Planul National de Cancer, axat in special pe preventie si programe de screening

In perioada urmatoare se va elabora un pact interinstitutional pentru o abordare complexa a luptei cu cancerul, bazat pe propuneri venite din partea specialistilor si autoritatilor.

 

conferinta restart 2014-3Luna viitoare va fi lansat, de catre Ministerul Sanatatii, Planul National de Cancer. Momentul a fost prefatat, saptamana aceasta, de o conferinta tematica organizata de comisiile pentru sanatate si pentru drepturile omului din Senat. La conferinta cu tema „Managementul calitatii in abordarea multidisciplinara complexa in lupta cu cancerul – alternativa, drept sau necesitate” au participat medici specialisti, parlamentari, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai asociatiei Neolife, ai asociatiilor profesionale si ai societatii civile, care au dezbatut timp de cateva ore probleme referitoare la afectiunile oncologice si la modul in care aceste boli sunt prevenite si tratate in Romania.

In cadrul discutiilor, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Corina Silvia Pop, a declarat ca preventia si programele de screening reprezinta cheia supravietuirii in materie de cancer, motiv pentru care se va pune un accent deosebit pe aceste doua aspecte in cadrul planului national care urmeaza a fi lansat luna viitoare. „Cred ca preventia ar putea fi cuvantul cheie in elaborarea programelor de sanatate in Romania secolului 21. Elaborarea unui plan strategic privind implicarea activa si responsabila a medicilor de familie in echipa de management a bolii canceroase ar putea ridica Romania de pe ultimul loc in privinta mortalitatii prin cancer de col uterin”, a precizat aceasta in cadrul conferintei.

 

Corina silvia Pop

Corina silvia Pop

Secretarul de stat s-a referit, de asemenea, la necesitatea abordarii managementului acestor boli in echipe multidisciplinare, pentru a se realiza un plan concret de diagnostic si tratament. Pop a insistat asupra unui aspect important de care trebuie sa se tina cont in terapia oncologica, acela de a nu se neglija sustinerea psihologica a pacientilor si apartinatorilor bolnavilor de cancer, extrem de importanta pentru obtinerea unor rezultate pozitive.

„Notiunea de interdisciplinaritate in oncologie poate fi definita nu ca o echipa de comando care sa efectueze misiuni imposibile de salvare cu victime colaterale, ci ca o echipa de actori responsabili, care sa cuprinda pacientul informat si cu acces la programe de screening, medicul de familie interesat de diagnosticul precoce, al semnelor si al leziunilor cu potential oncologic, medicul specialist cu responsabilitate in diagnostic si intelegerea managementului de caz si, in final, echipa de specialisti oncologi implicati in decizia terapeutica”,  a mai explicat Corina Silvia Pop.

 

radioterapieIn cadrul aceleiasi conferinte, aceasta a vorbit si despre reformele in domeniu pe care le are in vedere Ministerul Sanatatii, care vor fi implementate si cu ajutorul unui imprumut de la Banca Mondiala. Acestea vizeaza in mod special preventia cancerului ce col uterin si reabilitarea centrelor de radioterapie.

In ceea ce priveste preventia cancerului de col uterin, urmeaza sa fie achizitionate noua unitati mobile care se vor deplasa prin tara pentru a recolta probe de citologie si, de asemenea, sa efectueze probe pentru infectia cu HPV, conform recomandarilor Ghidului european de cancer lansat in toamna. Tot din banii de la Banca Mondiala se va efectua si pregatirea cadrelor medicale care vor deservi aceste centre mobile.

O alta parte a imprumutului este alocata reabilitarii unor centre de radioterapie. Anul acesta vor fi reabilitate patru centre, dintre care doua in Bucuresti, unul la Baia Mare si unul la Cluj, centre care vor fi dotate cu acceleratoare, iar in perioada 20172018, programul va continua cu dotarea a inca opt centre cu acceleratoare, pentru a creste posibilitatea pacientilor romani de a-si efectua radioterapia in tara.

 


Adaugati un comentariu


 

*