Mihailesti, 24 mai 2004 – o tragedie ce nu trebuie data uitarii

Pe 24 mai 2004, cea mai mare catastrofa din istoria recenta a Romaniei a avut loc la Mihailesti, cand explozia unui camion cu azotat de amoniu a omorat pe loc 18 oameni, jumatate dintre victime aflandu-se la datorie.

 

In zorii zilei de astazi s-au implinit Eroii de la Mihailesti 11 ani de cand una dintre cele mai teribile catastrofe produse vreodata in Romania a zguduit, la propriu si la figurat, intreaga tara. In zorii zilei, la ora 5:50, totul in jur a fost spulberat, pe o raza de cateva sute de metri, inclusiv viata a 18 oameni care au avut nesansa de a se afla in zona la acel moment. Vorbim despre explozia de pe DN2 E 85, pe raza comunei buzoiene Mihailesti,  survenita in urma unui accident de circulatie ce parea a fi unul banal, dar care s-a transformat intr-o cumplita tragedie. Camionul implicat in accident era incarcat cu azotat de amoniu si a esuat intr-un sant, dupa ce una dintre roti i-a luat foc in urma exploziei unui cauciuc. Motorina scursa din rezervor a intrat in contact cu incarcatura de azotat de amoniu, formand o combinatie periculoasa in cazul in care se atingea o anumita temperatura. Pragul critic a fost atins in cele din urma din cauza incendiului izbucnit la roata, moment in care iadul s-a dezlantuit, fiind declansata o explozie puternica ce a creat un mic seism, resimtit chiar si in municipiul Buzau.

 

MihailestiDin pacate, explozia a surprins mai multe persoane aflate in zona, 18 dintre ele fiind ucise pe loc, iar alte 13 fiind grav ranite, alegandu-se apoi cu sechele si infirmitati pe viata. Sapte dintre cei ucisi in explozie erau pompieri aflati la datorie, acestia fiind cel mai aproape de camionul pe care se pregateau sa il stinga, iar alte doua victime erau jurnalisti, aflati, de asemenea, la datorie. Este vorba despre reporterul Elena Popescu si cameramanul Ionut Barbu, alaturi de care au mai cazut la datorie maior post mortem Mihalache Doru-Mihai, sublocotenent post mortem Necula Romeo, sublocotenent post mortem Manta Valentin Cezar, sublocotenent post mortem Jianu Nicolae, sublocotenent post mortem Stan Silviu, sublocotenent post mortem Medeleanu Georgian, sublocotenent post mortem Oprea Florentin Valentin.

In memoria lor si a celorlalte victime, la Mihailesti a fost inaltat un monument , chiar pe locul in care a avut loc tragedia, monument ce aa devenit si astazi loc de pelerinaj pentru rudele, prietenii, si fostii colegi ai celor care si-au pierdut viata atunci.

Ca in fiecare an, la ceasta data fatidica, ISU Buzau a organizat astazi un ceremonial militar si religios la monumentul de la Mihailesti, pentru a aduce un omagiu celor care si-au pierdut viata atunci.

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (2)

  1. Meluzina Ciobanu spune:

    Nici nu se poate uita… Personal am regretat… regret… voi regreta Ziua aceea…

  2. Maria Fefceac spune:

    Dumnezeu sa-i odihneasca in pace, pe toti cei disparuti in aceasta cumplita tragedie!

Adaugati un comentariu


 

*