiind astfel nevoiți să de deplaseze în alte orașe pentru a fi consultați, fapt de care cei mai mulți dintre pacienți s-au arătat nemulțumiți, atât din cauza disconfortului de a fi puși periodic pe drumuri, cât și a faptului că deplasările necesită costuri pe care unii nu și le pot permite.

 

Un sfert dintre pacienţi susţin că în oraşul în care locuiesc nu există un medic de specialitate care să le poată trata şi monitoriza afecţiunea, astfel că mulţi merg şi se internează în alte localităţi decât cea de domiciliu.

O altă nemulțumire a pacienților cronici este legată de faptul că, atunci când reușesc să ajungă la un medic specialist care le stabilește diagnosticul, de multe ori nu primesc informații detaliate legate de boala de care suferă.

Studiul COPAC relevă că un pacient din trei nu a primit explicaţii detaliate din partea medicului, după ce i-a fost stabilit diagnosticul, iar unul din cinci pacienţi nu a înţeles explicaţiile oferite de medic.

Pacienții s-au arătat la fel de nemulțumiți de lipsa medicamentelor, aproape jumătate dintre ei spunând că deși există medicamente noi, inovatoare, pentru afecţiunile de care suferă, acestea nu se găsesc şi în România, le sunt greu accesibile sau imposibil de procurat.

 

Coordonatorul studiului a mai declarat, în cadrul evenimentului de la Cluj, că o treime din pacienţii intervievaţi au spus că nu au primit, după stabilirea diagnosticului, niciun fel de îndrumare referitare la unitatea în care pot primi tratament.

Cei mai mulţi, dintre ei, 62% mai exact, spun că au fost direcţionaţi de către un prieten care le-a spus unde să se trateze şi doar 2,9% au declarat că au primit astfel de indicații de la o asistentă medicală sau de la medic.

O altă problemă evidențiată de studiul COPAC, denumit „Accesul la sistemul de sănătate pentru pacienţii cu boli cronice”, este legată de analizele pe care pacienții sunt nevoiți să le facă în timpul tratamentului. 60% dintre cei intervievați au declarat că au fost nevoiți să își platească din buzunar aceste analize, la care ar fi trebuit să aibă acces gratutit, în calitate de asigurați ai sistemului public de sănătate.

Studiul COPAC va continua până la sfârșitul lunii februarie, iar la final va fi realizat un raport care va fi înaintat autorităților din sistemul de Sănătate.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*