Mulțumesc, tinere doctor! Cristina Bălan și Iulian Coliof, doi medici care știu să facă imposibilul, posibil

5 februarie 2018 | 13 comentarii |

Ei și conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău  sunt „eroii” care au salvat un pacient cu hemoragie digestivă și hemofilie, asumându-și decizii terapeutice riscante și costuri extrem de mari, deși bolnavul nu este inclus în Programul Național de Hemofilie.  

 

Aflăm, zilnic, despre medici acuzați de pacienți și, mai nou, de organele de anchetă. Vedem în deschiderea știrilor aspectele negative din sistemul medical. Frecvent ne plângem de criza de medici și de plecarea tinerilor în străinătate, iar uneori avem tentația să credem că rămân în țară doar doctorii vârstnici și tinerii nu foarte bine pregătiți, mai ales în spitalele din provincie.

La Buzău, de ani buni, medicul Marius Anastasiu susține și demonstrează că „se poate face performanță și în provincie”. Iar aprecierea de care se bucură din partea pacienților, dar și din partea confraților săi din Europa și America nu mai este un secret, confirmă cu prisosință că este așa.

Iar felul în care mulți dintre medicii tineri care au decis să profeseze în Buzău, deși au avut oferte din străinătate sau din partea unor clinici universitare demonstrează că are dreptate. Noua generație are numeroși exponenți care demonstrează că „se poate face performanță într-un spital de provincie”, dacă faci parte dintr-o echipă bună și ți se oferă sprijin.

 

Sănătatea Buzoiană și-a propus ca, începând de astăzi, să prezinte cititorilor, tinerii medici care au ales să profeseze în Buzău și despre care pacienții lor spun că „țin viață în inimă și degete și o dăruiesc clipă de clipă celor aflați în suferință sau chiar la limita cu viața” și vor să le adreseze un  mare MULȚUMESC.

Astăzi vorbim depre curajul și profesionalismul a doi doctori tineri ai Spitalului Județean de Urgență, care zilele trecute au „smuls”, pur și simplu, din ghearele morții, un pacient aflat în stare foarte critică și care n-ar fi avut nicio șansă dacă nu se intervenea imediat.

Este vorba despre un tânăr în vârstă de 33 de ani, care deși suferă de o boală rară – hemofilie – și face dializă, din cauza birocrației nu este inclus în Programul Național de Hemofilie, iar medicul său curant este la Institutul Clinic Fundeni. Deși foarte tânăr, el este nevoit să lupte și cu o hepatită cu virus C și cu o coxartroză hiperalgică ce ar necesita intervenție chirurgicală și protezare, dar pentru că este o procedură costisitoare, are nevoie de aprobare specială din partea Ministerului Sănătății. Așa că tânărul buzoian își duce viața cum poate, cu demnitate, cu dureri și folosind medicamentele aprobate, sperând ca într-o zi, decidenții din Sănătate să-i ofere toate drepturile care i-ar da șansa să se recupereze și să ducă o viață normală.

 

Claudiu Damian, dr. Iulian Coliof

De aceea  consideră că cei care i-au salvat zilele trecute, când a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Buzău într-o stare atât de gravă că i-ar fi putut fi fatală, sunt adevărați „eroi” ai sistemului medical, cărora el și familia sa vor să le spună MULȚUMESC.

Dr. Iulian Coliof un medic tânăr specializat în medicină internă și nefrologie, a fost cel care și-a dat seama de starea extrem de gravă și de riscantă a pacientului ajuns la Spitalul Județean de Urgență și a decis să facă „imposibilul” pentru a-i salva viața. „Este un pacient cunoscut, el are nevoie, lunar, de transfuzii, dar de data aceasta a fost vorba despre o complicație care avea nevoie de o decizie terapeutică contra-cronometru. A fost adus în urgență într-o stare foarte gravă, cu Hemoglobina scăzită la 4,5. I s-a administrat sânge, dar faptul că după 4 pungi de sânge, Hemoglobina nu crescuse decât la 4,7 m-a făcut să-mi dau seama că era vorba despre o hemoragie internă. I-a scăzut brusc tensiunea, transpira abundent și  a început să verse sânge în zaț de cafea. În momentul respectiv mi-am dat seama că era în șoc hemoragic, avea hemoragie digestivă, iar singura șansă era să beneficieze, imediat, de factor de coagulare. Din păcate, factorul lui de coagulare nu se încadrează în criteriile pe baza cărora pacienții sunt incluși în Programul Național de Hemofilie, așa că singura soluție era ca SJU Buzău să-și asume această terapie”, a explicat dr. Iulian Coliof.

