Patreaza-ti tineretea cu efort si cheltuieli minime!

16 august 2015 | 0 comentarii |

Viteza si gradul de inaintare in varsta a fiecarui individ depinde de interactiuna complexa si cumulativa dintre mostenirea sa genetica, influenta mediului si mai ales de stilul sau de viata.

 

batrani

Majoritatea oamenilor imbatranesc, asa cum este si firesc, odata cu trecerea timpului. Este insa extrem de important daca imbatranim intr-un ritm accelerat, asa cum se intampla in unele cazuri sau daca imbatranim frumos, asa cum ar fi normal.

Traim intr-o lume agitata, in care totul se intampla cu repeziciune, iar stresul si tensiunile la care suntem expusi cei mai multi dintre noi, expunerea excesiva si constanta la soare, lipsa odihnei, alimentatia si stilul de viata, in general, constituie cauze ale imbatranirii premature. Efectele imbatranirii progresive duc, la randul lor, la slabirea organismului, pierderea acuitatii simturilor si la manifestarea sensibilitatii la diverse boli.

Daca observam pe chipul nostru o imbatranire prematura, multi (mai ales femeile) suntem tentati sa apelam la tot felul de metode care sa incetineasca procesul imbatranirii si apelam la proceduri cosmetice, chirurgicale si diverse tehnici de ingrijire a pielii, fara sa intelegem insa ce se intampla cu trupurile noastre, dar medicii ne spun ca nu asa trebuie procedat. Cea mai eficienta metoda antiimbatranire consta in stilul de viata echilibrat, alimentatia sanatoasa si miscarea de cel putin 30 de minute pe zi, pe care nu trebue s-o neglijam orice-ar fi.

 

Dr. Felicia Vasile

Dr. Felicia Vasile

Medicii ne spun ca in mod normal, fiinta umana atinge varful cresterii si dezvoltarii sale biologice in jurul varstei de 20 de ani. Dupa aceea are loc o perioada de tranzitie, urmata de declin. Viteza si gradul de inaintare in varsta depinde insa de interactiuna dintre mostenirea genetica, mediu si stilul de viata al individului. „Afectiunile cardiace, afectiuni ale sistemului circulator, tulburari ale sistemului nervos, boli ale articulatilor, afectiuni gastroinestinale, boli ale sistemului imunitar, leziuni nevindecate complet, alergii, expunerea la substante toxice, expunerea excesiva la soare, abuzul de alcool sau tutun, alimentatia precara, inactivitatea si nu in ultimul rand stresul sunt factori determinanti ai imbatranirii premature. Durerea articulatiilor, aparitia inflamatiilor, circulatia deficitara sau tensiunea manifestata in interiorul unui organ sunt simptome care trebuie sa ne puna in garda”, explica dr. Felicia Vasile, medic primar gerontolog, directorul medical al Spitalului Municipal Rm. Sarat, mentionand ca simpla schimbare a modului de viata a unui individ poate da uneori rezultate extraordinare (ex. renuntarea la alcool este poate preveni si chiar stopa accelerarea imbatranirii).

Medicul atrage insa atentia sa nu se decida schimbari esentiale asupra organismului fara a fi consultat specialistul, pentru a stabili care este nivelul de rezistenta al corpului la aceste modificari.

 

batrani frumosi 111

Pentru a incetini procesul de imbatranire, trebuie mai intai sa intelegem „efectele pe care acesti factori le au asupra unei persoane”, ne spune medicul  geriatru, atragandu-ne atentia ca o serie de semne ne arata ca in organism au loc modificari ce indica o imbatranire a acestuia. „Acumularea de grasime la nivelul abdomenului, scaderea masei musculare, ingrosarea pielii tenului, aparitia unor riduri profunde, subtierea si incaruntirea parului, insomnia, tulburarile cognitive (aparitia problemelor de memorie pe termen scurt) sunt semne care daca apar la o varsta care in mod natural nu se asociaza cu batranetea, este motiv de ingrijorare si de mers la medic, de facut analize si de luat masuri de contracarare a lor”, recomanda dr. Felicia Vasile.

Medicul atrage atentia ca aparitia unor modificari de dispozitie (in mod special, depresie), fragilizarea oaselor (mai ales in cazul femeilor care sufera de osteoporoza), scaderea apetitului si a performantei sexuale, afectarea inimii si a functiei renale (incontinenta), energia din ce in ce mai scazuta, oboseala, aparitia unor pete maronii pe piele, scaderea vederii si auzului sunt simptome pe care nu ar trebui sa le ignoram. „Este bine ca la aparitia unor simptome de acest fel sa ne adresam imediat medicului, pentru a preveni riscul aparitiei unor boli asociate cu inaintarea in varsta: osteoporoza, atac de cord, diabet, artrita, cataracta, glaucom, Alzheimer, Parchinson, accidente vasculare cerebrale si chiar cancer”, mai spune medicul geriatru.

 

batrani-fitnes

Exista insa posibilitatea ca efectele imbatranirii sa apara cat mai tarziu si fara interventia bisturiului, a cremelor scumpe sau a medicamentelor antiage. Pentru asta trebuie facute schimbari ale stilului de viata, schimbari  care sa contribuie la intarirea rezistentei organismului si a sistemului sau imunitar. Medicii recomanda ca activitatea fizica si igiena personala sa se afle in fruntea listei. Mersul pe jos, de cel putin trei ori pe saptamana, timp de 20-30 de minute, va aduce beneficii majore sistemului cardiovascular, osos, muscular si a imunitatii organismului. In plus, in urma exercitiilor fizice se elibereaza endorfine, care combat depresia si contribuie la imbunatatirea memoriei. Spalatul pe maini de mai multe ori pe zi, dusul inainte de culcare, schimbarea hainelor murdare ar trebui sa ne intre „in sange” inca din copilarie. Odihna adecvata diminueaza, de asemenea, efectele stresului si creste rezistenta la boli (se recomanda sapte-opt ore de somn pe noapte, in camere aerisite si curate).

O dieta bogata in antioxidanti (vitaminele A, C, E si licopen, acizii grasi omega-3 si acidul folic) neautralizeaza efectele radicalilor liberi, substante chimice care se presupune ca ar contribui la procesul imbatranirii si se asociaza cu aparitia bolilor cardiace si a cancerului.

Nu trebuie ignorate nici beneficiile psihologice ale rasului, gandirii pozitive, optimismului, interactiunii sociale, timpului petrecut cu prietenii si familia si chiar micile placeri precum alocarea unei perioade de relaxare intr-o cada de baie cu apa calda si parfumata.  Oamenii care se bucura de viata si sunt echilibrati emotional vor fi mai sanatosi si vor ramane tineri mai mult timp.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*