Ziua Mondiala a BPOC, semnal de alarma pentru „ucigasul tacut”

13 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Romanii sunt indemnati sa-si verifica starea de sanatate a plamanilor cel putin o data pe an. Pe 14 noiembrie, in lumea intreaga se aniverseaza Ziua Mondiala a BPOC.

 

Peste 210 milioane de persoane au BPOC la nivel mondial, dar jumatate din ei inca nu stiu asta. Toata lumea a auzit de bolile de plamani si de cancerul pulmonar, dar despre bronhopneumopatia cronica obstructiva – BPOC se stie  mai putin. Putini oameni stiu ce este aceasta boala pulmonara si mai ales cum se poate preveni. Daca in cazul afectiunilor cardiace, in urma unor programe de preventie s-a inregistrat o reducere vizibila a deceselor (chiar la sfarsitul lunii trecute, ministrul Sanatatii, dr. Raed Arafat, arata ca s-a redus mortalitatea prin infarct miocardic cu peste 50%), medicii pneumologi considera ca si BPOC ar trebui sa beneficieze de un astfel de program, deoarece constituie una dintre principalele cauze de mortalitate.

Oamenii de peste 55-60 de ani prezinta cel mai mare risc de a fi diagnosticati cu BPOC, dar boala debuteaza in jurul varstei de 40 de ani (in cazuri mai rare, chiar la 20 si 30 de ani). „Pentru a diagnostica o persoana cu BPOC, pneumologul trebuie sa ii faca o analiza simpla, rapida si nedureroasa, numita spirometrie, prin care se masoara cat aer expira persoana respectiva. Asa cum ne masuram periodic tensiunea arteriala cu ajutorul tensiometrului, ar trebui sa verificam periodic si starea de sanatate a plamanilor, testandu-ne cu spirometrul”, arata dr. Nicoleta Birca, medic pneumolog, Clinica New Medical.

 

Factori de risc si simptomatologie

 

Medicii sustin ca principala cauza a BPOC este fumatul, atat activ cat si pasiv, dar tot ei spun ca nu toti pacientii cu BPOC sunt actuali sau fosti fumatori ori au trait in preajma unor fumatori. Poluarea constituie unul dintre cei mai importanti factori de risc, de aceea unele profesii sunt considerate periculoase pentru plamani. Exista si o cauzalitate genetica, deficitul de alfa-1-antitripsina crescand riscul de BPOC. Aceasta afectiune explica insa doar 5% din cazurile de BPOC, care in tarile in curs de dezvoltare, mai ales unde sa gateste in spatii inchise si la foc deschis, prin arderea lemnului sau carbunelui, constituie o problema mai grava.

Principalele simptome ale BPOC sunt tusea, wheezingul (respiratia suieratoare), senzatia de apasare in piept si mai ales dispneea (gafaitul). Persoanele bolnave raman „fara suflu” cand urca scarile sau cand depun un efort mai mare. Sunt, de asemenea, mai sensibile la raceli si fac mai usor recaderi ale racelilor sau pneumoniilor, care accentueaza dispneea si celelalte simptome. Dispneea si tusea fiind si simptome ale astmului bronsic, exista riscul diagnosticarii gresite a persoanelor care sufera BPOC.

 

BPOC nu este vindecabil, dar poate fi tratat

 

Dr. Carmen Nistor

BPOC nu se vindeca, dar se trateaza. Medicii ne arata ca deteriorarea tesutului pulmonar poate fi oprita din evolutie si si tinuta sub control. In cazul fumatorilor, acestia trebuie sa renunte la acest „viciu”, iar infectiile trebuie evitate, motiv pentru care este indicata vaccinarea antigripala, iar pentru pacientii de peste 65 de ani se recomanda  si vaccinul impotriva penumoniei.

Plamanii reprezinta unul dintre principalele organe interne si au nevoie de protectie pe tot parcuursul vietii, inca de la nastere. BPOC este o afectiune care poate ramane asimptomatica timp de mai multi ani, de aceea exista riscul de complicatii si chiar de fatalitate. BPOC include emfizemul si bronsita cronica si este, adesea, o combinatie intre cele doua. In emfizem, aerul ramane in plamani, nu mai poate iesi afara, plamanii isi pierd elasticitatea, devin rigizi si nu mai fuctioneaza cum trebuie. In bronsita cronica apar iritatii si inflamatii ale conductelor aeriene, se produce un strat gros si dens de mucus si apar astfel dificultatile de respiratie”, explica dr. Carmen Nistor, medic de familie.

BPOC se trateaza cu medicamente bronhodilatatoare, care relaxeaza si deschid caile respiratorii. Oxigenoterapia si antibioticele pot ajuta de asemenea  in lupta impotriva infectiilor respiratorii.

 

Depistarea precoce

 

In Romania exista cel putin un milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale este in continuare redus (mai putin de 50% din pacienti au facut o spirometrie in ultimul an).

In Buzau, Sectia TBC a Spitalului Judetan de Urgenta este centru de testare BPOC. Teste de spirometrie se efectueaza si in cadrul Clinicii particulare New Medical (Bd. Stadionului, Nr. 102).

Lista tuturor centrelor de testare BPOC din tara AICI

Pentru ca tutunul reprezinta unul dintre principalii factori favotizanti ai BPOC, Directia de Sanatate Publica Buzau informeaza ca la telverde STOPFUMAT (0800878673) -apelabil gratuit doar din reteaua ROMTELECOM si la 0213.356.920 – apelabil din orice retea, cu tarif normal se pot face programari la Centrele de consiliere pentru renuntarea la fumat.

Lista Centrelor de consiliere AICI


Categorii: Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*