Comemorare în condiții speciale a tragediei de la Mihailești

Ceremonia desfășurată în memoria victimelor exploziei din data de 24 mai 2004 s-a desfășurat anul acesta cu respectarea restricțiilor impuse de pandemie.

 

Deși anii scurși de la cea mai mare catastrofă rutieră din România – produsă pe 24 mai 2004, la Mihăilești – a estompat din memoria colectivă ecourile tragediei care a răpit viața a 18 oameni și a rănot grav alți 13, lăsând urme adânci în sufletul altor câteva zeci, pentru familiile și colegii celor care au pierit atunci, data de 24 mai va constitui întotdeauna un prilej de comemorare și de cinstire a memoriei eroilor căzuți atunci la datorie.

De 16 ani, monumentul ridicat la Mihăilești pe locul unde a avut loc explozia camionului încărcat cu azotat de amoniu devine loc de pelerinaj pentru pompierii buzoieni și pentru rudele celor șapte militari și ale celor doi jurnaliști care au fost uciși atunci în explozie, în timp ce își făceau datoria. Dacă în primii ani după producerea tragediei spațiul de pe marginea DN2 E85 devenea neîncăpător pentru cei care participau la comemorare, odată cu trecerea timpului, tristul eveniment reunește tot mai puțini paticipanți.

 

Anul acesta, festivitatea de comemorare s-a desfășurat pentru prima dată în condiții speciale, impuse de regulile în vigoare pe durata stării de alertă. Astfel, puținii participanți care au luat parte ieri la ceremonie au respectat regulile de distanțare socială,  ținând să nu lipsească nici în acest an de la monumentul ridicat în memoria celor 7 pompieri care și-au pierdut viața în urma exploziei.

Este vorba de maiorul post mortem Doru Mihai Mihalache, sublocotenentul post mortem Romeo Necula, sublocotenentul post mortem Valentin Cezar Manta, sublocotenentul post mortem Nicolae Jianu, sublocotenentul post mortem Silviu Stan, sublocotenentul post mortem Georgian Medeleanu și sublocotenentul post mortem Florentin Valentin Oprea, militari în cadrul Grupului de Pompieri Buzău, care veniseră la fața locului pentru a lichida incendiul izbucnit la camionul răsturnat.

În aceeași tragedie și-au pierdut viața și jurnaliștii Elena Popescu și Ionuț Barbu, precum și alte nouă persoane printre care s-au numărat localnici din Mihăilești, șoferul camionului care a explodat, precum și persoane aflate în tranzit la acel moment. Alte 13 persoane au fost grav rănite, rămânând cu sechele pentru tot restul vieții.

 

 


Categorii: Actual, Comunitate, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*