100 de medici profeseaza gratuit in beneficiul pacientilor saraci

16 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

S-au implicat benevol intr-o campanie umanitara ce reuneste specialisti in medicina, farmacii, cabinete stomatologice si laboratoare de analize.

batrani caritas aDe trei ani, in Romania se deruleaza un proiect caritabil conceput sa vina in sprijinul persoanelor nevoiase care cu greu au acces la medicii specialisti in cazul unor probleme mai grave de sanatate, fiind din start condamnati, deoarece nu dispun de o situatie materiala care sa le permita costurile necesare.

La baza demararii acestui proiect au stat concluziile unui studiu care indicau, la vremea respectiva, ca una din cele mai mari probleme ale oamenilor de la tara este ca ajung cu greu le medicii specialisti din diverse motive, cea mai frecventa cauza constituind-o situatia materiala precara.

Initiativa a apartinut unei fundatii umanitare, Asociatia de Intrajutorare Caritas, care s-a bucurat de sprijin financiar din partea unui finantator privat din Germania. S-a infiintat astfel ceea ce se numeste in prezent Serviciul de Mediere a Bolnavilor. Acest conceput functioneaza ca o retea care reuneste medici de diferite specialitati, farmacii, cabinete medicale si laboaratoare de analize care sa vina in sprijinul oamenilor nevoiasi, acordandu-le gratuit sonsultatii si ingrijiri medicale la care nu ar fi avut altfel acces.

caritasDe la o luna la alta, reteaua s-a extins, astfel ca la acest moment, in cadrul proiectului, activeaza 100 de medici specialisti din judetele Harghita, Covasna, Mures, Cluj si Timis, care trateaza gratuit persoanele nevoiase.

Peter Gyorgy, seful Departamentului Socio-Medical al Caritas, spune ca alaturi de cei 100 de medici care s-au alaturat proiectului, si-au mai dat acceptul de a colabora doua laboratoare medicale, trei cabinete stomatologice, doua cabinete psihologice, sase farmacii si doua firme de optica medicala, care vin in ajutorul pacientilor, gratuit. S-au alaturat proiectului si zece firme de transport, dar si sase unitati de cazare.

In aceasta retea avem medici care au efectuat operatii complicate, fara sa solicite alti bani decat salariul pe care-l primesc. Avem o firma care ofera lunar 10 perechi de ochelari gratis, farmacii care ne dau medicamente gratis sau fara adaos comercial, alte firme care transporta bolnavii acolo unde trebuie sa ajunga pentru investigatii sau tratament, dar si unitati de cazare care ofera gazduire pacientilor sau apartinatorilor care trebuie sa stea mai mult timp intr-un anumit oras” a declarat Peter Gyorgy.

batraniGyorgy recunoaste ca au existat si situatii in care medicii contactati au refuzat sa se alature proiectului, insa in 90 la suta din cazuri, specialistii au acceptat fara sa stea prea mult pe ganduri.

Astfel, din 2012 pana in prezent, 300 de persoane au beneficiat de consultatii si tratament gratuit, iar pe viitor, finantatorul german a fost de acord sa contribuie si la infiintarea unui Serviciu de management de caz, care va urmari bolanvii dupa ce acestia au suferit o interventie chirurgicala sau dupa ce li s-a prescris un anumit tratament. In acest mod se va verifica daca pacientii merg la controale, daca au reusit sa-si faca rost de medicamentele necesare sau daca mai au nevoie de ajutor din punct de vedere medical.

Asociatia Caritas este o asociatie non-profit, infiintata in urma cu 10 ani in Alba Iulia si extinsa, ulterior, in mai multe judete, care functioneaza pe baza de voluntariat. Asociatia promoveaza modele si proiecte pentru rezolvarea problemelor sociale, pentru eradicarea saraciei sau sprijinirea persoanelor defavorizate. Functioneaza cu binecuvantarea Bisericii Catolice si deruleaza programe de ingrijiri la domiciliu pentru persoane varstnice, ofera servicii sociale si medicale pentru copii si varstnici, pentru persoanele fara posibilitati materiale, singure, bolnave, cu dizabilitati, copii orfani si persoane aflate in situatii critice.


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*