Eroii de la Mihăilești, comemorați la 14 ani de la tragedie

În dimineața zilei de 24 mai 2004, 18 persoane au pierit în urma exploziei unui camion încărcat cu azotat de amoniu, printre victime numărându-se șapte pompieri aflați la datorie și doi jurnaliști.

 

Ziua de 24 mai 2004 marchează în istoria recentă data celei mai grave catastrofe rutiere produse în România, dată la care șapte pompieri și doi jurnaliști au plecat în misiune să își facă datoria și nu s-au mai întors niciodată. Pentru pompieri, parea o misiune ca oricare alta, fiind solicități să intervină pentru stingerea unui camion care luase foc după ce se răsturnase pe marginea drumului în urma exploziei unui cauciuc, la intrarea în localitatea Mihăilești.

Camionul era încărcat cu azotat de amoniu, un îngrașământ pe care majoritatea oamenilor îl considerau inofensiv, spunând despre el că „îl întorc țăranii cu lopata pe câmp”. Însă, în contact cu combustibilul scurs din rezervorul camionului și la temepratura ridicată datorată flăcărilor care cuprinseseră cabina vehiculului, încărcătura s-a transformat într-o adevărată bombă, care a detonat exact în momentul în care echipajele de pompieri ajunseseră la fața locului și se pregăteau să intervină.

Efectele exploziei prvocate de amestecul de azotat de amoniu și motorină, expus la temperaturi ridicate, au fost devastatoare. 18 persoane aflate în apropierea camionului au fost ucise pe loc, iar alte 13 au fost rănite grav, rămânând cu sechele pentru tot restul vieții.

 

Printre victimele care și-au pierdut viața se numără și șapte pompieri, cei mai mulți dintre ei militari în termen la acea vreme, aflați aproape de încheierea ciclului de instruire. Aceștia se aflau cel mai aproape de camionul în flăcări, și nu au avut nicio șansă în urma exploziei care a săpat un crater uriaș și a provocat distrugeri chiar și la locuințele aflate la aproape un kilometru depărtare. Tot atunci și-au pierdut viața și jurnașliștii Elena Popescu și Ionuț Barbu, înpreună cu alți localnici și ocupanți ai vehiculelor aflate la acel moment pe șosea, în apropiere de locul tragediei.

De atunci data de 24 mai a devenit prilej de comeorare a victimelor catastrofei, an de an, sacrificiul celor șapte pompieri căzuți la datorie fiind onorat de colegii lor.

 

Din păcate, odată cu trecerea timpului, amintirea acelei tragedii râmâne vie doar în memoria celor care au pierdut pe cineva drag atunci și a celor care au supraviețuit exploziei, ramânând marcați pe viață psihic și chiar fizic e acea experiență traumatizantă.

Chiar dacă în cadrul manifestărilor fastuoase desfășurate recent în municipiu cu ocazia Ziei Eroilor, sacrificiul celor șapte pompieri a fost trecut cu vederea, iar un panou cu portretele lor nu și-a găsit un loc pe Calea Eroilor, inaugurată cu la fel de mare fast, amintirea lor a fost cinstită azi de foștii colegi din cadrul ISU Buzău, care au participat la o ceremonie militar religioasă ce a avut loc în această dimineață la monumentul ce le-a fost închinat pe locul cumplitei tragedii.

Totodată, în fiecare din subunitățile ISU din județ a fost ținut un moment de reculegere iar sirenele tuturor autospecialelor de intervenție au răsunat, dând astfel onorul celor șapte eroi, de la dispariția cărora se împlinesc astăzi 14 ani: maior post mortem – Doru-Mihai Mihalache, sublocotenent post mortem – Romeo Necula, sublocotenent post mortem – Valentin Cezar Manta, sublocotenent post mortem – Nicolae Jianu, sublocotenent post mortem – Silviu Stan, sublocotenent post mortem – Georgian Medeleanu, sublocotenent post mortem – Florentin Valentin Oprea.

 

GALERIE FOTO (sursă ISU Buzau):

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*