Punctele Gastronomice Locale, alternativa sanatoasa la Fast-food

27 octombrie 2017 | 0 comentarii |

 Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Buzau va desfasura o campanie de informare privind infiintarea unor astfel de unitati de alimentatie publica pe teritoriul judetului.

 

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta ca, in perioada 25.10.2017 – 30.11.2017, desfasoara o campanie de informare, la nivel national, privind Punctele Gastronomice Locale, adresata celor interesati. La nivel judetean, campania va fi desfasurata de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Buzau, se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis de institutie, redactiei SanatateaBuzoiana.ro.

Potrivit comunicatului amintit, campania are un dublu scop, respectiv, de a aduce la cunostinta publicului larg detalii despre aceste unitati de alimentatie publica de tip familial si de a oferi celor interesati argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local care vor putea oferi, astfel, o alternativa sanatoasa la produsele de tip fast-food.

Punctele Gastronomice Locale raspund cerintei crescande din tara noastra privind organizarea unor unitati de alimentatie publica de tip familial, care sa ofere doritorilor produse si preparate alimentare specifice zonelor geografice ale Romaniei, in conditiile respectarii unor norme si conditii de igiena, astfel incat alimentele sa fie sigure si sanatatea consumatorilor sa nu aiba de suferit”, subliniaza dr. Ciprian Botezatu, director adjunct si purtator de cuvant al DSVSA Buzau.

Dupa o prima etapa, constand in identificarea si informarea potentialilor aplicanti, va urma, dupa finalizarea procesului de evaluare si inregistrare a acestora, (conform prevederilor Ordinului Presedintelui ANSVSA nr.111/2008), ca Punctele Gastronomice Locale sa inceapa sa functioneze, de la inceputul anului viitor.

 

Campania va fi coordonata de catre Directia Generala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul ANSVSA si se va realiza prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, ai Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si medici veterinari oficiali, responsabili de zona.

Echipele respective vor organiza intalniri, in care cei interesati vor fi informati asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor si conditiilor de igiena care trebuie respectate, dar vor si raspunde intrebarilor invitatilor.

Materialele informative ale campaniei vor fi inmanate participantilor la intalnirile organizate de catre DSVSA judetene si vor fi distribuite si cu sprijinul administratiei locale, astfel incat informatia sa poata fi propagata cat mai extins.

Aceleasi materiale informative vor fi postate si pe site-ul ANSVSA, intr-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: „Campanie de informare – Puncte Gastronomice Locale”, pentru a putea fi consultate on-line de catre cei interesati.

Specialistii ANSVSA cosidera ca infiintarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontala a regiunii respective, o promovare accentuata a conceptelor culinare locale si, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel national. Informatii referitoare la Punctele Gastronomice Locale pot fi obtinute si accesand linkul catre pagina campaniei Puncte Gastronomice Locale de pe site-ul ANSVSA: http://www.ansvsa.ro/comunicare/campanii-ansvsa/puncte-gastronomice-locale/

 

Important de retinut este faptul ca meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor, iar punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gama sortimentala restransa (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei in care isi desfasoara activitatea. Va fi obligatoriu preparat si oferit pentru consum in decursul aceleiasi zile, iar metodele de preparare ale meniului vor fi pe cat posibil traditionale, respectandu-se conditiile de igiena in momentul prepararii. Alimentele trebuie sa fie preparate numai de catre proprietar sau de catre membrii familiei acestuia, iar starea de sanatate a acestora trebuie sa fie verificata periodic. Materiile prime din care se prepara alimentele trebuie sa provina numai din unitati autorizate /inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, punandu-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei in care punctul gastronomic isi desfasoara activitatea.

Mentionam ca, cei care doresc sa infiinteze aceste puncte gastronomice locale trebuie sa se constituie intr-o forma de organizare juridica, de tipul: Asociatie Familiala, Persoana Fizica Autorizata sau Societate Comerciala. Prima conditie, avand in vedere ca aceste tipuri de activitati depasesc cadrul consumului privat, este necesitatea obtinerii documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, in conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008”, se subliniaza in comunicatul DSVSA Buzau.

Cererea tip poate fi accesata si de pe site-ul http:/www.ansvsa.ro/, sectiunea informatii generale/inregistrare/autorizareunitati/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu- amanuntul.doc sau de la sediul DSVSA Buzau.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*