13 ani de durere, de la catastrofa din Mihailesti

Explozia unui camion cu azotat de amoniu care luase foc pe marginea soselei a ucis, pe loc, 18 persoane, printre victime numarandu-se sapte pompieri si doi jurnalisti buzoieni.

 

Explozia de la Mihailesti

Explozia de la Mihailesti

Desi se spune ca timpul aduce cu sine uitarea, ecourile tragediei care a avut loc in urma cu 13 ani, pe raza comunei buzoiene Mihailesti, sunt inca vii. La fel este si durerea familiilor si camarazilor victimelor, ca si in memoria celor care au avut norocul sa supravietuiasca acelui cumplit eveniment.

Explozia camionului incarcat cu azotat de amoniu care luase foc in urma exploziei unui cauciuc si esuase undeva pe marginea soselei, pe drumul european care face legatura intre Buzau si Bucuresti, a fost cea mai mare catastrofa de pe soselele Romaniei. Fiind vorba de un incendiu, la fata locului au fost solicitati pompierii, din cadrul Detasamentului de Pompieri Buzau, structura care avea sa se uneasca ulterior cu Inspectoratul Judetean de Protectie Civila sub numele de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, asa cum este cunoscut, astazi.

Parea o interventie de rutina, asa ca pompierii au plecat in misiune ca de obicei, cativa dintre ei oferindu-se chiar voluntari, intrucat erau militari in termen, iar la scurt timp ar fi trebuit sa se libereze din armata si doreau sa participe la ceea ce ar fi fost pentru ei ultima misiune. Din pacate, termenul generic „ultima misiune” a capatat o conotatie tragica, noua dintre pompierii care alcatuiau echipajul trimis la fata locului, pierind in urma exploziei care i-a surprins imediat ce au coborat din masinile de interventie.

 

Mihailesti - eroiCombinatia fatala de combustibil scurs din rezervorul camionului si azotatul de amoniu aflat in remorca a ajuns la temperatura critica, din cauza flacarilor care cuprinsesera vehiculul, iar la momentul sosrii pompierilor s-a declansat o explozie extrem de puternica, ce s-a resimtit pe o raza de zeci de kilometri. Bucati din camionul spulberat au zburat in aer actionand ca niste schije, iar suflul exploziei a provocat un crater imens in mijlocul soselei, facand totodata sa zboare ferestrele si tiglele de pe casele aflate pe o raza de cateva sute de metri.

Din nefericire, explozia a surprins mai multe persoane care se aflau in imediata apropiere a camionului, printre care pompierii sositi de la Buzau, doi jurnalisti, mai multi localnici si alte persoane aflate in trafic la acea ora fatidica, pe sosea. Medicii si asistentii medicali care lucrau in 2004 in Spitalul Judetean spun, fara exceptie, ca explozia de la Mihailesti a fost cel mai mare test pe care l-au dat vreodata, in viata lor, ca salvatori de vieti. La fel spun si cei de la Serviciul de Medicina Legala, care nu pot uita cum au fost nevoiti sa reconstituie, din fragmente umane sfartecte de suflul exloziei, corpurile atator oameni tineri…

 

MihailestiAsupra tuturor, efectul a a fost devastator, explozia ucigand pe loc 18 persoane si provocand ranirea grava a altor 13 oameni nevinovati care, in urma accidentului, au ramas cu sechele pe viata.

Printre cei care si-au pierdut viata in urma exploziei se numara jurnalista Elena Popescu si camaramanul Ionut Barbu, impreuna cu sapte pompieri care se aflau la datorie. Este vorba de maiorul post mortem Mihalache Doru-Mihai, sublocotenentul post mortem Necula Romeo, sublocotenentul post mortem Manta Valentin Cezar, sublocotenentul post mortem Jianu Nicolae, sublocotenentul post mortem Stan Silviu, sublocotenentul post mortem Medeleanu Georgian si sublocotenentul post mortem Oprea Florentin Valentin. Eroii de la Mihailesti si-au castigat un loc in panteonul eroilor contemporani, iar in cursul acestei dimineti le-a fost adus un nou omagiu, de catre fostii colegi din cadrul ISU Buzau.

 

Mihailesti 16La monumentul inaltat in memoria lor, chiar pe locul tragediei, a avut loc o ceremonie militar-religioasa. Au participat pompierii, parintii si prietenii celor care acum 13 ani si-au pierdut viata aici, si in sufletul carora a lasat urme adanci durerea si suferinta, care nu se vor sterge niciodata.  Chiar daca au trecut 13 ani, parca a fost ieri… Colegii nostri ne vegheaza acum din ceruri si ne ajuta sa ne facem in continuare, datoria. Mihailesti este si va ramane un loc incarcat de eroism dar si de tragedie, pentru ca dupa 2004, in constiinta tuturor romanilor, cand se rosteste numele Mihailesti, la stiri, esti strabatut de un fior si aproape te astepti la o tragedie…  Chiar si anul trecut, un camion incarcat cu butelii a pus in pericol, din nou, viata locuitorilor din Mihailesti, dar interventia colegilor nostri a facut posibila evitarea unei noi tragedii. Erorii nostri nu vor muri niciodata. Ii veti gasi la Mihailesti. Dumnezeu sa-i odihneasca, a declarat, cu ocazia comemorarii, comandantul ISU Buzau, Danut Nicolae. 

Pompierii buzoieni s-au deplasat si la mormintele fiecaruia din cei sapte fosti colegi ai lor cazuti la datorie, unde au depus coroane de flori si au tinut momente de reculegere.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*