Sindromul vestibular periferic – simptome, diagnostic, terapie

16 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

As. univ. dr. Andrei Osman va prezenta cauzele și mijloacele terapeutice pe care specialistul din farmacie le are la îndemână, în cadrul ediției 61 a Simpozionului regional Farma Practic ce are loc în zilele de 24-25 noiembrie 2017, la Băile Herculane.

 

Un procent important din populaţia adultă se prezintă în farmacie sau în cabinetul medicului pentru a semnala episoade de amețeală sau vertij, de-a lungul vieții. O mare parte dintre aceste cazuri sunt provocate de tulburări vestibulare – la nivelul urechii interne -, însă amețeala poate fi provocată și de alte afecțiuni, cum ar fi tulburările neurologice.

Tocmai de aceea, medicul de familie, farmacistul ori asistentul de farmacie care intră în contact cu pacientul trebuie să cunoască foarte bine cauzele care provoacă starea de amețeală, pentru a-i putea recomanda medicamentația corespunzătoare sau să ghideze pacientul către specialistul ORL sau către neurolog.

Prezent, în calitate de lector, la ediția 61 Farma Practic, ce va avea loc în perioada 24-25 noiembrie 2017 la Băile Herculane, asist.univ.dr. Andrei Osman – UMF Craiova va prezenta o lucrare practică privind sindromul vestibular periferic.

 

As. univ. dr. Andrei Osman

Farmaciștii și asistenții de farmacie prezenți la eveniment vor putea afla informații utile despre simptome, despre modalitățile de diagnostic, precum și sfaturi practice referitoare la mijloacele terapuetice în cazul sindromului vestibular.

În cadrul ediției 61 Farma Practic voi prezenta mijloacele terapeutice farmacologice pe care le avem la îndemână pentru tratamentul sindroamelor vestibulare: dexametozona, betahistina, nicergolina și cinarizina. Un scurt ghid terapeutic va fi inclus în prezentare, ce ne va orienta cum și când se folosesc medicamentele enumerate, în funcție de debutul sindromului vestibular, de intensitatea acestuia și de pacient. Vor fi prezentate astfel simptomele cheie ce ne ajută la diagnosticul pozitiv al sindromului vestibular periferic, cât și cele care fac diferența între un sindrom vestibular periferic și unul central”, a declarat asist.univ. dr. Andrei Osman, în avanpremiera evenimentului.

 

Sindromul vestibular sau vertiginos se referă la apariția unor complexe simptomatice survenite în urma leziunilor de la nivelul aparatului vestibular, care include părți ale urechii interne și regiuni cerebrale care procesează informația senzorială cu rol în controlul echilibrului și mișcărilor oculare.

La instalarea deficitului senzorial, apar dezechilibrele, vererea încețoșată, starea de vertij, care afectează ritmul cotidian normal al pacientului și interacțiunile sale sociale.

Sistemul vestibular are rolul de a regla echilibrul organismului, făcând posibilă adaptarea acestuia la schimbările de poziție în spațiu. Atunci când se produc leziuni la acest nivel, o serie de simptome se declanșează, de la vertij, până la tulburari de vedere sau mișcări involuntare ale ochilor.

Exista mai multe tipuri de sindrom vestibular, în funcție de care parte a nervului vestibular este afectată: Sindromul vestibular central, Sindromul vestibular periferic și Sindromul Meniere.

 

Sindromul vestibular periferic este cauzat de leziunile nervului vestibular, ale urechii interne și medii, tulburări circulatorii ale arterei auditive interne sau de fracturi ale stâncii teporalului, precum și în urma dezvoltării de tumori ale unghiului pontocerebelos.

Printre cauzele cele mai frecvente ale acestei afecțiuni regăsim tulburările de echilibru, proasta circulație a sângelui, migrene, poziția incorectă a spatelui, răul de înalțime și de mișcare, abuzul de alcool, consumul de droguri, traumatismele craniene, intoxicațiile acute.

Principalele simptome: stările de amețeală (vertij), greață, vărsături, zgomote în ureche și scăderea auzului. Diagnosticul de sindrom vestibular și stabilirea tipului acestuia cad în sarcina medicului specialist O.R.L și a neurologului, în funcție de cauzele lezării nervului vestibular. Natura și cauzele afecțiunii se stabilesc prin efectuarea anamnezei (pacientul își descrie amănunțit simptomele), iar medicul examinează mișcările oculare, urechea și funcționalitatea sistemului nervos.