 

Managerul SJU Buzău, Cludiu Damian, spune că în momentul în care medicul l-a sunat și i-a explicat despre ce-i vorba, nu a stat pe gânduri, a cerut să se facă tot ce era posibil pentru a salva pacientul. „M-a sunat dr. Coliof și mi-a explicat că-i vorba despre viață și moarte, în cazul unui tânăr de 33 de ani. Din fericire, noi aveam factor de coagulare în spital, pe Programul de Hemofilie, așa că am decis să-i administrîm tratamentul, chiar dacă era vorba despre unul costisitor, de peste 80.000 de lei, pe care, dacă Ministerul Sănătății nu va aproba să-l deconteze, va trebui să-l suportăm din bugetul spitalului. Nu era posibil ca pacientul să fie transportat la București, pentru că nu mai era timp. Era nevoie să se intervină imediat. Cum să lași un tânăr să moară, când știi că există o posibilitate de a-l salva? Așa că am decis intervenția imediată, iar pacientul a fost preluat pe Terapie Intensivă, de dr. Cristina Bălan, iar toată lumea s-a mobilizat pentru a-l salva”, a precizat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, neuitând să-i amintească, pe lângă cei doi medici menționați,  pe dr. Alina Anica –coordonator program Hemofilie-pediatrie și pe farmacista-șefă, Ana Maria Colgiu care au făcut posibil ca într-o jumătate de oră să fie tratamentul la patul bolnavului.

 

Putem spune că pacientul a avut „noroc”, dacă putem vorbi în acești termeni când este vorba despre viață și moarte… „Putem vorbi despre noroc în condițiile în care spitalul a avut în stoc sânge fenotipat și i-a putut fi administrat imediat”, a menționat dr. Dragoș Porumb, directorul medical al spitalului, care spune că-l cunoaște bine pe pacient, care are nevoie de o soluție viabilă de tratament și, dacă ar fi inclus în Programul Național de Hemofilie, ar putea beneficia fără probleme și fără riscuri de ajutor, atunci când are nevoie.

Dr. Coliof, cel care a intuit care este problema medicală căreia urma să-i facă față atât medicii cât și pacientul spune că „în urmă cu doi ani, același pacient a avut o problemă când i s-a pus un cateter de dializă, dar atunci problema a fost mult mai puțin riscantă, iar pacientul a fost trimis la Fundeni, unde medicii de acolo s-au ocupat de rezolvarea problemelor acestuia”.

Medicul ATI Cristina Bălan a explicat că în acest caz a fost folosit un sistem de încălzire și transfuzie rapidă a sângelui – LEVEL ONE, care a permis stabilizarea, oprirea sângerării digestive și, în ultimă instanță, salvarea pacientului, printr-o colaborare și o implicare interdisciplinară permanentă.

 

Claudiu Damian, dr. Dragoș Porumb

Așa cum a subliniat Claudiu Damian, managerul SJU Buzău, este primul caz de acest fel cu care medicii spitalului buzoian s-au confruntat, cel puțin din câte se știe, iar pentru felul cum au gestionat situația, pe lângă MULȚUMIRILE pacientului și a familiei acestuia, a ținut să-i felicite la rândul său pe toți cei care au făcut parte din echipa care a contribuit la salvarea lui și „pentru felul în care demonstrează, cu fiecare caz în parte, că deși sunt tineri, sunt dedicați profesiei, stăpâni pe ei și capabili să-și demonstreze în orice clipă competența, la cel mai înalt nivel, chiar dacă își desfășoară activitatea într-un spital de provncie. Dacă acum trei-patru ani, când abia preluasem conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău, mă temeam că odată cu pensionarea medicilor cu notorietate riscăm să nu mai avem performanță la Buzău, acum sunt fericit să spun că avem aproape în toate specialitățile o echipă tânără excepțională, care din fericire a avut mentori buni și care demonstrează că este capabilă să ofere pacienților servicii medicale de înaltă performanță”.

Sănătatea Buzoiană va continua, în săptămânile viitoare, să prezinte alți medici tineri cărora pacienții le mulțumesc, pe care-i descoperim noi sau despre care dumneavoastră, cititorii, vreți să ne povestiți și astfel să le mulțumiți pentru felul în care v-au ajutat.

 



Comentarii (13)

  1. Claudia spune:

    Nu aș crede că e așa de bună pe cât ziceti… A zis ca e pe maini bune bunica mea si ca nu e nevoie să o ducem la București ca ei sunt profesioniști… Foarte profesioniști… Acum e la morgă. O asteptam acasă în 4 scânduri. O fi făcut pe alții bine, dar când spui ca esti competent, arată asta.

  2. Gabriela spune:

    Multumim cerului ca inca mai avem in geri in halate albe.Felicitari si plecaciune stimati medici !!

Adaugati un comentariu


 

*