Un medic mureșean amenință cu greva foamei

Acesta solicită să i se permită să desfășoare activitate clinică și în același timp să își păstreze funcția de șef al Laboratorului de Explorări Funcționale.

 

Dr. Dan Mircea Farcas

Începând de mâine, medicul cardiolog Dan Mircea Fărcaș, din cadrul Clinicii Medicale III a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, amenință că va intra în greva foamei. El vrea să recurgă la această formă de protest în cazul în care conducerea spitalului nu va da curs favorabil solicitării sale de a profesa ca medic în cadrul clinicii, păstrându-și totodată calitatea de șef de laborator, pe care o deține în prezent. Medicul susține că a avut o discuție în acest sens și cu ministrul sănătății, Sorina Pintea, care i-ar fi dat dreptate, însă conducerea unității medicale nu ține cont de acest aspect, managerul Claudiu Puiac spunând că așteaptă să primească un document oficial în acest sens, de la minister.

Cele două părți –  medicul cardiolog și managerul spitalului – sunt pe poziții diametral opuse. Primul susține că există posibilitatea să desfășoare activitate clinică, deținând totodată funcția de șef de laborator. Managerul spune însă că solicitarea sa nu are temei legal, fiind vorba de cumul de funcții.

„Nu doresc sporuri salariale, bonusuri, ci să mi se permită să îmi exercit profesia conform pregătirii mele profesionale, în cadrul SCJU. Deşi în unele spitale din ţară s-a găsit soluţie, la Târgu Mureş nu există soluţie. De aceea trebuie să încep o nouă abordare, fie greva foamei, fie o nouă abordare a oficialităţilor sau să îmi dau demisia şi să merg în altă parte. Mi se spune că în calitate de şef al Laboratorului de explorări funcţionale nu am voie să prestez activitate clinică”, susține medicul, care este decis ca de mâine să intre în greva foamei pe holurile spitalului.

 

SCJU Targu Mures

Dr. Dan Fărcaș spune că a preluat funcția de șef al Laboratorului de explorări funcționale în urmă cu 11 ani, iar acest lucru l-a făcut doar printr-un simplu acord verbal, în condițiile în care specialitatea de explorări funcţionale fusese scoasă din nomenclatorul specialităţilor medicale. La acel moment, medicul spune că a primit asigurări că își va putea exercita și profesia de cardiolog în cadrul clinicii medicale, acolo unde are și normă didactică.

Ulterior, însă, conducerea spitalului a decis că nu poate îndeplini cumulativ funcția de șef Laborator Explorări Funcționale și pe cea de specialist cardiolog în cadrul aceleiași clinici medicale. De aici a izbucnit conflictul între cele două părți, medicul susținând că doar lipsa de bunăvoință și înțelegere din partea conducerii face ca acest lucru să nu fie posibil, fapt pentru care a decis să apeleze la această formă extremă de protest. „Nu cred că este o stare de normalitate ca cel care predă o disciplină clinică şi care îşi aprofundează cunoştinţele la patul bolnavului, să fie văduvit de obiectul muncii lui. Conducerea SCJU spune că nu se poate să ocup funcţia de şef de Laborator şi să fiu cu activitatea clinică într-o altă structură, într-o altă secţie. Soluţia este la latitudinea autorităţilor, am propus nişte variante, am sperat în bunăvoinţa conducerii, dar se pare că acest lucru nu există”, a mai precizat medicul.

 

Dr. Claudiu Puiac

De cealaltă parte, managerul spitalului, dr. Claudiu Puiac, susține că prevederile legale sunt clare în acest sens și nu poate lua o decizie care să vină în contradicție cu legea. Acesta a mai precizat că dr. Dan Fărcaș își poate relua oricând activitatea clinică, însă pentru aceasta trebuie să renunțe la funcția de șef de laborator.

„Nu înţeleg declaraţia dumnealui, că l-am oprit să îşi desfăşoare activitatea cu pacienţii; dânsul nu a avut niciun fel de oprelişti să îşi desfăşoare activitatea cu pacienţii. Activităţile sunt cele prevăzute prin fişa postului prin Laboratorul de explorări funcţionale şi, fiind cadru didactic, doctorului Dan Fărcaş nu cred că i s-a interzis să îşi exercite activităţile cu studenţii în cadrul Clinicii Medicale III. Am avut o discuţie cu dânsul şi i-am făcut propunerea în cazul în care doreşte să îşi schimbe locul de muncă de la Laboratorul de exploatări funcţionale, în altă parte, să facă o cerere scrisă şi îi modific locul de muncă prin decizia Comitetului Director. Dânsul doreşte să aibă activitate directă cu pacienţii, dar ca să aibă activitate directă trebuie schimbat locul de muncă de la Laborator, la Cardiologie sau la nivelul Secţiei Clinice de Cardiologie. Dar nu poate să rămână şi şef de laborator şi să îi fie şi schimbat locul de muncă. Nu poate să aibă cumul de funcţii – şi şef de laborator şi să mai aibă o încadrare într-o secţie de Cardiologie. Nu se poate, din punct de vedere legal”, a declarat managerul.

Medicul Dan Fărcaș este unul dintre cei aproximativ 75.000 de pacienți români diagnosticați cu maladia Parkinson, luptându-se cu boala încă de la vârsta de 23 de ani. În tot acest timp, a devenit un exemplu pentru cei care se confruntă cu această afecțiune, reușind să se adapteze și să învețe să conviețiuască cu boala, astfel încât aceasta să îi afecteze cât mai puțin activitațile zilnice.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*