Tratamentul sindromului vestibular se adresează cauzei care a dus la declanșarea simptomelor. Medicația folosită este de regulă antiemetică și antivertigionoasă. Antibioticele sunt necesare umai dacă este vorba despre o infecție a urechii.

 

Ediția 61 a simpozionului regional Farma Parctic este ultima din acest an, programul științific păstrând și de această dată caracteristica practică a lucrărilor prezentate. Coordonat științific de prof. univ.dr.farm. Dumitru Lupuleasa, evenimentul va aduce în atenție teme de interes pentru domeniul farmaceutic. Vor fi dezbătute subiecte de maximă actualitate precum impactul legislației și rezoluțiilor Consiliului European privind unele produse medicamentoase, dar și teme utile pentru practica farmaceutică: corelațiile dintre fumat și terapia anticoagulantă orală, sistemele pulsatile de eliberare a medicamentelor, kinetoterapia în durerile coloanei vertebrale sunt doar câteva dintre subiectele aflate pe agenda acestei ediții Farma Practic.

Printre specialiștii care vor fi prezenți și vor susține prezentări se află prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, șef lucrări dr. farm. Anca Oana Docea, conf. univ. dr. farm. Cornelia-Daniela Călina, conf. univ. dr. farm.  Ionela Belu, asist. univ. dr. Andrei Osman, conf. univ. dr. Tiberiu Tătaru.
Evenimentul este creditat EFC și EMC și este adresat farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Argeș, Teleorman și Caraș Severin.

 

Și în cadrul acestei ediții, organizatorii îi așteaptă pe farmaciștii și asistenții de farmacie prezenți la eveniment să ia cuvântul în cadrul sesiunii Tribuna Farmaciei, prilejul perfect să își expună punctul de vedere și să aducă în discuție subiecte ce țin de activitatea lor de zi cu zi, anunță organizatorii.

Eveniment cu tradiție, simpozionul regional Farma Practic reunește farmaciști și asistenți de farmacie interesați să dezvolte un dialog pe teme privind practica farmaceutică, fiecare ediție a evenimentului devenind astfel un cadru perfect pentru schimbul de informații și de socializare.

Programul științific al ediției 61 Farma Practic se va desfășura pe perioada a 2 zile, vineri între orele 15:30 – 20:00, iar sâmbătă  între orele 9:00 – 14:00.

Mai multe detalii găsiți pe www.farmapractic.ro.

Cei care doresc să participe se pot înscrie completând formularul direct pe site-ul Farma Practic aici: http://farmapractic.ro/ sau pot lua legătura cu Daniela Popescu, tel: 0756.030.316 mail: daniela.popescu@houston.ro.

*Farma Practic reprezintă o serie de evenimente regionale concepute și implementate de compania de comunicare medicală Houston NPA. Inițiat în 2010, Farma Practic a ajuns să fie considerat un proiect de referință pe piața manifestărilor dedicate farmaciștilor și asistenților de farmacie din România.

 

În anul 2018 vor fi organizate 9 ediții:

  • 23-24 februarie 2018, Farma Practic Ed. 62 – Sovata, judete in focus: CJ, BH, SJ, SM, MS;
  • 09-10 martie 2018, Farma Practic Ed. 63 – Poiana Brasov, judete in focus: B, IF, GR, DB, BV;
  • 13-15 aprilie 2018, Farma Practic Ed. 64 – Poiana Brasov, judete in focus: PH, BZ, GL, VN, BV;
  • 11-12 mai 2018, Farma Practic Ed. 65 – Poiana Brasov, judete in focus: AB, CV, BV, SB, MS, HR;
  • 22-23 iunie 2018, Farma Practic Ed. 66 –Gura Humorului, judete in focus: SV, IS, VS, BC, VN, BT;
  • 06-07 iulie 2018, Farma Practic Ed. 67 – Baile Herculane, judete in focus: OT, DJ, VL, GJ, AG, TR, CS;
  • 21-22 septembrie 2018, Farma Practic Ed. 68 – Gura Humorului, judete in focus: MM, BN, MS, HR, NT, SV;
  • 05-06 octombrie 2018, Farma Practic Ed. 69 – Eforie Nord, judete in focus: CL, CT, IL, TL, B, IF, BR;
  • 09-10 noiembrie 2018, Farma Practic Ed. 70 – Băile Herculane, județe în focus: AR, TM, CS, HD, MH

 


Adaugati un comentariu


 

*